sekap exoteriko

Κόλαση με ΣΕΚΑΠ: Πόλεμος για τις ευθύνες και στο βάθος Παπαδόπουλος

16 Μαρτίου 201212:30
sekap_exoterikoΣκληρή είναι η διαμάχη που έχει ξεσπάσει για τα αίτια του ναυαγίου στην υπόθεση της αγοραπωλησίας της ΣΕΚΑΠ.


Η πλευρά της ΑΤΕ με νεότερη ανακοίνωσή της επιμένει να επιρρίπτει ευθύνες στη ΣΕΚΕ για το φιάσκο της πώλησης ενώ επικαλείται την επιστολή των επενδυτών στη Σύμβουλο Πώλησης Deloitte, υποστηρίζοντας ότι εκεί (σε αντίθεση με την επιστολή προς τη ΣΕΚΕ) φωτογραφίζεται η ΣΕΚΕ ως υπαίτια της αποτυχίας στην εξαγορά.

Είχαν κρύψει χρέη 10 εκατομμυρίων ευρώ;

Η ΣΕΚΕ από την πλευρά της απαντά με δημοσιεύματα του οικνομικού τύπου που αναφέρονται σε ευθύνες της ΑΤΕ για την πώληση ενώ αποκαλύπτεται η ύπαρξη χρεών 10 εκατομμυρίων ευρώ της ΣΕΚΑΠ στην Αμερική που προέκυψαν κατά τον έλεγχο που διενήργησε η ινδική εταιρία στα οικονομικά της εταιρίας και ασκείται ιδιαίτερη κριτική για τους χειρισμούς της ΑΤΕ στην όλη υπόθεση.

Παρέμβαση Ξυνίδη εναντίον Κοντού-ΣΕΚΕ – Στο βάθος Παπαδόπουλος;

Με λακωνική ανακοίνωσή του ο Αν. Υπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης αφήνει αιχμές σε βάρος του Βουλευτή Αλέξανδρου Κοντού και της ΣΕΚΕ για τους χειρισμούς στην υπόθεση της εξαγοράς. Παράλληλα με όλες τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών, η φημολογία κάνει λόγο για επάνοδο του ενδιαφέροντος από την πλευρά του δεύτερου εκ των δύο τελικών υποψηφίων που είχαν καταθέσει δεσμευτική προσφορά.

Η υπόθεση, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, αποκτά τεράστιο πολιτικό ενδιαφέρον ενώ το μέλλον της ΣΕΚΑΠ έχει βυθίσει σε βαθειά περίσκεψη τους εργαζόμενους. Παράλληλα, καθώς πρόκειται για ένα διεθνή διαγωνισμό, οι χειρισμοί όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.

Η ανακοίνωση Ξυνίδη

Τώρα, που ο κ. Κοντός ‘στέγνωσε’ επιχειρημάτων για το θέμα την γεωθερμίας, θα τολμήσει αλήθεια να ενημερώσει την τοπική κοινωνία για τους χειρισμούς της καθοδηγούμενης από τον ίδιο ΣΕΚΕ στο θέμα της πώλησης της ΣΕΚΑΠ

Η ανακοίνωση της ΑΤΕ

Διευκρινίσεις για την ακύρωση του deal πώλησης μεριδίου της ΣΕΚΑΠ στην Bommidala παραχωρεί η Αγροτική Τράπεζα, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου, όπου “επιχειρείται παραποίηση των γεγονότων αναφορικά με την δημόσια διαδικασία πώλησης του ποσοστού των μετοχών της ATEbank στη ΣΕΚΑΠ, που κηρύχθηκε άγονος”. Για την αποκατάσταση της αλήθειας και για την αποφυγή εσφαλμένων εντυπώσεων η ΑΤΕbank  ανακοινώνει τα εξής:

“H διαδικασία πώλησης του πακέτου των μετοχών (50,36%) της ATEbank στην ΣΕΚΑΠ (η οποία με ημερομηνία 31.12.2011 είχε αρνητικά Ίδια Κεφάλαια € 32 εκ., σύνολο υποχρεώσεων € 107 εκ των οποίων δάνεια € 80 εκ περίπου, κύκλο εργασιών € 29 εκ και αριθμό υπαλλήλων 252),  έγινε με διεθνή δημόσια πρόσκληση και με όλους τους κανόνες της αγοράς και πλήρους διαφάνειας. Για την διεκπεραίωση της όλης διαδικασίας η ATEbank προσέλαβε εξειδικευμένη εταιρία Συμβούλων (Deloitte) και εξειδικευμένο νομικό γραφείο (Καρατζάς και Συνεργάτες). Οι υποψήφιοι επενδυτές αξιολογήθηκαν από την Τράπεζα, σε συνεργασία με τους παραπάνω Συμβούλους Πώλησης, μεταξύ δε της αξιολόγησης αυτής περιλαμβάνεται και ο έλεγχος της αξιοπιστίας και φερεγγυότητας των υποψήφιων επενδυτών. Η εταιρία Bommidala Enterprises Ltd (BEPL), η οποία  αξιολογήθηκε ως φερέγγυα και αξιόπιστη ανακηρύχθηκε πρώτος προτιμητέος υποψήφιος σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού. Πριν την υποβολή της τελικής του πρότασης, κατά τη διαδικασία του οικονομικού και νομικού ελέγχου που διεξήχθη, ο υποψήφιος επενδυτής έλαβε όλα τα στοιχεία, και τις πληροφορίες για την ΣΕΚΑΠ που ήταν σε γνώση της Μετόχου ΑΤΕbank. Το θέμα των υποχρεώσεων της εταιρίας στην Αμερική έγινε γνωστό κατά την ολοκλήρωση του οικονομικού και νομικού ελέγχου με στοιχεία 31.12.2011 και ο υποψήφιος επενδυτής το αξιολόγησε κατά την υποβολή της τελικής προσφοράς του και των διαπραγματεύσεων που ακολούθησαν. Σε καμία περίπτωση το θέμα αυτό δεν αποτέλεσε λόγο για την αποχώρηση του υποψηφίου επενδυτή όπως αναληθώς αναφέρεται σε δημοσιεύματα.

Η Τράπεζα προς διασφάλιση των συμφερόντων της αλλά και των συμφερόντων των λοιπών μετόχων, των εργαζομένων και των πιστωτών της ΣΕΚΑΠ, παρά την γνωστή δεινή οικονομική θέση της εταιρίας αυτής που αναφέρεται ανωτέρω, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή ολοκλήρωση της συναλλαγής, την σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυσή της από τους επενδυτές(€ 30 εκ. σε μετρητά), την διασφάλιση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας (και την ενδεχόμενη αύξησή τους) και την συνέχιση της λειτουργίας της εταιρίας, γι αυτό και δέχτηκε να διαγράψει σημαντικό ύψος των δανειακών απαιτήσεών της. Δυστυχώς, η συναλλαγή δεν ολοκληρώθηκε γιατί, χωρίς καμία υπαιτιότητα της ATEbank, δεν λήφθηκε απόφαση για την απαιτούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ στην Γενική Συνέλευση της 6.3.2012 (αναβλήθηκε υποχρεωτικά κατά το νόμο με αίτημα του άλλου βασικού μετόχου ΣΕΚΕ Α.Ε.) σε συνδυασμό με την μη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ υποψήφιου επενδυτή και ΣΕΚΕ. Τα ανωτέρω επιβεβαιώνονται και στην σχετική επιστολή μη ολοκλήρωσης της συναλλαγής που απέστειλε ο υποψήφιος επενδυτής στον Σύμβουλο Πώλησης, στην οποία, πέρα των ευχαριστιών για την άριστη συνεργασία που είχε με την ΑΤΕbank και τους Συμβούλους της, αναφέρεται στους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση. Όλα τα άλλα που περιέχονται στα δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια και εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες.

Πάντως, η ATEbank, ως μέτοχος και ως βασικός πιστωτής της ΣΕΚΑΠ, εξετάζει κάθε δυνατότητα να εξευρεθεί βιώσιμη λύση στις επόμενες ημέρες. Το ίδιο δε ευελπιστούμε να πράξουν και οι λοιποί μέτοχοι”.

Το Δημοσίευμα της Παρασκευής στη Moneypost που υπογράφει ο Γιώργος Παλαιολόγος αναφέρει:

«Δυστυχώς τα όνειρα και τα παραμύθια κρατάνε λίγο, απ’ όποια σκοπιά και αν το δεις. Κάτι που επιβεβαιώνεται καθημερινά. Όπως στην περίπτωση της ΣΕΚΑΠ. Εκεί που όλοι (;) ήταν έτοιμοι να ρίξουν το ρύζι (basmati λόγω καταγωγής του γαμπρού) ο γάμος χάλασε. Γιατί ο «γαμπρός», ο ινδικός όμιλος Bommidala Enterprises Ltd, υποψήφιος επενδυτής για την αγορά του 50,36% των μετοχών της ΣΕΚΑΠ, κατά την ΑΤΕ, φερόμενος επενδυτής κατά την ΣΕΚΕ (Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος), απέσυρε την προσφορά του. Μέχρι εδώ τα πράγματα είναι πάνω κάτω γνωστά.

Το ενδιαφέρον κομμάτι της ιστορίας που τείνει να εξελιχθεί σε ταινία του Bollywood αρχίζει από εδώ και πέρα. Καταγγελίες και αιχμές του Ελληνο-ινδικού Επιμελητηρίου κατά της ΑΤΕ για το «ναυάγιο» από τη μία. Επιφυλάξεις από την ΣΕΚΕ για το “ποιόν” του φερόμενου όπως τον χαρακτήριζε σε πρόσφατη επιστολή της προς την ΑΤΕ επενδυτή, από την άλλη.

Μια μέρα λοιπόν μετά την ανακοίνωση της ΑΤΕ για το ναυάγιο του deal, το Ελληνο-ινδικό Επιμελητήριο ξεσπάθωσε. Σε ανακοίνωσή του με τον υποτιμητικό τίτλο «Live your investment in Greece (!)», εκφράζει την απογοήτευση του για την κατάληξη του deal. Καταγγέλλοντας παράλληλα για απόκρυψη χρεών 10 εκατ. Ευρώ σε φόρους, χρωστούμενα αρκετών εκατομμύριων ευρώ σε φόρους στις Ηνωμένες Πολιτείες από το άνοιγμα της εταιρείας στην Αμερικανική αγορά πριν από 14 χρόνια και πολλά άλλα άκρως ενδιαφέροντα.

Ανακοίνωση πάντως η οποία εμμέσως πλην σαφώς δικαιώνει τον έτερο μέτοχο της ΣΕΚΑΠ την ΣΕΚΕ η οποία είχε ζητήσει με επιχειρήματα την αναβολή της επίμαχης, κατά την ΑΤΕ, συνέλευσης. «Δικαίωση» η οποία έρχεται και από το γεγονός ότι από τον κατάλογο των καταγγελιών του Επιμελητηρίου απουσιάζει το βασικό επιχείρημα που προβάλει η ΑΤΕ. Ότι δηλαδή το deal οδηγήθηκε σε ναυάγιο λόγο αδυναμίας λήψης απόφασης για πραγματοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 30 εκατ. ευρώ στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΣΕΚΑΠ της 6ης Μαρτίου.

Δύο ημέρες μετά την επίμαχη γενική συνέλευση η οποία ως γνωστόν δεν έγινε, η ΣΕΚΕ με επιστολή της προς τον διοικητή της ΑΤΕ του κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Σε εκείνη την επιστολή η ΣΕΚΕ καταγγέλλει ότι η εταιρία που εμφανίζεται ως η αγοράστρια των μετοχών δεν έχει συσταθεί ακόμη! Επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη «πριν αποφασισθεί οποιαδήποτε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΑΠ, να προηγηθεί η έγγραφη δέσμευση του νέου επενδυτή, σχετικά με τη νομική μορφή, την εθνικότητα, το εταιρικό κεφάλαιο και την μετοχική σύνθεση του σχήματος που θα ηγηθεί όλων των ανωτέρω ενεργειών».

Δυστυχώς ή ευτυχώς, η ιστορία θα το κρίνει, την ΣΕΚΑΠ την πρόλαβαν τα γεγονότα. Το ερώτημα πάντως παραμένει για το τι θα φέρει η επόμενη ημέρα μετά το ναυάγιο. Μέχρι στιγμής και παρά τις προθέσεις όλων, η ΣΕΚΑΠ παραμένει στον αέρα και οι εργαζόμενοι επίσης. Το αν το deal με τον ινδικό όμιλο θα έφερνε την πολυπόθητη ανάκαμψη απ’ ότι φαίνεται δεν θα το μάθουμε. Το μόνο που μπορούμε να πούμε με κάθε επιφύλαξη πλέον, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει, είναι ότι ζεστό χρήμα στην εταιρεία δεν πρόκειται να πέσει άμεσα.

Σύμφωνα πάντως με το Ελληνο – ινδικό Επιμελητήριο αν γινόταν το deal 26 εκατομμύρια ευρώ θα πήγαιναν για την αγορά του 50% της εταιρίας και 17 εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις. Επίσης στη συμφωνία προβλεπόταν, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το Επιμελητήριο, η διατήρηση των υπαρχόντων θέσεων των εργαζομένων αλλά και η δημιουργία 100 νέων θέσεων εργασίας(!)

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr