ΗΠΑ: Χρειάζονται δύσκολοι συμβιβασμοί απο όλους

7 Ιουλίου 201511:00

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τηλεφωνική επικοινωνία είχε αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το νέο υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, με θέμα την κατάσταση στην Ελλάδα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ο κ. Λιου «τόνισε ότι οι ΗΠΑ προσδοκούν ότι όλες οι πλευρές – συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Ευρώπης και των θεσμών της, και του ΔΝΤ – θα επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις προς ένα δημιουργικό αποτέλεσμα που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να κάνει τις δύσκολες αλλά απαραίτητες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να επιστρέψει στην ανάπτυξη, και να επιτύχει βιωσιμότητα του χρέους της εντός της Ευρωζώνης». Ο κ. Λιου πρόσθεσε ότι το υπουργείο του εξακολουθεί να παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση και προσφέρθηκε να παραμείνει σε στενή επικοινωνία μαζί τους τις επόμενες ημέρες.

Εξάλλου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Όπως ανακοινωσε ο Λευκός Οίκος, οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν στην ανάγκη να βρουν ένα δρόμο μπροστά που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανεκκινήσει τις μεταρρυθμίσεις και να επανέλθει στην ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους εντός της Ευρωζώνης, αναγνωρίζοντας ότι αυτό θα χρειασθεί δύσκολους συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές». Οι δύο ηγέτες σημείωσαν ότι τα οικονομικά τους επιτελεία βρίσκονται σε στενή επαφή και παρακολουθούν την κατάσταση στην Ελλάδα και τις διεθνείς αγορές. Ο πρόεδρος Ομπάμα είναι πιθανό να πραγματοποιήσει και άλλες επαφές πριν και μετά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, ανάλογα και με τις εξελίξεις.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η γεωπολιτική σταθερότητα της Ελλάδας και της Ευρώπης περνά μέσα από μία συμφωνία στις διαπραγματεύσεις της χώρας με τους πιστωτές της, εκτιμούν οι ΗΠΑ, και με βάση αυτή την εκτίμηση συντονίζουν τη στάση τους στην ελληνική κρίση. Οπως κατέστησε σαφές ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, αυτό που θέλει ο υπουργός Τζον Κέρι είναι «να βρεθεί μία δημιουργική δίοδος που να επιτρέπει στην Ελλάδα να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται, να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να επιτύχει βιωσιμότητα του χρέους».

Στην χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν συναίσθηση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη, αλλά σε αυτή τη φάση η έμφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι να διασφαλίσει ότι θα βρεθεί ένας δημιουργικός δρόμος για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα. Σε ερώτηση αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος προκαλεί πολιτική κρίση στην Ε.Ε. και το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα ή αν είναι μόνο μία οικονομική κρίση σε μία από τις χώρες της Ευρωζώνης, ο κ. Κίρμπι δήλωσε ότι «δεν θα ήταν σωστό να χαρακτηρίσουμε εμείς τι είδους κρίση μπορεί να είναι αυτή. Υπήρξε ένα δημοψήφισμα. Σεβόμαστε τη δημοκρατική διαδικασία στην Ελλάδα, σωστά; Έγινε προκειμένου να εκφράσει την άποψή του ο ελληνικός λαός. Τώρα που τελείωσε, βλέπετε τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να σηματοδοτεί ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωζώνη και την Ευρώπη, και έχει εκφράσει την επιθυμία να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αμέσως. Προσδοκούμε όλα τα μέρη να επιστρέψουν στις συνομιλίες για ένα εποικοδομητικό αποτέλεσμα, και αυτό έχουμε πει από την αρχή».

Όσο για το αν το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε επαφή για το θέμα της Ελλάδας, ο κ. Κίρμπι είπε ότι «υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και του Λευκού Οίκου παραμένουν σε στενή επαφή με τους ομολόγους τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα και το ΔΝΤ. Το υπουργείο Εξωτερικών είναι μέρος κάποιων από αυτές τις συζητήσεις, των οποίων σωστά ηγείται ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου και το υπουργείο του». Σε ερώτηση πως οι ΗΠΑ αξιολογούν και αντιμετωπίζουν τις γεωπολιτικές επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης, ο κ. Κίρμπι απάντησε ότι «εστιάζουμε στην οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα… Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι παρακολουθούμε την κατάσταση από κοντά. Ολοι παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Αυτό που θέλει να δει ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είναι να βρεθεί μία οδός, μία δημιουργική δίοδος που να επιτρέπει στην Ελλάδα να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται, να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να επιτύχει βιωσιμότητα του χρέους. Αυτό είναι στο οποίο εστιάζουμε τώρα. Σίγουρα έχουμε συναίσθηση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη, κανείς δεν το αγνοεί αυτό. Αλλά η έμφασή μας τώρα είναι στο να διασφαλίσουμε ότι όλα τα μέρη αυτής της συζήτησης θα βρουν ένα δημιουργικό δρόμο μπροστά. Αυτή είναι η καλύτερη απόφαση για ένα πιο σταθερό μέλλον για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Στην ερώτηση δε πως το βλέπει τις εξελίξεις από διπλωματικής άποψης, τόνισε ότι τα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών λαμβάνουν μέρος στις συνεχιζόμενες συζητήσεις, αλλά επανέλαβε ότι αυτό γίνεται υπό τον συντονισμό του υπουργού Οικονομικών – ενώ η τελική ευθύνη ανήκει στην Ευρώπη. «Το παρακολουθούμε από κοντά, αλλά είναι ένα ζήτημα μεταξύ των πιστωτών της Ελλάδας και της Ελλάδας και αυτοί θα πρέπει να το λύσουν», είπε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του, ο κ. Κίρμπι αρνήθηκε να εικάσει τι άλλη βοήθεια θα μπορούσαν να δώσουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα και εκτίμησε ότι ήταν ξεκάθαρος ως προς τι θέλουν να δουν στην Ελλάδα: «μεταρρυθμίσεις, ανάκτηση ενός ρυθμού ανάπτυξης, και βιωσιμότητα του χρέους».

Πηγή: kathimerini.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr