XOROTAXIKO_PLESIAS_FOTO

Α. Πλέσιας για χωροταξικό: Η ΑΜΘ «χωράει» μόνο ένα πόλο ανάπτυξης, στη Θράκη

25 Σεπτεμβρίου 201119:22

XOROTAXIKO_PLESIAS_FOTOΤην άποψη ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ «χωράει» μόνο ένα δίπολο Ανάπτυξης, αυτό της Κομοτηνής-Αλεξανδρούπολης καθώς και ότι η Ξάνθη πρέπει να ενταχθεί σε αυτό, εκφράζει μιλώντας στο XanthiPress.gr ο Γραμματέας της Διοικούσας του ΤΕΕ Θράκης –και απερχόμενος Πρόεδρος – Αργύρης Πλέσσιας, στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος του XanthiPress.gr για τον χωροταξικό σχεδιασμό στην ΑΜΘ.

Παίρνοντας σαφή θέση στο ζήτημα που απασχολεί τον πολιτικό και τον τεχνικό κόσμο της περιοχής, ο Αργύρης Πλέσσιας αναφέρει ότι οι διοικητικές αλλαγές των τελευταίων ετών και το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο επί Υπουργίας Γ.Σουφλιά έχουν ακυρώσει τον προγραμματισμό περασμένων δεκαετιών ώστε, πλέον, το μοναδικό διοικητικό κέντρο της περιοχής είναι η Κομοτηνή και ο ισχυρός πόλος ανάπτυξης η περιοχή Κομοτηνής-Αλεξανδρούπολης που διαθέτει και τις αναγκαίες υποδομές. «Αν αρχίσουμε να αλλάζουμε τους πόλους ανάπτυξης δεν θα βγει άκρη» σημειώνει, αναφερόμενος στη σκέψη για δημιουργία τριπόλου Καβάλας-Δράμας-Ξάνθης.

Πολύ μικρή η ΑΜΘ για να έχει δύο πόλους ανάπτυξης

Ο Αργύρης Πλέσσιας επιμένει ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι αρκετά μικρή και αρκετά κοντά στο μητροπολιτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης – ειδικά με την Εγνατία Οδό- ώστε δεν έχει την πολυτέλεια να διαθέτει πόλους ανάπτυξης σε απόσταση 150 χιλιομέτρων από τη συμπρωτεύουσα. «Αν θέλουμε περιφερειακή ανάπτυξη πρέπει να έχουμε ισχυρούς πόλους, διαφορετικά θα μας απορροφήσει το μητροπολιτικό κέντρο» σημειώνει.

Και σε σχέση με την τύχη της Ξάνθης αναφέρει ότι «εφόσον απαιτείται ισχυροποίηση του δίπολου Κομοτηνής-Αλεξανδρούπολης πρέπει να συμπεριληφθεί και η Ξάνθη σ’ αυτό. Σαν Παράρτημα Θράκης του ΤΕΕ θέλουμε την  ισχυροποίηση του περιφερειακού δίπολου». Από την άλλη πλευρά σημειώνει ότι το Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του ΤΕΕ έχει εκφράσει με επιστολές του τη βούληση για σχεδιασμό με επίκεντρο την Καβάλα.  Η σκέψη των ανθρώπων της Καβάλας για δημιουργία ενός ρυθμιστικού σχεδίου, βασιζόμενου στο Νόμο του ’97 που θα έχει ως «δορυφόρους» τη Δράμα και την Ξάνθη είναι κάτι που θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς τη Θράκη, σύμφωνα με τον Αργύρη Πλέσσια.  Άλλωστε, σημειώνει, πως η διοικητική διάρθρωση της Υπερνομαρχίας δεν υπάρχει πια και δεν δικαιολογεί μια τέτοια κίνηση.

Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί τα έργα του Κέντρου!

Σε σχέση με την υλοποίηση των Περιφερειακών Σχεδίων, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία επικαιροποίησής τους με βάση τις κατευθύνσεις του Υπουργείου. Υπάρχει μια ευαισθησία στην τόνωση της περιφερειακότητας γιατί σύμφωνα με τον Γ. Γραμματέα της Διοικούσας Επιτροπή του ΤΕΕ Θράκης, η ελληνική περιφέρεια πάσχει από την επέκταση της μητροπολιτικότητας των δύο Κέντρων, Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Το ίδιο συμβαίνε με διάφορες εκφάνσεις, όπωςι με το ΕΣΠΑ, που θεωρητικά αποτελεί ενίσχυση της Ε.Ε. για τις Περιφέρειες αλλά, πρακτικά, στο μεγαλύτερο μέρος του και με διάφορα τεχνάσματα καταλήγει στην Αττική. «Πρέπει να δώσουμε αγώνα για τη θεσμική θωράκιση της Περιφέρειας» αναφέρει και υπενθυμίζει ότι και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δίνει το μεγαλύτερο μέρος των πόρων της για έργα κεντρικού σχεδιασμού και επιλογών με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την Εγνατία Οδό, το 60% του κόστους της οποίας αντλήθηκε από τους πόρους του ΠΕΠ ΑΜΘ σε βάρος των τοπικών πολιτικών και της τοπικής ανάπτυξης.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr