saltouros kali

Η ομιλία του Δ. Σαλτούρου στη Βουλή στο Νομοσχέδιο για την πώληση της μικρής ΔΕΗ

9 Ιουλίου 201419:00

Όπως έγινε γνωστό, ο  βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Σαλτούρος, υπήρξε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση του νομοσχεδίου με τίτλο «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρίας Ηλεκτρικής Ενέργειας». Σας παραθέτουμε κατωτέρω τη σχετική ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου, καθώς και απόσπασμα από το κλείσιμο της ομιλίας κατά την κατ’ άρθρο συζήτηση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όπως είπα και ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, το σχέδιο νόμου με τίτλο «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρίας Ηλεκτρικής Ενέργειας», σηματοδοτεί την αρχή μίας σημαντικής τομής όχι μόνο στο χώρο της παραγωγής και διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας αλλά σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Και αυτό όχι μόνο επειδή την αφορά εν δυνάμει στο σύνολό της αλλά κυρίως γιατί συνοδεύεται από την ελπίδα διαμόρφωσης ενός νέου, αποδοτικότερου, αποτελεσματικότερου και πιο ωφέλιμου για τους πολλούς μοντέλου ανάπτυξης.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μη μας πει κανείς ότι ακούει για πρώτη φορά την έννοια των αποκρατικοποιήσεων. Οι δυνατότερες οικονομίες του κόσμου τις έχουν χρησιμοποιήσει. Και η χώρα μας επίσης. Πολύ χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΟΤΕ. Και τότε ακουγόταν ο ίδιος ακριβώς αντιπολιτευτικός λόγος. Περί ιδιαίτερου και ευαίσθητου τομέα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, περί ανάγκης προστασίας της εθνικής ασφάλειας, περί υποτιθέμενης αύξησης των τιμών στις υπηρεσίες, και άλλα παρόμοια. Πόσο παρωχημένα μοιάζουν σήμερα αυτά τα επιχειρήματα. Πόσο εύκολα από την άλλη μεριά χρησιμοποιούμε όλοι τις προσφορές και αντιπροσφορές των ανταγωνιζόμενων εταιριών για να μιλάμε, να γράφουμε και να σερφάρουμε φθηνά.

Τώρα βέβαια ορισμένοι έχουν ανακαλύψει ότι η αγορά των τηλεπικοινωνιών δεν έχει καμία σχέση με αυτήν της ενέργειας, ότι δεν μπορούν να γίνουν συγκρίσεις και ούτω καθεξής. Και γιατί να τους πιστέψουμε; Ποιο είναι το προηγούμενο που επικαλούνται; Γιατί να μη δούμε το προηγούμενο; Γιατί να μην πειστούμε ακόμη και από το διεθνές προηγούμενο όσον αφορά αυτήν καθ’ αυτήν την αγορά της ενέργειας; Στο κάτω κάτω, τι προσέφερε η αντιπολίτευση μέχρι σήμερα στο διάλογο αυτόν ώστε να μας πείσει, πέρα από τις γνωστές κραυγές, τις εμπρηστικές δηλώσεις, τις αήθεις συχνά κατηγορίες; Δεν θέλω να επικεντρώσω κυρίες και κύριοι συνάδελφοι σε αντιπολιτευτικές κραυγές. Δεν θέλω να υποβαθμίσω τη συζήτηση. Δεν θέλω να δώσω τροφή στη λογική της πόλωσης και του διχασμού. Είναι μία λογική την οποία η ελληνική κοινωνία έχει αποδοκιμάσει επανειλημμένα. Το γιατί κάποιοι εξακολουθούν να την υιοθετούν δεν αφορά τον Ελληνικό Λαό. Αφορά μόνο τους ίδιους και τους ευκαιριακούς συμμάχους τους.

Ωστόσο δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι για μια ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες ενός πλειοδοτικού διαγωνισμού μισαλλοδοξίας, απειλών και Ιαβερισμού. Εγώ κυρίες και κύριοι τιμώ όλους τους συναδέλφους. Τους τιμώ για τον απλό και πανίσχυρο λόγο ότι αποτελούν εκπροσώπους του Ελληνικού Λαού. Τον δε Ελληνικό Λαό δεν τον τιμώ και τον σέβομαι απλά. Τον υπηρετώ. Στο σύνολό του ανεξαιρέτως. Ανεξάρτητα από το τι ψηφίζει. Εσείς τι κάνετε; Η αξιότιμη ειδική αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ενώπιον της Επιτροπής, «αποκάλυψε τον ηθικό, πολιτικό και ανθρωπιστικό ξεπεσμό μας.» Επί λέξει. Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής δήλωσε επίσης επί λέξει: «Όπως και να έχει, όποιοι ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο θα πρέπει να λογοδοτήσουν». Και ο έμπειρος συνάδελφος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Λαφαζάνης, ως ο ανά πάσα στιγμή αυθεντικός εκφραστής της λαϊκής βούλησης και μελλοντικός τιμωρός της αντίθετης με αυτόν πολιτικής άποψης, δήλωσε επίσης επί λέξει: «Είσαστε μία Κυβέρνηση μειοψηφίας, μην επιμένετε σε ένα έγκλημα, το οποίο δεν θα μείνει ατιμώρητο. Τα εγκλήματα πολιτικού χαρακτήρα που επιχειρείτε με τις οποιεσδήποτε νομικές διαστάσεις τους θα τιμωρηθούν.»

Και ερωτώ ευθέως. Οι υπόλοιποι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης τους επικροτείτε; Επικροτείτε αυτόν τον εκφασισμό του κοινοβουλευτικού και γενικότερα του πολιτικού διαλόγου; Επικροτείτε τις ύβρεις και τις απειλές κατά των εκπροσώπων του Ελληνικού Λαού στον ύψιστο Δημοκρατικό θεσμό της χώρας; Επικροτείτε αυτήν την επαναλαμβανόμενη, πρωτοφανή κοινοβουλευτική εκτροπή;

Ορισμένοι, φτάνουν στο σημείο να καλούν εμάς τους βουλευτές, έναν προς έναν, να κάνουμε πίσω. Να υποκύψουμε στη ρητορική της ρωμαϊκής αρένας. Να βρεθούμε ξαφνικά στην αντιπολίτευση. Από πού αντλείτε αυτό το δικαίωμα; Από πού αντλείτε το δικαίωμα να ζητάτε τη νόθευση της βούλησης του ελληνικού λαού; Ο μόνος αρμόδιος να μας στείλει στην αντιπολίτευση είναι ο ελληνικός λαός. Αυτός ο λαός που δεν σας έδωσε την εξουσία παρά τους λαγούς με πετραχήλια που του υποσχεθήκατε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η μικρή ΔΕΗ δεν είναι ούτε καπρίτσιο ούτε εμμονή ούτε έγκλημα ούτε εχθρική κίνηση απέναντι σε οποιονδήποτε. Η μικρή ΔΕΗ είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένης πολιτικής χάραξης. Είναι αποτέλεσμα μιας οικονομικής προσέγγισης που έχει σαν σκοπό την ανάπτυξη και το κοινωνικό όφελος. Αποτελεί την αναγκαία – όπως αποδεικνύεται – ώθηση ώστε να λειτουργήσει στη χώρα ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον στην αγορά ενέργειας. Ένα περιβάλλον που δεν λειτουργεί λόγω ακριβώς της μονοπωλιακής και βαρέως δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ.

Είναι μία επιλογή που έχει ως στόχο την κάθετη αύξηση της ανάπτυξης ενός τεράστιου κλάδου και την προσέλκυση σοβαρών επενδύσεων. Ανάπτυξη που θα δημιουργήσει πλούτο, θέσεις εργασίας και κρατικά έσοδα. Ανάπτυξη που βάσιμα πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει, μεσοπρόθεσμα μάλιστα, σε πτώση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως είναι φυσικό, κάθε τομή, κάθε μεγάλη αλλαγή, δημιουργεί και αντιδράσεις. Και κυρίως όταν συγκρούεται με νοοτροπίες παγιωμένες εδώ και πολλές δεκαετίες. Η σημερινή κατάσταση όμως απαιτεί αποφασιστικά βήματα.

Φαντάζομαι ότι σε όλους είναι ξεκάθαρο το οικονομικό σύστημα της χώρας. Ανεξάρτητα από τα οράματα του καθενός από εμάς, δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε. Αυτό είναι το σύστημα. Πολλοί από εμάς θέλουμε να το αλλάξουμε. Να το μετασχηματίσουμε ίσως. Σίγουρα να το βελτιώσουμε. Κανείς όμως – και είμαι σίγουρος όταν λέω κανείς – δεν θέλει να το καταστρέψει, πολύ περισσότερο όταν η καταστροφή αυτή θα γίνει μόνο εντός Ελλάδας. Είμαι σίγουρος ότι ούτε το ΚΚΕ επιθυμεί κάτι τέτοιο. Κάτι τέτοιο θα έφερνε την υπόθεση της επανάστασης πολύ πίσω. Έτσι πιστεύω εγώ τουλάχιστον. Αυτό όμως που θα έφερνε σίγουρα μπροστά μας, θα ήταν η καταστροφή της οικονομίας μας και η καταστροφή της χώρας. Είναι λοιπόν σαφές ότι το σύστημα σήμερα για να αντέξει και μαζί του να αντέξει και το βιοτικό επίπεδο του λαού μας, χρειάζεται τις αποκρατικοποιήσεις. Τις υπολογισμένες και σωστές αποκρατικοποιήσεις. Όπως τη δεκαετία του 80 χρειαζόταν περισσότερο κράτος. Πανευρωπαϊκά. Και το ΠΑΣΟΚ τότε, έφερε το περισσότερο κράτος στην Ελλάδα. Αυτό απαιτούσαν οι συνθήκες. Σήμερα, ευτυχώς ή δυστυχώς, οι απαιτήσεις είναι διαφορετικές. Αυτό το ξέρετε πολύ καλά συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ. Τουλάχιστον το ξέρετε οι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ. Και θα κάνατε και εσείς το ίδιο. Θα ψάχνατε τότε δρόμους για να παντρέψετε τη ρητορική σας με τις πράξεις σας. Για αυτό και είμαι σίγουρος ότι προτιμάτε να είστε στην αντιπολίτευση. Για αυτό άλλωστε και ο λαός επέλεξε να είστε αντιπολίτευση και όχι Κυβέρνηση. Γιατί ο λαός αντιλαμβάνεται την ιστορική συγκυρία και τις ιστορικές αναγκαιότητες.

Αυτοί βέβαια που δεν τις αντιλαμβάνονται ή δεν θέλουν, δεν νοιάζονται να τις αντιληφθούν, είναι ορισμένοι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, και δη οι συνδικαλιστές της. Δεν τους κακίζω για αυτό. Είναι αναμενόμενο, φυσιολογικό και εύκολο, να προτάσσουν το βραχυπρόθεσμο – υποτιθέμενο – συμφέρον τους ως μία προνομιούχος τάξη εργαζομένων, παρά το μακροπρόθεσμο συμφέρον των ιδίων, των παιδιών τους και των εγγονών τους. Ωστόσο, είναι λάθος. Και είναι λάθος όχι μόνο απέναντι στους υπόλοιπους συμπατριώτες τους, στους υπόλοιπους συμπολίτες τους, αλλά και απέναντι στους ίδιους τους εαυτούς τους. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, το νομοσχέδιο λαμβάνει ειδική μέριμνα και ως προς αυτούς. Γιατί όντως πρέπει να προστατευτεί και το άμεσο συμφέρον τους. Αυτό είναι το σωστό και αυτό θα γίνει. Κάποιοι βέβαια, είναι πιθανόν να χάσουν ορισμένα προνόμια τα οποία δεν θα τα ξαναβρούν. Είναι καιρός να γίνει κάτι τέτοιο. Γιατί αν πραγματικά πιστεύουν ότι η ΔΕΗ είναι περιουσία του Ελληνικού Λαού, τότε θα πρέπει να είναι οι πρώτοι οι οποίοι δεν θα θέλουν να ζουν εις βάρος του Ελληνικού Λαού και να καρπώνονται οφέλη από τη ΔΕΗ μόνο για τον εαυτό τους. Έτσι μόνο θα αποδείκνυαν τις αγνές προθέσεις τους. Αλλιώς, γίνεται σαφές ότι θεωρούν τη ΔΕΗ τσιφλίκι τους. Ότι επειδή δηλαδή κάποιος από το επί πολλά χρόνια πολιτικό κατεστημένο τους διόρισε στη ΔΕΗ, απέκτησαν και το δικαίωμα να έχουν απαιτήσεις ιδιοκτησιακής φύσης. Έγιναν οι ίδιοι το κατεστημένο της ΔΕΗ. Αυτή η νοοτροπία πρέπει να σπάσει και θα σπάσει. Και ναι, είναι αλήθεια ότι επί πολλά χρόνια αυτό το κατεστημένο προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Η πλειοψηφία του όμως σήμερα, εκφράζεται μέσα από την αντιπολίτευση και δη το ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ όμως, και το δηλώνω ξεκάθαρα, εγώ προσωπικά, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Ξάνθης και μαζί μου μια γενιά νέων, σκεπτόμενων και κοπιαζόντων ανθρώπων, ούτε ανήκα ούτε υπηρέτησα ούτε έλαβα ποτέ το παραμικρό από αυτό το κατεστημένο. Σταματήστε λοιπόν τις κραυγές. Σταματήστε τη σπίλωση. Φέρτε σε αντιπαράθεση επιχειρημάτων την πολιτική σας πρόταση. Είμαι σίγουρος ότι θα έχει ως στόχο το καλό της Ελληνικής Κοινωνίας. Και αν ακόμη διαφωνώ, θα είναι γιατί τη θεωρώ λανθασμένη, όχι γιατί τη θεωρώ κακόβουλη. Και θα υιοθετήσω κάθε στοιχείο της το οποίο θα πιστεύω ότι είναι επωφελές για τη χώρα. Έτσι αντιλαμβάνομαι την πολιτική και έτσι θέλω να υπηρετώ τον τόπο μου. Το αν θα κάθομαι στα έδρανα της πλειοψηφίας, της αντιπολίτευσης ή στο σπίτι μου, θα το αποφασίσει σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους της συντεταγμένης Πολιτείας μας ο Ελληνικός Λαός και κανένας άλλος.

Αυτή είναι η πολιτική που μπορεί να έχει – και έχει – αποτελέσματα. Απτά αποτελέσματα, με συγκεκριμένο όφελος για την κοινωνία. Με έναν τέτοιο διάλογο έχουμε ήδη επιτύχει πολύ συγκεκριμένες και ουσιαστικές βελτιώσεις του νομοσχεδίου. Θα αναφερθώ αναλυτικά και στην κατ’ άρθρον συζήτηση και πολύ συνοπτικά σήμερα. Όμως είναι άλλο πράγμα η βελτίωση, είναι άλλο πράγμα η ανάδειξη λαθών και αδυναμιών, είναι άλλο πράγμα η προσπάθεια κατοχύρωσης δίκαιων κεκτημένων και εντελώς διαφορετική η στείρα ή και ζημιογόνα για το κοινωνικό σύνολο εμμονή σε αναποτελεσματικές δομές.

Ας πούμε λοιπόν ορισμένα πράγματα ξεκάθαρα:

Η ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, είναι βέβαιο ότι θα είναι προς όφελος των καταναλωτών. Το παράδειγμα των τηλεπικοινωνιών και του ΟΤΕ είναι πρόσφορο για συμπεράσματα. Δείχνει ξεκάθαρα πως ο ανταγωνισμός, μπορεί όχι μόνο να μειώσει τις τιμές και να βελτιώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και να συνδράμει στην ανάπτυξη και την απασχόληση και κατ’ επέκταση στην αύξηση των εσόδων του κράτους.

Περαιτέρω, βάσει των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ που έγιναν αποδεκτές από την κυβέρνηση, τα χρήματα από την ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ» δεν θα πάνε στο ΤΑΙΠΕΔ και άρα στο χρέος, αλλά θα διοχετευθούν στην ίδια τη ΔΕΗ.

Διατηρείται το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ). Η Κοινωνική Πολιτική δεν ασκείται από τη ΔΕΗ ή άλλους συμμετέχοντες στην αγορά αλλά από το Κράτος, ανεξαρτήτως προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η νέα εταιρία έχει ακριβώς τις ίδιες υποχρεώσεις, με αυτές που εφαρμόζονται στη ΔΕΗ, όσον αφορά στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα του προσωπικού που θα μεταφερθεί στη «Μικρή ΔΕΗ». Εξακολουθούν να ισχύουν οι ίδιες συλλογικές συμβάσεις και ο ίδιος κανονισμός προσωπικού και υπάρχουν οι ίδιες διασφαλίσεις για τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Η νέα εταιρεία θα αναλάβει με αναλογικό τρόπο μέρος των υποχρεώσεων της ΔΕΗ (συμπεριλαμβανομένου των δανείων της).

Το τίμημα από την πώληση (που θα προκύψει μέσω διεθνούς διαγωνισμού) δεν θα πρέπει να δημιουργεί ζημία στη ΔΕΗ, δηλαδήδεν θα είναι κατώτερο της λογιστικής της αξίας.

Διασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματα των τοπικών κοινωνιών, των αγροτών για παράδειγμα να μπορούν να χρησιμοποιούν προς άρδευση, τους υδάτινους πόρους από τις υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ χωρίς να μπορεί κανείς ιδιώτης να πει όχι. Οι όποιες υποχρεώσεις υπάρχουν για τη ΔΕΗ, διατηρούνται και για τη μικρή ΔΕΗ. Ο έλεγχος που ασκείται από το Κράτος (π.χ. από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων και από τις οικείες Περιφέρειες) εξακολουθεί να ισχύει. Κανένα πρόβλημα δεν θα δημιουργηθεί λοιπόν είτε με την αγροτική δραστηριότητα είτε με την ύδρευση στις τοπικές κοινωνίες.

Ο επενδυτής αναλαμβάνει τις ίδιες ακριβώς υποχρεώσεις όπως η ΔΕΗ έναντι των τοπικών κοινωνιών, στις οποίες βρίσκονται οι μονάδες παραγωγής. Για παράδειγμα θα ισχύσουν οι ίδιοι όροι και προϋποθέσεις για μετεγκαταστάσεις οικισμών, απαλλοτριώσεις ή ακόμα και για έργα κοινής ωφέλειας που αυτή τη στιγμή έχει αναλάβει η ΔΕΗ.

Στο νομοσχέδιο εισάγεται πρόβλεψη για προσλήψεις προσωπικού από τις τοπικές κοινωνίες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Θα διατηρηθούν δηλαδή τα κριτήρια εντοπιότητας.

Κλείνοντας κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να θέσω υπ’ όψιν σας από σήμερα ορισμένες παρατηρήσεις και προτάσεις επί του νομοσχεδίου ώστε να έχετε το χρόνο να τις επεξεργασθείτε και να τις κάνετε δεκτές.

Πρώτον: Πρέπει να λυθεί συνολικά το θέμα των απαλλοτριώσεων και να διασφαλισθεί η αποκατάσταση και επιστροφή των εκτάσεων στο κοινωνικό σύνολο, μετά τη λήξη της εκμετάλλευσής τους, με τους σημερινούς όρους.

Δεύτερον: Η παραχώρηση άδειας για το Μελίτη 2 πρέπει να είναι πιο αναπτυξιακά δεσμευτική για το νέο επενδυτή. Να προσδιοριστούν δηλαδή με ακρίβεια οι υποχρεώσεις του όσον αφορά την αξιοποίησή του και το χρονοδιάγραμμα αυτής.

Τρίτον: Η προκήρυξη του διαγωνισμού για τη νέα εταιρεία να αποτελέσει αντικείμενο ενημέρωσης και συζήτησης εντός της Βουλής.

Τέταρτον: Να διασφαλιστεί η συνέχεια με τους ίδιους επωφελείς για την κοινωνία όρους, της υπάρχουσας και σχεδιαζόμενης τηλεθέρμανσης.

Και Πέμπτον: Να αποτυπωθεί ρητά η υποχρέωση της νέας εταιρείας στην καταβολή του λιγνιτικού τέλους.

…………………………………………………………..…

Κλείνοντας κύριε Πρόεδρε, έχοντας ακούσει και τον αξιότιμο Πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα ήθελα να κάνω ένα σύντομο σχόλιο δηλώνοντας ότι είμαι από εκείνους, θέλω να πιστεύω όχι λίγους, που πιστεύουν στην κρίση, στη φρόνηση και στην υπευθυνότητα. Σε αντίθεση με την ιδιοτέλεια που ενέχεται τόσες φορές στη βούληση κάποιων και ειδικά στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντιλαμβάνομαι και θλίβομαι ιδιαίτερα, στη σημερινή εποχή της ταχύτητας και των αλλαγών, ότι το να παραμείνει ακέραιος ένας πολιτικός δεν είναι εύκολο πράγμα. Καταλαβαίνω ότι η πατρίδα μας νοσούσε, ο λαός μας ακόμη νοσεί, από την αρρώστια της δυσπιστίας. Κάτι που καθιστά πάρα πολύ δύσκολη την ομαλότητα στην πολιτική ζωή του τόπου. Ωστόσο αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση ότι απαιτούνται βαθιές τομές. Είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι έφτασε η ώρα. Ήρθε ο καιρός. Η ώρα να τολμήσουμε με στοιχεία απόλυτη συνέπειας, πέρα ακόμη και από το συμφέρον μας όπως αυτό τουλάχιστον ορίζεται για την πλειοψηφία εξ ημών, πέρα από την προσπάθεια αποφυγής του πολιτικού κόστους. Τέλος, ελπίζοντας να γίνει αντιληπτό από όλους το χιούμορ μου, θα ήθελα να προτείνω στο Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, τον Παναγιώτη το Ρήγα, στο επόμενο νομοσχέδιο, καλό θα ήταν, να συνεννοηθεί με τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ         αλλά και της ΔΗΜΑΡ ώστε να αξίζει πράγματι η «προεπιλογή» μας ως «βολικών» και «προθύμων».

Σας ευχαριστώ.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr