Κάθειρξη 9 ετών σε δύο Ξανθιώτες του κυκλώματος αρχαιοκαπήλων με το “χρυσό στεφάνι” ! Στη φυλακή ο ένας, με εγγύηση ο δεύτερος. Καταδίκη των δύο Κομοτηναίων

19 Νοεμβρίου 201309:12

Με ποινή κάθειρξης 9 ετών καταδικάστηκαν οι δύο ξανθιώτες, μέλη του κυκλώματος αρχαιοκαπηλείας, που είχαν επιχειρήσει να πουλήσουν ένα χρυσό μακεδονικό στεφάνι και ένα βραχιόλι, η αξία των οποίων εκτιμήθηκε από τους ειδικούς σε 1,6 εκατομμύριο ευρώ.Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του XanthiPress.gr, η δίκη τους ολοκληρώθηκε, μετά από πολυήμερη διαδικασία στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης ενώ συνολικά καταδικάστηκαν 9 μέλη του κυκλώματος από την Ξάνθη, την Κομοτηνή και τη Θεσσαλονίκη, που είχαν συλληφθεί τον Ιούνιο του 2012 από άνδρες της αρμόδιας Διεύθυνσης της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, στην Ασπροβάλτα, μετά τον εντοπισμό των αρχαίων αντικειμένων σε όχημα ενός εκ των κατηγορουμένων.

Ο πρώτος από τους δύο ξανθιώτες, κάτοικος της Δημοτικής Κοινότητας Κιμμερίων, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 9 ετών για το αδίκημα της της  υπεξαίρεσης αρχαίων μνημείων και οδηγήθηκε στις φυλακές. Ο δεύτερος, κάτοικος της Τοπικής Κοινότητας Διομήδειας, καταδικάστηκε με την ίδια ποινή αλλά η έφεσή του είχε ανασταλτικό χαρακτήρα και αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 20.000 ευρώ !

Ποινές για 9 κατηγορούμενους. Ελεύθεροι οι δύο Κομοτηναίοι, μέλη του κυκλώματος

Άλλοι δύο κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στη φυλακή με ποινές κάθειρξης 9 ετών ενώ στους υπόλοιπους επιβλήθηκαν ποινές 5  εως  7 ετών φυλάκισης, χωρίς ελαφρυντικά,  για τα αδικήματα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση, αποδοχής προϊόντων εγκλήματος και απλής συνέργειας στην αποδοχή και αφέθηκαν ελεύθεροι  μέχρι τη δίκη σε δεύτερο βαθμό. Ανάμεσά τους ένας συνταξιούχος Αστυνομικός από το Κόσμιο Ροδόπης καθώς και ένας οικοδόμος από την Πελεκητή Ροδόπης, ο οποίος ήταν αυτός που μετέφερε ένα κουτί με τα δύο ευρήματα σε κουτί κάτω από το κάθισμα του συνοδηγού, και ανέφερε ότι τα προμηθεύτηκε μέσω κυκλώματος από τη Βουλγαρία (στην προανάκριση είχε αναφέρει ότι ήταν προϊόν δικής του λαθρανασκαφής), ενώ ο πρώην αστυνομικός όπως φάνηκε στην ακροαματική διαδικασία είχε αναλάβει να τον φέρει σε επαφή με τους αγοραστές.

Στο Δικαστήριο κατέθεσαν αρχαιολόγοι των αρμόδιων Εφορειών που πιστοποίησαν την ανεκτίμητη αρχαιολογική αξία του στεφανιού βελανιδιάς, που χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.χ. καθώς και ενός βραχιολιού που ήταν στην κατοχή τους, ευρήματα συνολικής αξίας 1,6 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης κατέθεσαν άνδρες της αρμόδιας διεύθυνσης που σημείωσαν ότι το κύκλωμα ήταν σε παρακολούθηση για αρκετούς μήνες και  ο τροχονόμος που είχε εντοπίσει τα ευρήματα σε τροχονομικό έλεγχο στην Ασπροβάλτα.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr