Τα μελομακάρονα μαζί με τους κουραμπιέδες είναι τα δυο παραδοσιακά ελληνικά γλυκίσματα των Χριστουγέννων. Και παρά το γεγονός ότι τους κουραμπιέδες τους απολαμβάνουμε λίγο-πολύ όλο τον χρόνο, τα μελομακάρονα τα φτιάχνουμε και τα τρώμε μόνο κατά τη διάρκεια των γιορτών του δωδεκαημέρου.
Από που προέκυψε αυτή η παράδοση, όμως; Γιατί τρώμε μελομακάρονα τα Χριστούγεννα; Από που πήραν το όνομα τους τα μελομακάρονα;
Η λέξη μελομακάρονο ετυμολογικά προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα και έχει καθιερωθεί ως εορταστικό γλυκό, γιατί το μέλι πάντα αποτελούσε σύμβολο ευζωίας. Στην μικρασιατική διάλεκτο το μελομακάρονο ονομαζόταν φοινίκι. Παραδοσιακά η συνταγή του περιλαμβάνει αλεύρι, σιμιγδάλι, λάδι, μέλι και καρύδια. Είναι σημαντικό, να χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο για την παρασκευή, το οποίο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και βιταμίνη Ε.
Φυσικά, μην ξεχάσετε να προσθέσετε καρύδια, τα οποία θα εμπλουτίσουν το γλυκό σας σε ω3 λιπαρά. Στην Ξάνθη βρήκαμε τα καταπληκτικά καρύδια Χιλής στο κατάστημα “Το Ευ Εν Τω Καρπώ”
Υλικά που θα χρειαστείτε για την βάση του μίγματος:
Υλικά που θα χρειαστείτε για το μείγμα:
Στο κατάστημα “Το Εφ Εν Τω Καρπώ” θα βρείτε και τα υπόλοιπα υλικά όπως Κανέλλα
Υλικά για το σιρόπι
Για το σιρόπι
Για τα μελομακάρονα
Δείτε ολόκληρη την συνταγή στο κανάλι του Άκη Πετρετζίκη
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies, για την συλλογή στατιστικών στοιχείων και την διασφάλιση της καλύτερης εμπειρίας σας.
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Tι είναι τα Cookies;