xartis psifiaki ekpompi amth

Δημοσιεύτηκε ο Χάρτης Συχνοτήτων Ψηφιακής Εκπομπής. Κέντρα εκπομπής σε Ξάνθη-Θάσο

19 Οκτωβρίου 201222:57

xartis psifiaki ekpompi amthΔημοσιεύτηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υφυπουργού Σίμου Κεδίκογλου και του Αν. Υπουργού Π. Καλογιάννη, ο Χάρτης Συχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης,και όλες οι απαραίτητες προδιαγραφές και ρυθμίσεις για την είσοδο στην ψηφιακή εποχή της επίγειας τηλεόρασης.

Ο Χάρτης Συχνοτήτων αποκαθιστά τις αδικίες που υπήρχαν στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αφού μέχρι σήμερα επιτρεπόταν η ψηφιακή εκπομπή μόνο από το κέντρο Εκπομπής στην Πλάκα Αλεξανδρούπολης, που αδυνατεί να προσεγγίσει τις περισσότερες περιοχές. Το βασικότερο ζήτημα είναι ότι ορίζεται πλέον ως Κέντρο Ψηφιακής Εκπομπής η Θάσος, από την οποία εκπέμπει αναλογικά η συντριπτική πλειοψηφία των επίγειων σταθμών, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της Περιφέρειας.

Παράλληλα, ορίζεται ως Κέντρο Εκπομπής και η Ξάνθη, όπου σήμερα εκπέμπουν μόνο τοπικής εμβέλειας σταθμοί για μερικα τμήματα της πόλης. Αντίστοιχα αποκαθίστανται τα προβλήματα και στις υπόλοιπες περιοχές της Περιφέρειας με την δημιουργία Κέντρων Ψηφιακής Εκπομπής διάφορες περιοχές που παραμένουν ακάλυπτες μέχρι σήμερα. Η Περιφέρεια διακρίνεται σε 4 μονοσυχνικά δίκτυα, όπου διαρθρώνονται τα συνολικά τα 14 Κέντρα Εκπομπής.

Με βάση το χάρτη ψηφιακών συχνοτήτων η Περιφέρεια ΑΜΘ θα εξυπηρετείται από:

ΔΙΚΤΥΟ

ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ

ΚΕΝΤΡΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ

ΕΒΡΟΣ

25 32 35 46 47 50 51 54 56

Πύθιο
Κήποι

Σουφλί Πεντάλοφος Διδυμότειχο

ΠΛΑΚΑ

24 27 30 31 33 36 43 48

Πλάκα

ΘΑΣΟΣ

22 23 37 39 41 44 47 51

Θάσος
Ξάνθη
Βασιλάκι

ΠΑΓΓΑΙΟ

26 28 32 35 40 45 52 53

Κορύλοβος Σέρρες
Λιθότοπος Νευροκόπι

Με το νέο Χάρτη, τίθεται το πλαίσιο και οι κανόνες για την πλήρη ανάπτυξη της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Ο Χάρτης που καθορίστηκε σύμφωνα με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ: 2704/Β΄/5-10-2012) περιγράφει τα κέντρα εκπομπής και τα λεπτομερή τεχνικά χαρακτηριστικά του δικτύου, ώστε να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία και ανάπτυξή του, με στόχο την πλήρη πληθυσμιακή κάλυψη της χώρας.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΑΝ, τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του Χάρτη θα είναι:

– Η δυνατότητα για δημιουργία νέων υπηρεσιών (πληροφόρησης, προγράμματος (EPG) και στο εγγύς μέλλον καινοτόμες τηλεοπτικές υπηρεσίες)

– Η ορθολογική εξοικονόμηση ραδιοφάσματος, πράγμα που σημαίνει ότι θα εξοικονομηθεί το λεγόμενο ψηφιακό μέρισμα και θα αποδοθεί για χρήση από άλλες ηλεκτρονικές επικοινωνίες (π.χ. κινητή τηλεφωνία 4ης γενιάς), με άμεσα και έμμεσα οικονομικά και άλλα οφέλη για τους πολίτες και το κράτος

– Το προς ανάπτυξη ψηφιακό δίκτυο, που ορίζει ο Χάρτης Συχνοτήτων, θα έχει συνολικά σημαντικά χαμηλότερη ισχύ εκπομπής και κατανάλωση ρεύματος, με πολύ καλύτερη εμβέλεια και ποιότητα εικόνας

– Το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού θα απολαμβάνει τα οφέλη καθαρού ψηφιακού σήματος, απαλλαγμένο από «είδωλα», «χιόνια» και λοιπές παρεμβολές.

«Ο Χάρτης νοικοκυρεύει το τοπίο για όσους θα επενδύσουν στη δημιουργία δικτύου μετάδοσης και εξασφαλίζει εγγυημένες ποιοτικά υπηρεσίες λήψης για όλους τους Έλληνες τηλεθεατές», ενώ παράλληλα «δημιουργούνται οι προϋποθέσεις και για την προσφορά νέων υπηρεσιών προς τους πολίτες», σημείωσε ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Μενέλαος Δασκαλάκης. Με την υλοποίησή του, εκτίμησε ο γ.γ., θα δημιουργηθούν «οι προϋποθέσεις για την εκμετάλλευση φάσματος, που είναι εθνική περιουσία και έως σήμερα μένει αναξιοποίητο», αποφέροντας σημαντικά έσοδα στο δημόσιο ταμείο.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr