Νηστεύετε; Και…ποιο το πρόβλημα;

18 Απριλίου 201317:00

Διανύουμε την Σαρακοστή. Η νηστεία θεωρείται από τους περισσότερους μια αρκετά ιδιόμορφη διατροφική περίοδος λόγω αποχής από οτιδήποτε σχετίζεται με κρέας, αυγό, ψάρι, γάλα, βούτυρο κλπ, μέχρι και… το Μεγάλο Σάββατο!!!Με μια πρώτη ματιά γίνεται αντιληπτό πως η νηστεία πριν το Πάσχα συνιστά μια διατροφή φτωχή σε κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη και πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη, φυτικές ίνες και βιταμίνες.

Και τι σημαίνει αυτό για τον οργανισμό μας;

Μελέτη του Πανεπιστημίου της Κρήτης έδειξε ότι άτομα που νηστεύουν παρουσιάζουν μειωμένα επίπεδα λιποπρωτεϊνών στο αίμα, μειωμένα επίπεδα ουρικού οξέος και χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, ενώ υποσυνείδητα, αποκτούν καλές διατροφικές συνήθειες.

Η διατροφή κατά την διάρκεια της Σαρακοστής, χάρη στα άφθονα φρούτα και λαχανικά, είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C, E, φυλλικό οξύ, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Η αυξημένη πρόσληψη αδιάλυτων φυτικών ινών από τα φρούτα και τα λαχανικά ευνοούν τη ρύθμιση του σακχάρου, την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου (π.χ. παχέως εντέρου).

Επιπρόσθετα, η μειωμένη κατανάλωση κορεσμένου λίπους (ζωικό λίπος) και η αυξημένη κατανάλωση μονοακόρεστου (από το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, το ταχίνι και το χαλβά) καθώς και η κατανάλωση θαλασσινών κατά τη διάρκεια της νηστείας συμβάλουν τόσο στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού και του νευρικού συστήματος όσο και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Σε αντίθεση με όλα τα παραπάνω, αν η νηστεία δεν εφαρμόζεται σωστά, δηλαδή αν αποφεύγονται συστηματικά συγκεκριμένα τρόφιμα και δεν επιλέγονται οι ιδανικοί συνδυασμοί, είναι δυνατόν να προκύψουν διατροφικές ελλείψεις με επακόλουθο αντίκτυπο στην υγεία.

Δηλαδή υπάρχουν και μειονεκτήματα;

Τα σημαντικότερα μειονεκτήματα της νηστείας είναι η μειωμένη πρόσληψη σιδήρου, ασβεστίου και βιταμίνης Β12.

Ότι αφορά το ασβέστιο, λόγω της χαμηλής βιοδιαθεσιμότητάς του στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, το νηστίσιμο διαιτολόγιο δεν μπορεί να παρέχει την απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου στον οργανισμό μας. Για το λόγο αυτό οι ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες (παιδιά σε ανάπτυξη, υπερήλικες, αθλητές, εγκυμονούσες και γυναίκες σε γαλουχία) δεν θα πρέπει να νηστεύουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο είναι το μπρόκολο, το κουνουπίδι, ο χαλβάς, το ταχίνι, οι ξηροί καρποί (κυρίως το αμύγδαλο), το γάλα σόγιας καθώς και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στο σίδηρο. Επειδή ο σίδηρος που προέρχεται από τρόφιμα φυτικής προέλευσης -μη αιμικός- δεν έχει τόσο μεγάλη απορροφησιμότητα όσο ο αιμικός, είναι προτιμότερο, άτομα που έχουν αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο (εγκυμονούσες, παιδιά και άτομα με σιδηροπενική αναιμία) να μην νηστεύουν για μεγάλες περιόδους. Καλές πηγές σιδήρου είναι τα όσπρια, τα εμπλουτισμένα δημητριακά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Μια καλή διατροφική συμβουλή είναι όταν καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο να τις συνδυάζετε με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (πχ χυμό πορτοκάλι) καθώς η βιταμίνη C διευκολύνει την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου.

Τέλος, άτομα που νηστεύουν θα πρέπει να επιλέγουν τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Β12 όπως το ταχίνι, ο χαλβάς, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί , η μπύρα και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Εν κατακλείδι, η νηστεία είναι μια ευκαιρία να υιοθετήσετε μια διατροφή πιο υγιεινή και να δοκιμάσετε ξεχασμένες γεύσεις με την ελπίδα, να συνεχίσετε να τις συγκαταλέγετε στη διατροφή σας και μετά το τέλος της Σαρακοστής.

Πηγή : diatrofi.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr