fanari_2

Λουκέτα σε “beach bars” της Αρωγής και της Μέσης

5 Ιουλίου 201106:10

fanari_2Στο κλείσιμο τριών παραλιακών τροχήλατων αναψυκτηρίων προχώρησαν οι ιδιοκτήτες τους κατόπιν έκδοσης δικαστικής απόφασης μετά από προσφυγή άλλων επιχειρηματιών του χώρου της παραλίας, η οποία και υποχρέωνε τον Δήμο Κομοτηνής να ζητήσει πίσω τις άδειες λειτουργίας τους, τα οποία είχε νοικιάσει ο Δήμος Αιγείρου σε επιχειρηματίες.

Τα καταστήματα χωρίζονται σε εκείνα που ήταν τροχήλατα, τα αυτοκινούμενα κι εκείνα του στεγασμένου εμπορίου, δηλαδή τα μπαράκια, όπου και υπήρξε μια αντιδικία σε ότι αφορά την νομιμότητα τους. Ο Δήμος Κομοτηνής είναι ο καθ’ύλην αρμόδιος για την αδειοδότηση και είναι αυτός που ελέγχει τη νομιμότητα καθώς για πρώτη χρονιά φέτος με την εφαρμογή του Καλλικράτη περιέρχεται η αρμοδιότητα του αιγιαλού και των παραλιών εμβέλειας του πρώην Δήμου Αιγείρου στην ευθύνη του.

Πρόκειται για δυο “beach bar” στην παραλία της Αρωγής κι ένα στην παραλία της Μέσης , τα οποία και σφραγίστηκαν καθώς κρίθηκε από το διοικητικό Πρωτοδικείο άκυρη η άδειά τους διότι δεν τηρήθηκε η νομιμότητα αφού δεν ήταν αυτοκινούμενες καντίνες όπως προβλεπόταν, αλλά πλατφόρμες τρακτέρ. Με άλλα λόγια τα εν λόγω καταστήματα πήραν άδεια ως καντίνες και στη συνέχεια μετατράπηκαν σε αναψυκτήρια, τα λεγόμενα beach bar.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων στο Νομό Ροδόπης, που εξελέγη και στο νέο Δ.Σ. , Μιχάλης Βεζυριαννίδης μιλώντας στο komotinpress για το ζήτημα που έχει προκύψει καθώς μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου αναγκάζονται οι επιχειρηματίες να εγκαταλείψουν τη δρατηριότητά τους τόνισε πως « τα δικαστήρια έχουν αποφανθεί. Δε μπορούμε να φύγουμε από τη νομιμότητα. Έχουμε δει και έχουμε ελέγξει και εμείς με τον νομικό σύμβουλο της ομοσπονδίας ότι οι επαγγελματίες πρέπει να βλέπουν και να ελέγχουν ποια είναι τα όρια τα διακριτά μέχρι τα οποία μπορεί να «ανοιχτεί» ένας επαγγελματίας και να μη φύγει μέσα από τα όρια της άδειας της οποίας έχει».

Σύμφωνα με τον ίδιο υπήρξαν κάποιες παραβάσεις, «περιστασιακές και εφήμερες παραβάσεις γι’ αυτό που καταλαβαίνουμε όλοι, ότι για λίγο παραπάνω δουλειά εκμεταλλεύτηκε κάποιος έναν χώρο με δέκα καρέκλες περισσότερο. Αλλά μετά αυτό έγινε σύστημα και η παραβίαση ήταν συγκεκριμένη. Υπήρχε μια ολιγωρία από την πλευρά της δικαιοσύνης, την οποία την ξέραμε αλλά και από την μεριά της νομικής υπηρεσίας του Δήμου. Και την ολιγωρία δεν τη χρεώνουμε κάπου, απλά θα μπορούσε να ξέρει ο Δήμος και να έχει περάσει στους επαγγελματίες το απλό :ότι δε θα είναι θετική η απόφαση άρα να μην επενδύσουν τη νέα σεζόν. Η νέα σεζόν έχει ξεκινήσει ήδη, είναι στα μέσα και δε μπορεί ένας επαγγελματίας , ο οποίος έχει επενδύσει, έχει ξεκινήσει το μαγαζί του να δουλεύει, έχει προσλάβει κόσμο, να σταματήσει γιατί μια απόφαση είναι αρνητική.

Η θέση της ομοσπονδίας είναι πως θα έπρεπε ο επιχερηματίας να το γνώριζε πολύ νωρίτερα για να μην αναγκαστεί να κλείσει την επιχείρησή του άρα να μην έχει κύκλο εργασιών , να διώξει κόσμο άρα να μην φτάσουμε σε απολύσεις. Κι αυτή είναι η ένσταση η δική μας, ότι θα μπορούσε κάλλιστα εάν το ήξερε ο επαγγελματίας, και το εάν το ήξερε είναι και μερίδιο ευθύνης της ομοσπονδίας, καθώς αν είχε καλυφθεί η ομοσπονδία από τα δικαστήρια ή από τον Δήμο για το τι πρέπει να κάνει , θα ενημέρωνε και θα στήριζε τους επαγγελματίες και θα μπορούσε να τους καταδείξει τον τρόπο για να μην κάνουν τις παραβάσεις, οι οποίες ενδεχομένως έγιναν και να προσφύγουν σε κάτι πολύ πιο νόμιμο και σίγουρο για τους ίδιους».

Τα εν λόγω μπαράκια είχαν καταχραστεί επιπλέον χώρο της παραλίας και σαν χώρο αλλά και σαν δραστηριότητα καθώς ενδεχομένως πουλούσαν κάτι περισσότερο απ’ότι τους επέτρεπε η άδεια τους. Όπως επισημαίνει ο κ. Βεζυριαννίδης «οι καντίνες ενέχουν ένα πρόβλημα στην καταγγελία που είχαν εναντίον των υπόλοιπων καταστημάτων ,επειδή είναι στον αιγιαλό δε θα πρεπε να έχουν άδεια, είναι παράνομες από την αρχική τους αδειοδότηση. Υπήρχε μια διένεξη μεταξύ των επαγγελματιών ,εκεί προσπαθήσαμε «πυροσβεστικά» να μη δημιουργηθεί θέμα μεταξύ των επαγγελματιών και να μη «χτυπάει» ο ένας τον άλλον αλλά το θέμα είναι ότι αυτό έφτασε στα δικαστήρια και όταν υπάρχει απόφαση δικαστηρίου πρέπει τουλάχιστον να είμαστε σύννομοι».

Όπως σημειώνει ο κ. Βεζυριαννίδης τα δικαστήρια αναγκαστικά έβγαλαν μια απόφαση, την οποία προκάλεσαν οι άλλοι επαγγελματίες, «οι οποίοι ήξεραν ότι μιλάμε για μια καντίνα ενώ στην ουσία δεν έγινε καντίνα και επεκτάθηκε αλλά και εκείνοι που είχαν τις καντίνες ήθελαν να ξέρουν από πολύ νωρίτερα εάν θα μπορέσουν φέτος να λειτουργήσουν ή όχι. Δεν έγινε αυτό. Έφτασε η δικαστική απόφαση τώρα μεσούσης του θέρους και της περιόδου που εργάζονται αυτά τα καταστήματα. Ο Δήμος είναι στη δύσκολη θέση της αδειοδότησης οπότε πρέπει να ελέγξει μαζί με την Ομοσπονδία τη νομιμότητα. Η Ομοσπονδία στηρίζει την νομιμότητα και είναι με τους επαγγελματίες αλλά όχι με τους παράνομους επαγγελματίες»

Ο κ. Βεζυριαννίδης για τον λόγο αυτό καλεί τους επαγγελματίες να είναι γενικότερα περισσότερο τυπικοί με τις υποχρεώσεις τους και να εφαρμόζουν πιστά όσα ορίζουν οι άδειες τους, όπως τονίζει «το πρόβλημα είναι μεγάλο, εμείς σαν ομοσπονδία έχουμε συζητήσει το θέμα της νομιμότητας με τον Δήμαρχο , υπάρχουν κι άλλα προβλήματα ακόμη και μέσα στην πόλη της Κομοτηνής, όπου και θα βγουν κι άλλες αποφάσεις ενδεχομένως καταδικαστικές εναντίον των επαγγελματιών , οι οποίες έχουν να κάνουν καθαρά με τη νομιμότητα».

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Καλπάνης
KomotiniPress.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr