Υπό έλεγχο η φωτιά στη Θάσο. Έκαψε 7.000 στρέμματα. Τι δήλωσε ο Περιφερειάρχης για την πιθανότητα εμπρησμού

18 Αυγούστου 201311:36

Αφού έκαψε περίπου 7.000 στρέμματα –σε μέρος της περιοχής που είχε καεί το 1989- η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής στη Θάσο, τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο παρά τις αντίξοες συνθήκες.

Το χρονικό της φωτιάς από το Σάββατο μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής από το KavalaPress.gr:

09:52 Εξαιρετικά δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση, μιλώντας στο KavalaPress, ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, ο οποίος τόνισε ότι οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν μεταβληθεί από χτες ενώ οι νοτιάδες παραμένουν ισχυροί, με ένταση 5 με 6 μποφόρ. Με βάση τις ως τώρα εκτιμήσεις του κ. Χατζηεμμανουήλ, η πυρκαγιά έχει κάψει γύρω στα 5 με 6 χιλιάδες στρέμματα ενώ η ημέρα αναμένεται να είναι ακόμα πιο δύσκολη για τις δυνάμεις πυρόσβεσης, οι οποίες έχουν ενισχυθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Θάσου ανέφερε ότι πλέον τα πυροσβεστικά ελικόπτερα έχουν γίνει 3, εκ των οποίων 2 Σινούκ και ένα Ericcson που κατέφτασε εσπευσμένα από την Σκύρο (από 1 Σινούκ που επιχειρούσε χτες), ενώ έχουν διπλασιαστεί και τα πυροσβεστικά αεροπλάνα Canadair (4 αντί για 2) – στην κατάσβεση βοηθούν και 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου PZL.

Τα εναέρια μέσα πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν από αέρος τα χωματουργικά μηχανήματα του δήμου, της περιφέρειας και του στρατού αλλά και τους εθελοντές κατοίκους, καθώς και τα 36 οχήματα της Πυροσβεστικής με τους 93 πυροσβέστες και τα 58 άτομα που απαρτίζουν τα πεζοπόρα τμήματα. Όσον αφορά τα μέτωπα της πυρκαγιάς ο κ. Χατζηεμμανουήλ επεσήμανε ότι δεν έχουν αλλάξει από χτες: ένα μέτωπο κινείται προς Μαριές και ένα άλλο παραμένει στην περιοχή της Καλλιράχης.

10:12 Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί στην περιοχή της Σκάλας Ραχωνίου όταν όχημα βγήκε από τον δρόμο και προσέκρουσε σε στύλο της ΔΕΗ, με συνέπεια να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε μεγάλο τμήμα των περιοχών της Σκάλας Ραχωνίου και του Πρίνου

11:30 Η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης. Καμία θετική εξέλιξη μέχρι αυτή την ώρα, την ώρα που η φωτιά παραμένει πολύ κοντά στην Καλλιράχη

12:09 Δραματική χαρακτήρισε την κατάσταση, μιλώντας πριν από λίγο στο KavalaPress, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρης Γιαννακίδης, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι το βράδυ, στην περιοχή της Μαρλούς, μια ομάδα 17 πυροσβεστών με 2 οχήματα εγκλωβίστηκαν, στην προσπάθειά τους να σταματήσουν την ξέφρενη πορεία της πυρκαγιάς προς την Καλλιράχη. Οι πυροσβέστες απεγκλωβίστηκαν, μετά από συντονισμένη επιχείρηση, και δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο. Παράλληλα, ο κ. Γιαννακίδης δεν θέλησε να σχολιάσει τις μαρτυρίες περί εμπρησμού (πολλές από τις οποίες έχουν κατατεθεί στο ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής), τονίζοντας ότι «είναι ακόμα νωρίς. Ας σβήσουμε, πρώτα, την φωτιά και βλέπουμε…»

16:39 Για πρώτη φορά εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η φωτιά θα τεθεί, μέχρις ότου πέσει το φως της ημέρας, υπό πλήρη έλεγχο. Την αισιοδοξία αυτή εξέφρασε, μιλώντας στο KavalaPress, ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Άρης Γιαννακίδης, ο οποίος ανέφερε ότι «έχει αυξηθεί η προσβασιμότητα σε πολλά σημεία του πύρινου μετώπου, χάρη στα εκσκαφικά μηχανήματα που εργάζονται ασταμάτητα. Πλέον το κυριότερο πρόβλημα εντοπίζεται στις χαράδρες, σε σημεία δηλαδή που η προσβασιμότητα είναι εξ ορισμού δύσκολη, καθώς και στην ανατολική πλευρά του μετώπου της πυρκαγιάς. Αυτά είναι τα σημεία στα οποία φοβόμαστε για τυχόν αναζωπύρωση».

Ο κ. Γιαννακίδης εξήρε την προσπάθεια των πυροσβεστών (κάνοντας, μάλιστα, ιδιαίτερη μνεία στην ανταπόκριση των εθελοντών από όλο το νησί, ακόμα και από την Καβάλα) και των χειριστών εκσκαφέων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ρόλο των πυροσβεστικών αεροσκαφών, τα οποία μέχρι αυτή την ώρα συνεχίζουν να πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού πάνω από τις εστίες της πυρκαγιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αεροσκάφη έχουν αυξηθεί εκ νέου, καθώς στην δύναμη πυρόσβεσης προστέθηκαν 2 Canadair, τα οποία έφτασαν εσπευσμένα από την Σάμο.

Τέλος, ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, ο οποίος δεν θέλησε να προδικάσει το αποτέλεσμα των ερευνών που έχουν ξεκινήσει για τα αίτια της πυρκαγιάς (εκφράζοντας, πάντως, τους φόβους του για εμπρησμό) δεσμεύτηκε ότι «θα μείνω όλη την νύχτα στην Θάσο, όπως έκανα από την πρώτη ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά, μιας και οι εμπειρίες από άλλα πύρινα μέτωπα, τα οποία αναζωπυρώθηκαν την στιγμή που όλοι μας πιστεύαμε ότι τα είχαμε ελέγξει, είναι δυστυχώς ιδιαίτερα νωπές. Πλέον ο σημαντικότερος στόχος είναι η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών με τα εκσκαφικά μηχανήματα, και προς τα εκεί στρέφονται οι προσπάθειές μας.»

18:32 Συνεχίζουν να παραμένουν αισιόδοξα τα μηνύματα όσον αφορά το πύρινο μέτωπο στην Καλλιράχη. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, η φωτιά έχει περιοριστεί πάρα πολύ στην Καλλιράχη και κάπως πιο λίγο στις Μαριές, ενώ τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης δεν έχουν σταματήσει να ρίχνουν νερό (με τα αεροπλάνα να έχουν επικεντρωθεί στο νότιο μέτωπο, στην περιοχή των Μαριών, και τα ελικόπτερα να έχουν επιφορτιστεί με το μέτωπο του εσωτερικού).

Βεβαίως υπάρχουν μικροεστίες που δεν έχουν ελεγχθεί πλήρως, κάτι που αναγκάζει τις επίγειες δυνάμεις να παραμένουν σε επιφυλακή για τον φόβο αναζωπυρώσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, η κινητοποίηση των κατοίκων παραμένει ιδιαίτερα έντονη, ωστόσο τα παράπονα για την έλλειψη συντονισμού των εθελοντών είναι αρκετά, καθώς σύμφωνα με τις μαρτυρίες «θα έπρεπε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός, αλλά κάτι τέτοιο έλειπε. Δεν υπήρχε κάποιος για να δώσει οδηγίες για το πού θα κινηθούν οι εθελοντές και τι θα κάνουν. Ο καθένας έκανε ότι ήθελε ανάλογα με την έκβαση της πυρκαγιάς.» Παράπονα, πάντως, υπάρχουν και για το ζήτημα της πρόληψης, καθώς παρά το βεβαρυμένο ιστορικό της Θάσου σε θέματα πυρκαγιών και παρά το ότι ολόκληρος ο νομός Καβάλας έχει χαρακτηριστεί εδώ και 2 ημέρες ως περιοχή πολύ υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση φωτιάς, δεν φαίνεται να υπήρχε ουσιαστική μέριμνα για την πρόληψη και προστασία του νησιού από φωτιές.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι το ζήτημα αυτό έχει περισσότερο σχέση με τους εξαιρετικά περιορισμένους πόρους που δίνονται στους δήμους για την πολιτική προστασία, αλλά εκφράζονται έντονες διαμαρτυρίες για το κατά πόσο οι πόροι αυτοί έχουν αξιοποιηθεί σωστά. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε κάτοικος της περιοχής: «Με τα χέρια στρώναμε με πέτρες τους αντιπυρικούς δρόμους για να περάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα. Αυτή η δουλειά θα έπρεπε να γίνει πολύ νωρίτερα από τα εκσκαπτικά μηχανήματα του δήμου, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Το αποτέλεσμα είναι ότι, για την κινητοποίηση όλων αυτών των δυνάμεων ξοδεύτηκαν πολύ περισσότερα χρήματα από όσα θα μπορούσαν να είχαν δαπανηθεί σε θέματα πρόληψης. Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε ότι η πρόληψη συμφέρει περισσότερο από οικονομικής άποψης.»

18:49 Αξίζει να σημειωθεί, και πάλι, ότι η περιοχή στην οποία ξέσπασε η πυρκαγιά αποτελεί ένα μέρος από την έκταση των 70.000 στρεμμάτων που αποτεφρώθηκε κατά την διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς του 1989. Τα περισσότερα δέντρα που κάηκαν ήταν νεαρά, καθώς για να μπορέσει η περιοχή να αποκτήσει την μορφή που είχε πριν το 1989 θα πρέπει να περάσουν, πρακτικά, πάνω από 30 χρόνια (αν και, όπως όλα δείχνουν, ορισμένες εκτάσεις δεν πρόκειται να συνέλθουν ποτέ). Σε κάθε περίπτωση, το καλό είναι ότι δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές, παρά το γεγονός ότι πολλοί κάτοικοι στις Μαριές αποχώρησαν εσπευσμένα από τις εστίες τους χτες βράδυ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπήρχε διαταγή για εκκένωση του οικισμού (καθώς η φωτιά απειλούσε να περικυκλώσει τις Μαριές) ωστόσο η εξέλιξη της πυρκαγιάς ήταν τέτοια που απέτρεψε την εκτέλεση της διαταγής αυτής.

21:15 Δεν έχει υπάρξει ουσιαστική μεταβολή της κατάστασης στην Καλλιράχη. Οι άνεμοι έχουν κοπάσει και, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η φωτιά θα τεθεί σύντομα υπό πλήρη έλεγχο.

00:20 Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και πολλοί κάτοικοι και εθελοντές παραμένουν στον χώρο της πυρκαγιάς, για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων. Με βάση, πάντως, τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η πιθανότητα αναζωπύρωσης είναι μικρή, καθώς η μεγαλύτερη πλειοψηφία των μικροεστιών έχει τεθεί υπό έλεγχο ενώ και η ένταση των ανέμων παραμένει σημαντικό μειωμένη σε σχέση με τις πρωινές ώρες.

 00:32 Σύμφωνα με τον τελευταίο χάρτη επικινδυνότητας που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς έχει παρέλθει για τον νομό Καβάλας αλλά και για όλη, σχεδόν, την περιφέρεια ΑΜ-Θ, καθώς ο δείκτης επικινδυνότητας έχει μειωθεί στο μέσο (την ώρα που, τις προηγούμενες 2 ημέρες, ο ίδιος δείκτης βρισκόταν στο πολύ υψηλό). Εξαίρεση αποτελεί το νότιο τμήμα του νομού Έβρου, όπου ο κίνδυνος παραμένει υψηλός)

Πηγή: KavalaPress.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr