Αντιμέτωπος με μήνυση για εσχάτη προδοσία και παράβαση καθήκοντος βρίσκεται ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Αιτία; Η τροπολογία (του ΥΠΟΜΕΔΙ) που εντάχθηκε ως άρθρο στο Ν.4439/2016 και προβλέπει την πρόσληψη με συμβάσεις αορίστου χρόνου στην Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. 220 ατόμων που εργάζονταν στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), τη Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσοκομείων (ΔΕΠΑΝΟΜ) και τη Θέμις Κατασκευαστική, που έχουν κλείσει. Η υπόθεση είχε δει το φως της δημοσιότητας μέσω δημοσιεύματος της εφημερίδας “Καθημερινή”, με το οποίο συνοδεύεται η μήνυση. 

Την μήνυση  υπέβαλε ο Δορύλαος Κλαπάκης, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αμαρουσίου, υποστηρίζοντας ότι η νομοθετική ρύθμιση Σπίρτζη παραβιάζει σειρά θεμελιωδών άρθρων του Συντάγματος, που προστατεύουν την ισότητα των Ελλήνων έναντι του νόμου και την ελεύθερη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης. 

Επίσης, ο κ. Κλαπάκης βασίζει την μήνυση στο άρθρο 103 του Συντάγματος που προβλέπει ότι τα προσόντα και ο τρόπος του διορισμού των δημοσίων υπαλλήλων ορίζονται από το νόμο. Όπως και ότι “νόμος ορίζει τους όρους, και τη χρονική διάρκεια των σχέσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός καθορίζεται κάθε φορά, για την κάλυψη είτε οργανικών θέσεων και πέραν των προβλεπομένων στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 3 είτε πρόσκαιρων είτε απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών κατά το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2”.

Ζητά ακόμη την εξέταση της μήνυσης μόνον ως προς την κατεύθυνση του αδικήματος περί εσχάτης Προδοσίας και “εφόσον υπάρχουν οι απαραίτητες ενδείξεις να παραπεμφθεί ο μηνυμένος υπουργός απευθείας στο ακροατήριο με βάση αυτό το αδίκημα και να μην αποσταλεί στην Βουλή ως απαιτείται για παράνομες ενέργειες Υπουργών που εμπίπτουν σε αλλά αδικήματα του Π.Κ”.

Πάντως, ο κ. Κλαπάκης είναι παλαιός γνώριμος των δικαστικών αιθουσών και των… υπουργών. Στο παρελθόν είχε μηνύσει τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ως υπουργός Περιβάλλοντος είχε συντάξει το νόμο 4014/11 για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων που, εν τέλει, κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ. Ο κ. Κλαπάκης είχε προσφύγει και κατά του νόμου 4178/13, που αντικατέστησε τον 4014/11, ο οποίος κρίθηκε συνταγματικός.

Σε κάθε περίπτωση, η έκβαση της μήνυσης Κλαπάκη θα έχει ενδιαφέρον επειδή, μεταξύ άλλων, την τροπολογία Σπίρτζη για την ΚΤΥΠ ψήφισαν εκτός από το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ένωση Κεντρώων και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Δημ. Δελεβέγκος από το capital.gr