zaxarw-h-mpela-h-provatina-kanei-mpanio

Ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των προβάτων ζητάνε οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

25 Νοεμβρίου 201316:45

Ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των προβάτων ζητάνε οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης σε επιστολή που στέλνουν προς το ΥπΑΑΤ.

Την επιστολή υπογράφουν οι πρόεδροι των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου (Θρακών Αμνός) και Αλεξανδρούπολης. Οι κτηνοτρόφοι ζητάνε περισσότερα χρήματα για την αντικατάσταση των ζώων τους που πάνε για σφαγή, μεγαλύτερα κονδύλια για να καλυφθεί το σιτηρέσιο τους και την επάνδρωση του Διαβαλκανικού Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων Ζώων στην Ορεστιάδα. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Παρασχούδης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κτηνοτρόφων Έβρου, «το πρόβλημα της ευλογιάς στα πρόβατα απασχολεί εδώ και δεκαετίες την περιοχή μας. Όμως φέτος εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ελλάδα με μεγάλη ταχύτητα» και προσθέτει: «εμείς ζητάμε οριστικές και δίκαιες αποζημιώσεις για την αντικατάσταση των κοπαδιών μας. Αν μέχρι την Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, δεν μας δώσει απαντήσεις το ΥπΑΑΤ, εμείς θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις».

Όπως επισημαίνει από την πλευρά του στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος στον Κτηνοτροφικό Σύλλογος Καβάλας, «ο Αναληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Χαρακόπουλος ανακοίνωσε ότι δίνονται 250 ευρώ αποζημίωση στα ζώα που θανατώνονται. Αυτό όμως δεν είναι όλη η αλήθεια, αφού αυτά τα χρήματα δίνονται για τα ζώα που έχουν πιστοποιητικό γνησιότητας φυλής. Στα υπόλοιπα οι αποζημιώσεις κυμαίνονται από 60 μέχρι 100 ευρώ. Εμείς ζητάμε να δοθούν αναδρομικά αποζημιώσεις 130 – 150 ευρώ ανά ζώο για να μπορέσει ο κτηνοτρόφος να αντικαταστήσει το κοπάδι του».

Οι κτηνοτρόφοι εκτιμούν ότι πρέπει να μπει σε καραντίνα ολόκληρη η περιοχή της Θράκης για να αντιμετωπιστεί η ασθένεια. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Παρασχούδης, «το ΥπΑΑΤ, σε μια ζώνη των 3 χιλιομέτρων από την περιοχή που εμφανίσθηκε ο ιός, δίνει ενίσχυση 10 ευρώ ανά ζώο για 21 ημέρες για το σιτηρέσιο, ώστε να «κλείσει» το κοπάδι του ο κτηνοτρόφος στο στάβλο. Όμως αυτό το ποσό δεν είναι αρκετό. Θα πρέπει να μπει ολόκληρη η περιοχή σε καραντίνα και να αυξηθεί το ποσό σε 15 ευρώ, ώστε να μπορεί ο κτηνοτρόφος να καλύψει τα έξοδα συντήρησης του κοπαδιού του».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑγροΤύπου για τη φετινή εξάπλωση της ασθένειας, ο κ. Παρασχούδης τονίζει ότι «η ευλογιά έρχεται πάντα από την Τουρκία. Εκεί τα πρόβατα είναι φορείς της ασθένειας αλλά η κυβέρνηση θεωρεί ότι το νόσημα δεν δημιουργεί προβλήματα στην παραγωγή και δεν την αντιμετωπίζει ριζικά. Η οικονομική κρίση οδήγησε σε μείωση του προσωπικού των κτηνιάτρων του δημοσίου και έφερε την εξάπλωση της ασθένειας. Να σκεφτείτε ότι μόνο στο βόρειο Έβρο, που έχουμε 50.000 πρόβατα και 10.000 βοοειδή, υπάρχουν μόνο δύο κτηνίατροι του δημοσίου. Την ίδια στιγμή λίγα μέτρα μέσα από τα σύνορα με την Τουρκία «καιροφυλακτεί» ο αφθώδης πυρετός. Έχουμε στην Ορεστιάδα το Διαβαλκανικό Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων Ζώων. Τα κτίρια και ο εξοπλισμός υπάρχουν αλλά δεν έχει προσωπικό. Θα πρέπει άμεσα να επανδρωθεί με προσωπικό και να γίνονται προληπτικές εξετάσεις στα ζώα. Να σκεφτείτε ότι μετά την ανακοίνωση από το ΥπΑΑΤ των μέτρων αντιμετώπισης της ευλογιάς, οι Τούρκοι έβγαλαν δική τους ανακοίνωση στην οποία υποστήριζαν ότι η ασθένεια πήγε στη χώρα τους από την Ελλάδα».

Στην ανακοίνωσή τους οι κτηνοτρόφοι αναφέρουν τα εξής:
«Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μπροστά στο φόβο και την απόγνωση των κτηνοτρόφων της περιφέρειάς μας για την τύχη του ζωικού τους κεφαλαίου, λόγω των συνεχιζόμενων κρουσμάτων ευλογιάς στους νομούς της Θράκης και διαπιστώνοντας πολλά κενά και ελλείψεις στα μέτρα πρόληψης, για τη μετάδοση της νόσου αλλά και την απαράδεκτα αργή αντίδραση του ΥΠΑΑΤ στο πρόβλημα που προέκυψε από τον Αύγουστο στο νομό του Έβρου, υποχρεωνόμαστε να προτείνουμε μέτρα πρόληψης, για να μη συνεχιστεί η απαράδεκτη κατάσταση, με τα ημίμετρα που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα και να αποτραπεί η ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή των κτηνοτρόφων.

1. Άμεσο εγκλεισμό όλων των αιγοπροβάτων των νομών που έχουν προσβληθεί από την ευλογιά, με προκαταβολική αποζημίωσή τους, για το ημερήσιο σιτηρέσιό τους, στα 15 ευρώ για 21 μέρες. Η καταβολή μπορεί να γίνει άμεσα, με ταμειακή διευκόλυνση της Αγροτικής τράπεζας (Πειραιώς), με εγγύηση την έγκριση της κτηνιατρικής υπηρεσίας για τον κάθε δικαιούχο και με εκχώρηση της είσπραξης του ποσού της αποζημίωσης, όταν αυτό καταβληθεί από το ΥΠΑΑΤ.

2. Λειτουργία τάφρων απολύμανσης, σε όλες τις εισόδους των νομών, με την ευθύνη για τη λειτουργεία και τη φύλαξή τους επί εικοσιτετράωρου στο στρατό, αφού η αστυνομία που έχει μέχρι σήμερα την ευθύνη δεν μπορεί να ανταποκριθεί, λόγω έλλειψης προσωπικού και οχημάτων.

3. Απαγόρευση του κυνηγιού για το χρονικό διάστημα που χρειάζεται, σε όσους νομούς έχουν νοσήσει, αφού τα κυνηγόσκυλα, λόγω της δράσης τους, μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό φορέα μετάδοσης της ευλογιάς.

4. Συνεργεία ολοκληρωμένης απολύμανσης, για οχήματα που θα χρειαστεί να μεταφέρουν ζωοτροφές, γάλα, ζώα στο εσωτερικό και όλων των οχημάτων στα σύνορα.

5. Λειτουργεία σφαγείου, με ειδικά αυστηρούς όρους, για να σφαγούν ζώα.

Επίσης για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων που υποχρεώθηκαν ή θα υποχρεωθούν να θανατώσουν τα ζώα τους, να υπάρξει αύξηση της κατά κεφαλή αποζημίωσης, σε πραγματικές τιμές της αγοράς, με προσαύξηση τουλάχιστο κατά 50% για τα έγκυα ζώα.

Για να μην υπάρχει κίνητρο εκούσιας προσβολής των ζώων με ευλογιά από τον ίδιο τον κτηνοτρόφο (ότι πιο αστείο ώς γελοίο έχει ειπωθεί) ζητούμε την προσαύξηση της κατά κεφαλή αποζημίωσης κατά 80%, με την αντικατάσταση των σφαγέντων ζώων με άλλα και την επανασύσταση του κοπαδιού.

Όλα τα παραπάνω διορθωτικά μέτρα θα πρέπει να λειτουργήσουν αναδρομικά για όλους.

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τον αναπληρωτή υπουργό κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, σχετικά με τη δήλωσή του, οι κτηνοτρόφοι στη Βόρειο Ελλάδα, λόγω των καιρικών συνθηκών, έτσι κι αλλιώς, σταυλίζουν τα ζώα τους ότι στην περιφέρειά μας, όλα τα ζώα βγαίνουν καθημερινά στη βοσκή, εκτός από αυτά για τα οποία υπάρχει απαγόρευση της κτηνιατρικής υπηρεσίας. Μέχρι σήμερα οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή μας είναι καλές και μάλλον η πληροφόρησή σας ήταν για άλλη χώρα, που ίσως οι κτηνοτρόφοι έχουν τη δυνατότητα να κρατούν τα ζώα τους σταυλισμένα και να τα ταϊζουν.

Τέλος για τις φήμες που έφτασαν μέχρι την περιφέρειά μας, ότι για να ενεργοποιηθεί το ΥπΑΑΤ και να ασχοληθεί σοβαρά με τα μέτρα πρόληψης και μετάδοσης της ευλογιάς, όπως και με δίκαιες αποζημιώσεις για τα ζώα που πλήγονται από τον ιό, θα πρέπει η ευλογιά να φτάσει στη Λάρισα, θα τις επιβεβαιώσουμε θετικά ή αρνητικά τις αμέσως επόμενες μέρες».

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr