solar_park

Κερδίζει πόντους το πρόγραμμα των φωτοβολταϊκών πάρκων Helios ;

20 Οκτωβρίου 201107:30

solar_parkΗ ιδέα της κατασκευής τεράστιων φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ελλάδα και της εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία, κερδίζει «πόντους» και στις δύο χώρες, ενώ πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι πιο λογική λύση σε σχέση με το project του Desertec.

Την ιδέα να χρησιμοποιηθεί ο ελληνικός ήλιος για την ηλεκτροδότηση των γερμανικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων «έριξε» πρώτος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τον Ιούνιο.

Αρχικά θεωρήθηκε ως μια ασήμαντη πρόταση που διατυπώθηκε στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, ωστόσο η ιδέα έχει κερδίσει πια το ενδιαφέρον των αξιωματούχων και των δύο κυβερνήσεων.

Η ιδέα -που φέρει την κωδική ονομασία «Σχέδιο Helios» – βρέθηκε πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις προηγούμενες ημέρες όταν η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι η Γερμανία πληρώνει πολλά χρήματα για την επιδότηση της ηλιακής ενέργειας, και είναι πιο λογικό να παράγεται (σσ. η ηλιακή ενέργεια) σε μια ηλιόλουστη χώρα όπως η Ελλάδα.

Η συζήτηση για το θέμα αναζωπυρώθηκε μετά τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι επίκειται, μέχρι το τέλος του έτους, συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και ΕΕ για να επενδυθούν 20 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος 10 GW.

Δεδομένου ότι η ηλεκτρική ενέργεια θα εξάγεται σε άλλες χώρες, δεν θα συνυπολογιστεί στους «πράσινους» στόχους της Ελλάδας για το 2020, οι οποίοι προβλέπουν φωτοβολταϊκά ισχύος 2,2 GW.

Ο Frank Asbeck, επικεφαλής της γερμανικής SolarWorld, υποστηρίζει ότι ο ευρωπαϊκός κλάδος φωτοβολταϊκών είναι έτοιμος να συνεισφέρει το 5% της χρηματοδότησης για το Helios. Ελπίζει ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα σηκώσουν το μεγαλύτερο «βάρος», αν και είναι πιθανό να συμμετάσχουν σε μεγάλο βαθμό η ΕΕ, το ΔΝΤ και άλλοι δανειστές.

Ο Αλέξανδρος Ζαχαρίου, Πρόεδρος του ελληνικού Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), και εμπορικός διευθυντής της HelioSphera, αναφέρει ότι δεν έχουν εξειδικευτεί οι λεπτομέρειες του έργου, αλλά δεν υπάρχουν τεχνολογικοί λόγοι για τους οποίους δε θα μπορούσε να κατασκευαστεί.

“Θα πάρει κάποιο χρόνο για να μπορέσουμε να πούμε αν είναι οικονομικά εφικτό ή όχι, αλλά κατ ‘αρχήν νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό», είπε στο “Recharge”. “Είναι σίγουρα πιο ρεαλιστικό από το Desertec».

Το Desertec παρουσιάστηκε το 2009, και με την υποστήριξη υπερδυνάμεων όπως η Siemens, η E.ON, η RWE, η Deutsche Bank και η Munich Re, και προβλέπει την κάλυψη του 15% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης από τη Βόρεια Αφρική μέσω αιολικών, ηλιακών πάρκων και υποθαλάσσιων έργων διασύνδεσης.

Πηγές του κλάδου εικάζουν ότι το Desertec θα μπορούσε να επεκταθεί για να συμπεριλάβει το Helios, ειδικά αν η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίξει πλήρως το έργο.

Εκπρόσωπος της κοινοπραξίας του Desertec αρνήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει και η Ελλάδα στο Desertec, αλλά επανέλαβε την πεποίθηση της κοινοπραξίας ότι η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική έχουν πολύ μεγαλύτερο αιολικό και ηλιακό δυναμικό σε σχέση με την Ελλάδα.

Ένα από τα βασικά σημεία που θα πρέπει να διευκρινιστεί για το Helios είναι από ποιους προμηθευτές θα προέλθει ο εξοπλισμός των φωτοβολταϊκών.

Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης είναι πιθανό να προέλθει από τη Γερμανία, το Βερολίνο θα ήθελε πολύ να δει το περισσότερα συμβόλαια να γίνονται με Γερμανούς κατασκευαστές, όπως παραδέχυηκε ο κ. Ζαχαρίου.

“Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η ιδέα της δημιουργίας βιώσιμων θέσεων εργασίας εδώ, και υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον στην Ελλάδα για τη συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας στο έργο”.

“Δεν θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να χρησιμοποιείται απλώς ως ένα κομμάτι γης, με τους ξένους να εγκαθιστούν τα πάνελ και τη Γερμανία να αγοράζει όλη την ενέργεια που παράγεται,” λέει. “Ως χώρα θέλουμε πιο ουσιαστική συμμετοχή σε αυτό

Πηγή www.rechargenews.com

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr