Με το βλέμμα στη μεσαία τάξη

18 Ιουλίου 201810:10

Ο κωδικός «μεσαία τάξη» μπαίνει στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης για το αμέσως επόμενο διάστημα, με στόχο ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας να είναι σε θέση κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ να παρουσιάσει δέσμη παρεμβάσεων για την ελάφρυνση των βαρών από αυτή την οικονομική κατηγορία. Τις αμέσως επόμενες ημέρες το οικονομικό επιτελείο θα επεξεργαστεί σειρά προτάσεων και θα καταθέσει διάφορα σενάρια προς τον πρωθυπουργό, προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Η συζήτηση αφορά ένα ποσόν της τάξεως περίπου των 700 εκατ. ευρώ, το οποίο θα εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2019 και αποτελεί τον δημοσιονομικό χώρο εντός του οποίου μπορεί να κινηθεί η κυβέρνηση για στοχευμένες προς τη μεσαία τάξη φοροελαφρύνσεις. Το πιθανότερο σενάριο που εξετάζεται αφορά τροποποιήσεις στους φορολογικούς συντελεστές, προκειμένου να δοθεί κάποια φορολογική ανάσα. Αν και στη χθεσινή συνεδρίαση ακούστηκαν προτάσεις για ελαφρύνσεις με μείωση κάποιων συντελεστών ΦΠΑ ή του ΕΝΦΙΑ, αυτές φαίνεται ότι απορρίπτονται από το οικονομικό επιτελείο, καθώς είναι πιθανό να προκαλέσουν ενστάσεις από την πλευρά των εταίρων και θα είναι οριζόντιες παρεμβάσεις και όχι στοχευμένες στη μεσαία τάξη, όπως επιθυμεί στη δεδομένη συγκυρία η κυβερνητική ηγεσία.

Χωρίς να είναι απολύτως σαφές πώς προσδιορίζει η κυβέρνηση τη μεσαία τάξη, το μήνυμα που δόθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι αποτελεί κρίσιμο σημείο να «φανεί στην τσέπη» αυτής της κατηγορίας το μήνυμα που επίμονα η κυβέρνηση επιδιώκει να μεταδώσει, ότι, σιγά σιγά και μετά την έξοδο από τα μνημόνια, η χώρα αφήνει πίσω τα δύσκολα και εισέρχεται σε μια νέα, καλύτερη εποχή. Ειδικότερα, αυτό που επισημαίνεται είναι ότι μέχρι τώρα δόθηκε προτεραιότητα στα πλέον αδύναμα οικονομικά στρώματα με παροχές όπως η διανομή του υπερπλεονάσματος, που αναμένεται ότι θα επαναληφθεί και εφέτος.

Σε αυτή τη φάση θεωρείται κρίσιμο, καθώς η κυβέρνηση έχει δεχθεί επικρίσεις για υπερφορολόγηση, να δοθεί ένα μήνυμα ότι είναι στις προτεραιότητές της η ελάφρυνση αυτών που έχουν σηκώσει τα μεγαλύτερα βάρη, με μείωση των συντελεστών φορολόγησης. Σχεδιασμός που δεν είναι άσχετος και με το γεγονός ότι οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα από τη ΔΕΘ θα συμπέσουν με την έναρξη της προεκλογικής χρονιάς, καθώς το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 θα γίνουν εκλογές. Ο χρόνος των εκλογών συζητήθηκε επίσης χθες και, παρά την αναφορά ότι παραμένει στόχος η εξάντληση της τετραετίας, επισημάνθηκε ότι είναι αυξημένη, πλέον, η πιθανότητα προσφυγής στις κάλπες τον Μάιο.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που απασχόλησε τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου αφορά την κυβερνητική δέσμευση για μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019. Από την ενημέρωση που έγινε από τον πρωθυπουργό και στελέχη του οικονομικού επιτελείου, προκύπτει ότι στην κυβέρνηση είναι αισιόδοξοι πως θα βρεθεί κάποια φόρμουλα «για λείανση του θέματος», όπως αναφέρει μέλος του Π.Σ. Η εκτίμηση είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να κινηθεί νομικά για κατάργηση της σχετικής δέσμευσης, αλλά, όπως επισημάνθηκε, «υπάρχουν ανοικτά αυτιά» στην πλευρά των εταίρων και θα επιτραπεί να δοθεί κάποια λύση: είτε με τη μορφή αναστολής της εφαρμογής του μέτρου για κάποιο χρονικό διάστημα είτε με τη χορήγηση κάποιας οικονομικής παροχής που θα αντισταθμίσει τις απώλειες για τους συνταξιούχους. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία για τα θέματα της επομένης του μνημονίου ημέρας, ενώ στο τέλος Αυγούστου θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή.

Οσον αφορά τη συζήτηση για διοργάνωση εκδηλώσεων για τον εορτασμό της εξόδου από το μνημόνιο, οι βασικές ιδέες αφορούν μετάβαση του κ. Τσίπρα στο Καστελλόριζο, όπως ο ίδιος έχει προαναγγείλει, εκδήλωση με ομιλία στην Πνύκα και κάποια συναυλία.

Την άνοιξη οι Πρέσπες στη Βουλή

Η βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει τουλάχιστον 151 ψήφους υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, προκειμένου αυτή να περάσει από τη Βουλή, διατυπώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την ενημέρωση που έγινε, αναφέρθηκε ότι η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή την άνοιξη και δεν θα υπάρξει πρόβλημα για την ψήφισή της με απόλυτη πλειοψηφία. Αναφορικά με τη στάση των ΑΝΕΛ, το κλίμα που μεταδίδεται είναι ότι «υπάρχει προβληματισμός για τη στάση που θα κρατήσουν, αλλά δεν θεωρείται ότι προκύπτει κάποιος κίνδυνος».

Εν τω μεταξύ, χθες, η ρωσική πρεσβεία στα Σκόπια αντέδρασε στις καταγγελίες Ζάεφ για προσπάθεια Ελλήνων επιχειρηματιών με φιλορωσικές καταβολές να επηρεάσουν το δημοψήφισμα, αναφέροντας ότι οι δηλώσεις αυτές είναι εικασίες και στοχεύουν στη διασπορά ρωσοφοβίας, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να παρουσιάσει στοιχεία.

(πηγή: Καθημερινή)

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr