Κυτταρίτιδα και Διατροφή

4 Μαΐου 201415:29

Οι πρώτες ζεστές μέρες και οι ηλιοφάνειες έχουν κάνει τους περισσότερους από εμάς να φροντίσουμε την εμφάνισή μας και ιδιαίτερα το σώμα μας ολοένα και περισσότερο. Πέρα όμως από τα περιττά κιλά, άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα απασχολεί κυρίως τις γυναίκες και σπανίως και τους άντρες. Η κυτταρίτιδα!

Τι είναι η κυτταρίτιδα ακριβώς, γνωρίζετε;
Είναι η εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και την από κάτω στοιβάδα που λόγω της μειωμένης ελαστικότητας του συνδετικού ιστού κάνει το δέρμα μοιάζει με φλοιό πορτοκαλιού. Τοπικά η περιοχή δεν αιματώνεται καλά και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα λιποκύτταρα που βρίσκονται εκεί να μην τρέφονται επαρκώς. Έτσι ο οργανισμός, αντί να αναδομεί και να καίει το λίπος, το στέλνει να αποθηκευτεί στα λιποκύτταρα εκείνα που έχουν πιο πολύ ανάγκη για να τραφούν. Η αφύσικη αυτή συσσώρευση λίπους οδηγεί τα συγκεκριμένα λιποκύτταρα να αυξάνονται σε όγκο, με αποτέλεσμα να συμπιέζουν τα αγγεία, εμποδίζοντας έτσι τις ανταλλαγές ουσιών και να επιδεινώνουν το πρόβλημα της μικροκυκλοφορίας.

Η εμφάνιση της κυτταρίτιδας αποτελεί την έκφραση τριών βασικών καταστάσεων που συνήθως συνυπάρχουν και είναι:
η κακή κυκλοφορία του αίματος,
η μειωμένη ελαστικότητα των ινών του συνδετικού ιστού
η τοπική, έντονη διόγκωση των λιποκυττάρων

Οι στόχοι για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας πρέπει να είναι, αφενός, η προαγωγή της υγείας και της καλής λειτουργίας του συνδετικού ιστού και των μικρών αγγείων και αφετέρου, η μείωση του λιπώδους ιστού.
Για την επίτευξη αυτών των στόχων πολύ σημαντική είναι η ένταξη σε μια ισορροπημένη διατροφή με βασικούς άξονες τους εξής κανόνες:
Χαμηλή διατροφική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών (λιπαρά γαλακτοκομικών, κρέατος)
Χαμηλή διατροφική κατανάλωση απλών σακχάρων (επιτραπέζιας ζάχαρης, αναψυκτικών, γλυκών).
Μειωμένη κατανάλωση αλατιού και ιδιαίτερα του κρυμμένου σε τρόφιμα (σε κονσέρβες, fast food, σως, μπισκότα κ.λ.π.).
Αποφυγή κατανάλωσης τηγανητών.
Αποκλειστική χρήση ελαιόλαδου στα φαγητά και τις σαλάτες.
Αύξηση κατανάλωσης προϊόντων ολικής άλεσης π.χ. ψωμί, μακαρόνια.
Επαρκής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών εποχής και μυρωδικών για την ενίσχυση του οργανισμού σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά συστατικά.
Επαρκής ενυδάτωση – ανάλογα με τη θερμιδική πρόσληψη (π.χ. κάποιος που προσλαμβάνει τροφή θερμιδικής αξίας 2.000 kcal καθημερινά πρέπει να καταναλώνει περίπου 1,5 με 2 λίτρα υγρών ημερησίως).
Η αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί πεδίο έρευνας επιστημόνων πολλών ειδικοτήτων. Το σίγουρο είναι πως τόσο η ισορροπημένη διατροφή, όσο και η συστηματική άσκηση όπως το περπάτημα είναι βασικοί παράγοντες για την ουσιαστική βελτίωση της κυτταρίτιδας. Σημαντικό είναι, επίσης, να τονιστεί πως σήμερα υπάρχουν αρκετές θεραπείες οι οποίες, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση της προσπάθειας μας στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.
Το καλοκαίρι είναι κοντά αλλά ο χρόνος ακόμη αρκετός για να δούμε στο σώμα μας την αλλαγή που θέλουμε μέχρι να κάνουμε την πρώτη μας εμφάνιση στην παραλία. Αρκεί να αλλάξουμε από σήμερα συνήθειες, βελτιώνοντας τον τρόπο διατροφή μας και φροντίζοντας το σώμα μας ώστε να είναι υγιές και όμορφο.

Άρθρο της Ευγενίας Μαμούγκα
Διαιτολόγου – Διατροφολόγου
Επιστημονική Υπεύθυνη Vita Plus Ξάνθης

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr