Nikonlogo

Η ταξιδιωτική φωτογράφηση με τη Nikon COOLPIX

10 Αυγούστου 201004:34

NikonlogoΗ Nikon COOLPIX ένωσε τις δυνάμεις της με το βραβευμένο ταξιδιωτικό φωτογράφο διεθνούς φήμης, Martin Edström, και δημιούργησε το απόλυτο ταξιδιωτικό αξεσουάρ για κάθε νέο φωτογράφο.

Στις επόμενες γραμμές θα βρείτε συμβουλές από ειδικούς (τόσο από τη Nikon όσο και από τον ίδιο το Martin), οι οποίες αφορούν στην κουλτούρα και στο εθιμοτυπικό που πρέπει να γνωρίζετε όταν συναντάτε και φωτογραφίζετε ανθρώπους από διαφορετικά σημεία του πλανήτη.

Αυτός ο οδηγός, μαζί με τις όμορφες και βραβευμένες φωτογραφίες του Martin, παρέχει εμπεριστατωμένες οδηγίες και ιδέες για την καλύτερη δυνατή λήψη φωτογραφιών από τα ταξίδια σας. Στις οδηγίες καλύπτονται διάφορα θέματα από την καλύτερη ώρα της ημέρας για φωτογράφηση τοπίων μέχρι το βέλτιστο τρόπο τοποθέτησης των ατόμων σε μια φωτογραφία.

Ο ιδανικός οδηγός τσέπης για τις επόμενες διακοπές σας, αποκαλύπτει ορισμένα τρικ της φωτογραφικής τέχνης με τη βοήθεια των οποίων θα εντυπωσιάσετε τους φίλους και την οικογένειά σας, ενώ παράλληλα θα κάνετε ακόμα πιο όμορφες τις αναμνήσεις σας από τις διακοπές.

Οι συμβουλές του Martin

Στις μέρες μας, η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που σκέφτεται κανείς να συμπεριλάβει στις αποσκευές του όταν φεύγει για διακοπές. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι σε κάθε γωνιά του πλανήτη είναι πιο εξοικειωμένοι με το να φωτογραφίζονται, αλλά υπάρχουν παράλληλα, και πολλοί που αγανακτούν με τους τουρίστες που τραβούν τόσες φωτογραφίες και μάλιστα, χωρίς να ζητούν την άδειά τους.

Σε όποιο σημείο του πλανήτη κι αν βρεθείτε, πρέπει να είστε ευγενικοί και πάντα να ζητάτε την άδεια πριν αποφασίσετε να φωτογραφίσετε κάποιον, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να το κάνετε με ένα νεύμα δείχνοντάς τους τη φωτογραφική μηχανή.

Ο καθένας θα πρέπει να μπορεί να επιλέξει αν θα συμπεριληφθεί ή όχι σε μια φωτογραφία, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για φωτογράφηση είτε μεμονωμένων ατόμων είτε μιας ομάδας. Αντίθετα, κατά τη φωτογράφηση ενός κατάμεστου χώρου υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία.

Το σπουδαιότερο χαρακτηριστικό των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών είναι η οθόνη LCD που παρέχει δυνατότητα άμεσης εμφάνισης των φωτογραφιών σας. Πολύ συχνά οι φωτογραφιζόμενοι θέλουν να δουν πώς βγήκαν στη φωτογραφία. Σκεφτείτε πόσο πολύ θα τους χαροποιούσε εάν μπορούσατε να τους δείξετε την υπέροχη φωτογραφία που μόλις τραβήξατε!

Εάν σκέφτεστε να ασχοληθείτε με την πώληση των φωτογραφιών σας σε πρακτορεία για εμπορική χρήση, πρέπει να γνωρίζετε ότι χρειάζεστε έγγραφη άδεια από κάθε άτομο που εμφανίζεται στη φωτογραφία.

Ασία: Απαθανατίστε τη θρησκευτική πολυμορφία της ασιατικής κουλτούρας.

Οι ναοί και οι ιεροί τόποι συχνά αποτελούν πολύ καλά σημεία αφετηρίας εάν θέλετε να αποτυπώσετε το πνεύμα ενός πολιτισμού, ειδικά σε μεγαλουπόλεις όπου κυριαρχεί το χάος και ο θόρυβος από την κίνηση των οχημάτων.

Παρότι οι θρησκευτικές τελετές αποτελούν πολύ ενδιαφέρον φωτογραφικό θέμα, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν φωτογραφίζετε άτομα που λαμβάνουν μέρος σε τέτοιου είδους τελετές. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη Νότια Ασία όπου, στη διάρκεια πολλών ινδουιστικών τελετών, η φωτογράφηση θεωρείται ιεροσυλία, αφού αποσπά την προσοχή από τη λατρευτική πράξη που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Και στην Ινδία υπάρχουν πολλές διαφωνίες σχετικά με τη σωστή προσέγγιση που πρέπει να ακολουθήσετε όσον αφορά την ανταμοιβή ή το «φιλοδώρημα» των «μοντέλων» σας, ιδιαίτερα στα πιο εξαθλιωμένα μέρη της χώρας. Πολλοί θεωρούν ότι σωστό είναι να δίδονται φιλοδωρήματα στο συνεργαζόμενο πωλητή ή εργάτη επειδή η φωτογραφία τον αποσπά από τη δουλειά του. Η καλύτερη πρακτική, ωστόσο, είναι να ακολουθείτε το ένστικτό σας. Εάν καταχραστήκατε το χρόνο κάποιου, ένα μικρό δωράκι θα γινόταν αποδεκτό με μεγάλη χαρά.

Η σημαντικότερη συμβουλή του Martin:

Ο καλός φωτισμός είναι το βασικότερο συστατικό για μια τέλεια φωτογραφία, γι’ αυτό, πριν από κάθε λήψη, φροντίστε να αξιοποιήσετε κάθε δυνατή πηγή φωτός. Η παλάμη του χεριού σας είναι ο καλύτερος αισθητήρας για τον εντοπισμό της πηγής με τον καλύτερο φωτισμό. Απλά σηκώστε ψηλά το χέρι σας προς το σημείο που θέλετε να φωτογραφίσετε. Εάν ο φωτισμός φαίνεται καλός στο δέρμα σας, το πιθανότερο είναι ότι θα φαίνεται καλά και στο πορτραίτο.

Αφρική: Ένας παιδότοπος πολιτισμού.

Η Αφρική είναι μια ήπειρος γεμάτη με θαύματα της φύσης, από την περίφημη έρημο Σαχάρα μέχρι τους Καταρράκτες της Βικτώριας, το εντυπωσιακό όρος Κιλιμάντζαρο και το Τραπεζοειδές Όρος.

Δεδομένου ότι η Αφρική αποτελεί τόσο δημοφιλή τουριστικό προορισμό, και ιδιαίτερα επειδή οι διακοπές με σαφάρι έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια, πολλές περιοχές της είναι εξαιρετικά κοσμοβριθείς με αποτέλεσμα η φωτογράφηση να μην είναι τόσο εύκολη. Μια καλή ιδέα θα ήταν να αποφύγετε την πολυκοσμία ή να επισκεφθείτε τη χώρα κατά την εποχή χαμηλού τουρισμού για να απαθανατίσετε τις καλύτερες δυνατές εικόνες.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στην Αφρική, παρατήρησα ότι οι ντόπιοι κάτοικοι δεν είναι ιδιαίτερα δεκτικοί στη γενικότερη ταση των τουριστών να φωτογραφίζουν τις πιο αρνητικές ή «εκρηκτικές» πτυχές της χώρας. Κατά συνέπεια, θα σας συνιστούσα να εστιάζετε την προσοχή σας και κυρίως το φακό σας στις πιο θετικές πτυχές, έτσι ώστε να μην προσβάλετε κανέναν.

Η σημαντικότερη συμβουλή του Martin:

Κατά τη φωτογράφηση τοπίων, μερικές φορές δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγετε τους σκληρούς τόνους που δημιουργεί το άμεσο ηλιακό φως. Στην Αφρική, η ώρα που χαράζει ή το σούρουπο παρέχουν τις καλύτερες συνθήκες φωτός για τη λήψη τέλειων φωτογραφιών.

Ευρώπη: Ανακαλύψτε τα θαύματα της φύσης.

Πέρα από τις δυναμικές πόλεις και τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, η Ευρώπη διαθέτει κάποιες από τις ομορφότερες δασικές εκτάσεις, από τις οροσειρές των Πυρηναίων έως το Μέλανα Δρυμό στη Γερμανία. Προορισμοί σαν κι αυτούς θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα σύνολο ετερόκλιτων φωτογραφιών.

Οι Ευρωπαίοι, όπως κι άλλοι λαοί, φημίζονται παγκοσμίως για τη χαλαρή τους στάση απέναντι στη φωτογράφηση. Ωστόσο, όπως και με τις περισσότερες ηπείρους, ο κανόνας είναι να ρωτάτε πάντα πριν τραβήξετε κάποιον φωτογραφία. Σε ορισμένες χώρες μπορεί να ισχύουν και πιο ειδικοί κανόνες.

Όταν τοποθετείτε τα μοντέλα μέσα στο πλάνο, να προσέχετε τις χειρονομίες με το δείκτη και να χρησιμοποιείτε ολόκληρο το χέρι. Η υπόδειξη κάποιου με το δείκτη θεωρείται αγενής χειρονομία σε πολλά μέρη της Ευρώπης.

Η σημαντικότερη συμβουλή του Martin:

Στη φωτογραφία πορτραίτου πρέπει να λαμβάνετε υπόψη το βλέμμα του μοντέλου. Βεβαιωθείτε ότι στο βλέμμα του αντανακλάται το φως. Ακόμη και μια μικρή σπίθα ή λάμψη θα κάνει το πορτραίτο να δείχνει ζωντανό.

Βόρεια Αμερική: Ελάτε σε επαφή με την τοπική κουλτούρα.

Στις μέρες μας, μπορείτε να βιώσετε την κουλτούρα και την «ψυχή» της Βόρειας Αμερικής παρακολουθώντας την πολύπλευρη προσωπικότητα των ντόπιων να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σας, κι όλο αυτό χωρίς να μετακινηθείτε εκτός των πόλεων.

Η ολοήμερη χαλάρωση στην παραλία του Λος Άντζελες παρατηρώντας τους σέρφερ ή ο περίπατος κατά μήκος των λεωφόρων του Μόντρεαλ ανάμεσα σε δεκάδες ρόλερ σκέιτερ, μπορεί να αποδειχθεί εξίσου ενδιαφέρουσα εμπειρία όσο και το Γκραν Κάνυον ή το Πάρκο Yosemite, και μπορεί να παρέχει μερικές από τις καλύτερες ευκαιρίες για φωτογράφηση.

Στα πιο αγροτικά μέρη της Βόρειας Αμερικής, η παράδοση ορίζει η σορός του νεκρού να αποτεφρώνεται μαζί με τα υπάρχοντά του, και για το λόγο αυτό η διατήρηση φωτογραφιών θεωρείται ιδιαίτερα προσβλητική παραβίαση του κανόνα αυτού καθώς διατηρεί τη «σκιά», δηλ. την ψυχή του νεκρού. Για του λόγου το αληθές, οι Ινδιάνοι Mohave είναι πολύ διστακτικοί στη φωτογράφηση και απεχθάνονται κάθε προσπάθεια κρυφής φωτογράφησής τους.

Οι Αυτόχθονες Αμερικανοί στις ΗΠΑ μπορεί να αρνηθούν να φωτογραφηθούν, καθώς πιστεύουν ότι ο καθρέπτης δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα αλλά την ψυχή του ατόμου. Συνεπώς, μια φωτογραφία τραβηγμένη από μια συσκευή της οποίας η λειτουργία βασίζεται σε καθρέπτες μπορεί να αιχμαλωτίσει και να υποδουλώσει την ψυχή. Μερικές φορές, ο περιορισμός αυτός ισχύει μόνο για βρέφη και παιδιά, καθώς οι ψυχές τους είναι ευαίσθητες και μπορούν να εγκαταλείψουν πιο εύκολα το σώμα.

Η σημαντικότερη συμβουλή του Martin:

Τα πιο συναρπαστικά πορτραίτα γεννιούνται όταν το μοντέλο εμπιστεύεται το φωτογράφο. Συνεπώς, δημιουργήστε μια καλή επαφή με το μοντέλο, για να το απαθανατίσετε εν δράσει ή όταν γελά.

Νότια Αμερική και Καραϊβική: Κάντε νέους φίλους στη Νότια Αμερική.

Η Νότια Αμερική είναι μια ήπειρος όπου οι άνθρωποι ζουν συχνά σε πλήρη αρμονία με τη φύση.

Στις αγροτικές περιοχές, όπως η Αμαζονία ή οι Άνδεις, ο τρόπος ζωής καθορίζεται απόλυτα από τον περιβάλλοντα χώρο και εμπλουτίζεται από αυτόν. Καλό θα ήταν να απαθανατίσετε τους ανθρώπους σε αυτήν την αρμονία. Οι φωτογραφίες που απεικονίζουν τον άνθρωπο και τη φύση σε πραγματική αρμονία μεταξύ τους, είναι σπάνιες στο δυτικό κόσμο.

Η Νότια Αμερική είναι ένα μέρος που ενδείκνυται για φωτογραφίες, και οι άνθρωποι εκεί είναι πολύ φιλικοί. Εάν διασχίζετε την εξοχή, να είστε έτοιμοι να τους δείξετε τις φωτογραφίες που τραβήξατε. Οι κάτοικοι είναι πολύ συχνά παραπάνω από πρόθυμοι να φωτογραφηθούν και θέλουν να δουν τις φωτογραφίες τους μετά.

Πολλοί άνθρωποι στις φτωχότερες περιοχές δεν έχουν τα μέσα να τραβήξουν φωτογραφίες και να τις εκτυπώσουν, οπότε, αν θέλετε να τραβήξετε τις φωτογραφίες των ντόπιων, σημειώστε τις διευθύνσεις τους για να τους στείλετε ένα-δύο αντίγραφα. Προσωπικά, έχω ακολουθήσει την τακτική αυτή πολλές φορές και οι απαντήσεις ήταν γεμάτες ευγνωμοσύνη.

Κάποιοι πολιτισμοί της Καραϊβικής πιστεύουν ότι η απεικόνιση ενός ατόμου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πανάρχαιες μεθόδους μαγείας, όπως η «συμπαθητική μαγεία», ως μέσο για να γίνουν ξόρκια βουντού στο συγκεκριμένο άτομο. Ρωτήστε πριν τραβήξετε μια φωτογραφία, ειδικά σε τουριστικές περιοχές όπου, ανεξάρτητα από τις πολιτισμικές πεποιθήσεις, πολλοί δεν θέλουν να μπουν στο πλάνο απλούστατα γιατί έχουν βαρεθεί να τους φωτογραφίζουν.

Η σημαντικότερη συμβουλή του Martin:

Στη φωτογραφία ισχύουν οι μαγικοί αριθμοί, και αυτός που πρέπει να θυμάστε είναι το τρία. Η συγκέντρωση μιας τριάδας, είτε αντικειμένων είτε ανθρώπων, σε μια φωτογραφία δημιουργεί τις πιο δυνατές εικόνες.

Μπορείτε να γίνετε κι εσείς ειδικός

Ταξιδιωτική φωτογράφηση σημαίνει να δοκιμάζω νέες τεχνικές και να είμαι εφευρετικός στη λήψη φωτογραφιών.

Για να τραβήξετε τις καλύτερες και πιο πρωτότυπες φωτογραφίες, φωτογραφίστε ασυνήθιστα θέματα ή ανακαλύψτε μια άλλη οπτική γωνία ενός πασίγνωστου τοπογραφικού μνημείου: αντί να φωτογραφίσετε μια παραλία, στρέψτε την προσοχή σας στη λιμνούλα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στα βράχια ή σε ένα ζευγάρι πατημασιές πάνω στην άμμο.

Η Nikon σας προσκαλεί να χρησιμοποιήσετε τον οδηγό αυτό κατά τη λήψη φωτογραφιών στο εξωτερικό και να προσθέσετε τις δικές σας σημειώσεις για τις εμπειρίες που αποκομίσατε από τα ταξίδια σας. Εάν έχετε φωτογραφίες ή συμβουλές που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας, η Nikon θα ήθελε πολύ να τις δει. Μπορείτε να μεταφορτώσετε φωτογραφίες και να δείξετε σε όλους τις αγαπημένες σας εικόνες από την τοποθεσία αυτή στο web: www.iamnikon.gr

Martin Edström

Ο Martin Edström είναι διεθνώς καταξιωμένος και βραβευμένος φωτογράφος ταξιδιωτικών θεμάτων και ντοκιμαντέρ, βραβευμένος στην κατηγορία «People of the World» στα διεθνή βραβεία Travel Photographer of the Year του 2009.

Ο Martin είναι ένας εντελώς αυτοδίδακτος φωτογράφος. Γνώρισε τη φωτογράφηση σε ηλικία 12 ετών όταν κληρονόμησε τη φωτογραφική μηχανή του παππού του και έγινε διανομέας εφημερίδων για να ανταπεξέλθει στο κόστος εμφάνισης των φιλμ που τραβούσε.

Με έμφυτο το ταλέντο της συγγραφής και της αφήγησης, ο Martin αποφάσισε από πολύ νωρίς ότι ήθελε να γίνει φωτορεπόρτερ. Σήμερα σπουδάζει δημοσιογραφία στη Στοκχόλμη. Στις φωτογραφίες του είναι εμφανής η δίψα για την ανάδειξη ξεχασμένων τοπίων και θεμάτων, και μέσα από αυτές ξεδιπλώνονται ιστορίες ανθρώπων που πολύ σπάνια προβάλλονται από τα συμβατικά μέσα ενημέρωσης.

Η δουλειά του Martin συχνά προβάλλεται σε περιοδικά, εφημερίδες και διαδικτυακές εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένου του Βρετανικού περιοδικού φωτογραφίας «Independent World Report» και του ταξιδιωτικού περιοδικού «Escape 360».

http://www.texnologia.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr