Παρουσιάστηκε ο «Άτλας της Ιχθυοπανίδας του Ποταμού Νέστου»

2 Μαρτίου 201010:52

atlas_nestou_paroysiash_1-3-10_no_2Με πρωτοβουλία του Προέδρου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης κου Κων. Τάτση και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε), παρουσιάστηκε το επιστημονικό πόνημα «Άτλας της Ιχθυοπανίδας του Ποταμού Νέστου», τη Δευτέρα, 1 Μαρτίου, στην έδρα του ΙΝ.ΑΛ.Ε. στην Πέραμο.

Την παρουσίαση, μεταξύ άλλων, τίμησαν με την παρουσία τους, ο Βουλευτής Καβάλας κος Δημ. Παπουτσής, ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Έβρου-Ροδόπης κος Γεωρ. Μηνόπουλος, η Δήμαρχος Παρανεστίου κα Αλίκη Σωτηριάδου, ο Γεν. Γραμματέας της Νομαρχίας Καβάλας κος Κίμ. Παπαδόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Ελευθερών κος Οδ. Ευδοκίου, μέλη της επιστημονικής κοινότητας, ανάμεσά τους η Δρ. Δήμητρα Μπόμπορη, Καθηγήτρια του ΑΠΘ και Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας – Βόλβης, καθώς και οι συντονιστές του βιβλίου, ο Δρ. Οικονομίδης Πάνος, Ομότιμος Kαθ. Ιχθυολογίας του ΑΠΘ και ο Δρ. Κουτράκης Μάνος, Αναπληρωτής Ερευνητής ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. – ΙΝ.ΑΛ.Ε. από την Ελληνική πλευρά και από την Βουλγαρική πλευρά οι Dr. Apostolou Apostolos, ο Dr. Millen Vassilev και o Dr Luchezar Pehlivanov (Bulgarian Academy of Sciences). 

Ο Άτλας αποτελεί  το προϊόν μιας  πρωτοβουλίας,  για την οριστικοποίηση ενός κοινού καταλόγου μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας, με όλα τα είδη της ιχθυοπανίδας κατά μήκος του Ποταμού Νέστου, από τις πηγές έως τις εκβολές του και την επίλυση επιστημονικών ζητημάτων που αφορούν τα είδη που διαβιούν στα δυο τμήματα του ποταμού.

Ο κοινός κατάλογος πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος «Δράσεις Διαχείρισης, Προστασίας και Ανάδειξης Ιχθυοπανίδας Ποταμού Νέστου» στα πλαίσια του χρηματοδοτικού μέσου INTERREG IIIA/PHARE CBC ΕΛΛΑΔΑ –ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, με ανάδοχο τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας–Καβάλας–Ξάνθης και φορέα υλοποίησης το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ).  

Ο Υπερνομάρχης κος Κων. Τάτσης, χαιρετίζοντας την παρουσίαση του Άτλαντα της Ιχθυοπανίδας του ποταμού Νέστου, τόνισε μεταξύ άλλων: «Όταν μου πρότειναν ο κος Οικονομίδης και το ΙΝΑΛΕ την έκδοση  αυτού του βιβλίου, θεώρησα ότι αποτελεί τη φυσική εξέλιξη και συνέχεια του πρωτοποριακού και καινοτόμου έργου της Ιχθυοπανίδας, που είχε υλοποιήσει η Υπερνομαρχία σε συνεργασία με το ΙΝ.ΑΛ.Ε. Ο Άτλας λοιπόν αυτός καταγράφει τη σπάνια βιοποικιλότητα του ποταμού Νέστου  και τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις. Αυτή είναι η επιστημονική του προσφορά, αφού έρχεται να εμπλουτίσει την διεθνή επιστημονική βιβλιοθήκη.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά την οποία θεωρώ εξίσου σημαντική, αυτή της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για το περιβάλλον. Τα καθημερινά προβλήματα που βιώνουμε σήμερα, πολλές φορές μας κάνουν να λησμονούμε την αξία του περιβάλλοντος και τη σημασία που έχει η προστασία του και η σωστή του διαχείριση για την προκοπή αυτού του τόπου.

Μία τρίτη παράμετρος αποτελεί το γεγονός ότι η υλοποίηση πρωτοποριακών προγραμμάτων όπως αυτό της Ιχθυοπανίδας, συμβάλλουν στην απόκτηση της απαραίτητης τεχνογνωσίας για την διεκδίκηση και υλοποίηση νέων συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Πράγματι η συνεργασία  της Υπερνομαρχίας με την επιστημονική κοινότητα υπήρξε άψογη, προσδίνοντας  προστιθέμενη αξία στην Αυτοδιοίκηση και αποδεικνύοντας ότι πολλά μπορούμε να πετύχουμε όταν ενώνουμε πολλοί τις δυνάμεις μας. Τους ευχαριστώ από βάθος καρδιάς».

atlas_nestou_paroysiash_1-3-10

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr