oikonomiki_epitropi_ioul_11

Μεγάλωσαν οι ζημίες του Δήμου Ξάνθης. Ο Ισολογισμός στην Οικονομική Επιτροπή.

28 Ιουλίου 201119:41

oikonomiki_epitropi_ioul_11Οι μεγάλες διαφορές προς τα πάνω, σε σχέση με τον Προυπολογισμό που είχε εγκριθεί, απασχόλησαν στην αντιπολίτευση στη συζήτηση του θέματος για την έγκριση Απολογισμού –Ισολογισμού, κατά τη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Ξάνθης, λίγο μετά το μεσημέρι της Πέμπτης.

Τα έσοδα του Δήμου Ξάνθης ανήλθαν σε 30,8 εκατομμύρια ευρώ και τα έξοδα σε 29,8 εκατ. ευρώ και το χρηματικό υπόλοιπο σε 0,97 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστο Πούλιο, οι δαπάνες για την αποπληρωμή δανείων εμφανίζονται κατά πολύ μεγαλύτερες από τα ποσά που προϋπολογίστηκαν . Η υπηρεσία δεν μπόρεσε να εξηγήσει το λόγο που γίνεται αυτό, παρά μόνο εκφράστηκε η περίπτωση να μην είχε προυπολογιστεί η αποπληρωμή του δανείου για την αγορά του δημαρχιακού μεγάρου, αν και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό καθώς ο Προϋπολογισμός του Δήμου καταρτίστηκε το Φθινόπωρο του 2009.

Λίγη ώρα αργότερα από την Οικονομική Υπηρεσία δόθηκε η εξήγηση ότι η αύξηση των ποσών για αποπληρωμή δανείων, οφείλεται στις εγγυήσεις για τη ΔΕΥΑΞ. Όπως προκύπτει από τον απολογισμό, ο Δήμος κατέθεσε 4 εκατομμύρια ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών ως εγγύηση για δάνεια της ΔΕΥΑΞ, από τα οποία έχουν καταπέσει 288.000 ευρώ. Πάντως ο Δήμαρχος Ξάνθης, ανέφερε ότι δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι στο τρέχον έτος, θα καταφέρει η ΔΕΥΑΞ να είναι συνεπής στις πληρωμές της.

Παράλληλα, ο Χρήστος Πούλιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εταιρίες του Δήμου και, κύρια, στο γεγονός ότι η ΕΑΠΑΞ εμφανίζει να έχει κέρδη στον απολογισμό παρά το γεγονός ότι ο Ισολογισμός της καταγράφει ζημίες 900.000 ευρώ. Από την πλευρά της υπηρεσίας αναφέρθηκε ότι αποτιμάται μόνο η καθαρή θέση της επιχείρησης και όχι τα οικονομικά αποτελέσματα της τελευταίας χρήσης.

Χ. Πούλιος: Αναγκαία η αύξηση των εσόδων από την αξιοποίηση της περιουσίας.

Ο Χρήστος Πούλιος, μιλώντας γενικά,  ανέφερε ότι τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης έχουν μεγαλύτερη σημασία και παρουσιάζουν αρνητική αύξηση, επισημαίνονται ότι οι ζημιές από 646 χιλιάδες ευρώ πήγαν στις 809 χιλιάδες ευρώ. Επεσήμανε, πάντως, ότι υπάρχουν Δήμοι σε πολύ χειρότερο σημείο αλλά προέβλεψε ότι την επόμενη χρονιά, δεδομένων των εσόδων των Δήμων και την απορρόφηση της ΕΑΠΑΞ, η κατάσταση θα είναι χειρότερη. Τέλος, ανέφερε ότι στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από την αύξηση των ιδίων εσόδων του Δήμου Ξάνθης, με διέξοδο την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, καταψηφίζοντας τον ισολογισμό.

Μ. Στυλιανίδης: Ο Δήμος δεν είναι επιχείρηση

“Ο Ισολογισμός είναι το τελευταίο που με ενδιαφέρει, γιατί ο Δήμος δεν είναι επιχείρηση και κάνει επενδύσεις για να βελτιώσει την καθημερινότητα των δημοτών του και να παράσχει υπηρεσίες.” είπε ο Μιχάλης Στυλιανίδης. Προέβλεψε ότι ίσως ο Δήμος τα επόμενα χρόνια θα έχει θετικό πρόσημο στον Προϋπολογισμό του γιατί δεν θα κάνει σημαντικές επενδύσεις, αλλά αυτό βαίνει σε βάρος των υπηρεσιών, κάτι που τον διαφοροποιεί από μια επιχείρηση, σύμφωνα με το Δήμαρχο Ξάνθης.

Συμφώνησε με το Χ. Πούλιο στην αναγκαιότητα για αύξηση των εσόδων και την αξιοποίηση της περιουσίας αλλά ανέφερε ότι σύμφωνα με τον απερχόμενο οΥπουργό Γ. Ραγκούση η πρόταση παρέπεμπε σε αύξηση των τελών, κάτι που δεν προτίθεται να κάνει ο Δήμος.

Τα υπόλοιπα θέματα

Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε και ο ισολογισμός-απολογισμός του Δήμου Σταυρούπολης, με την αντιπολίτευση να ψηφίζει λευκό λόγω του γεγονότος ότι πρόκειται για μια χρήση που δεν απασχόλησε το Δήμο της Ξάνθης, καθώς αφορά την περίοδο πριν τη συνένωση.   Eγκρίθηκαν μια σειρά από δαπάνες και διαγωνισμοί καθώς και εκτός έδρας μετακινήσεις υπαλλήλων της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Πάντως, προ ημερησίας διάταξης συζητήθηκε με πρωτοβουλία της Αντιπολίτευσης, έγγραφο του ΤΕΕ Θράκης, προς τους επικεφαλής των παρατάξεων για την ανάγκη ύπαρξη τρίπόλου ανάπτυξης μεταξύ Ξάνθης-Καβάλας-Δράμας, στο πλαίσιο του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, που βρίσκεται στο στάδιο της εκπόνησης. Κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα προσέκρουε στην άρνηση της Καβάλας, όμως η δημιουργία διπόλου μεταξύ Ροδόπης και Έβρου, που κατατάσει την περιοχή εκείνη στη ζώνη Α’ του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου, αποτελεί μέσο πίεσης προκειμένου οι τρεις Νομοί να μεταβούν από τη Β’΄στην Α΄Ζώνη.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr