Ειδικοί προτείνουν: Οι άντρες θα πρέπει να «παγώνουν» το σπέρμα τους

19 Δεκεμβρίου 201712:52

Κρυοσυντήρηση σπέρματος προτείνουν οι ειδικοί, για την προστασία της γονιμότητας στην πάροδο του χρόνου και του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Είναι γεγονός ότι ο σύγχρονος άνδρας καλείται καθημερινά να αντιμετωπίσει αντίξοους παράγοντες που ενδέχεται να απειλήσουν την γονιμότητά του. 

Το άγχος, το κάπνισμα, το ποτό, η μόλυνση του φυσικού περιβάλλοντος, οι σκληρές συνθήκες εργασιακού περιβάλλοντος, η πολύωρη καθιστική στάση, η παχυσαρκία, η μη ισορροπημένη διατροφή, αποτελούν μερικούς από τους πιθανούς λόγους που μπορεί να προκαλέσουν σταδιακή μείωση της ποιότητας του ανδρικού σπέρματος.  
Η επίδραση είναι αυξητικά ανάλογη με το χρόνο και εντείνεται περαιτέρω όσο η ηλικία μεγαλώνει και δεδομένου ότι σήμερα η πλειονότητα των αναπαραγωγικά ώριμων ανδρών αναβάλλουν την δημιουργία οικογένειας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ότι στο παρελθόν… οι ειδικοί καταλήγουν στην καλύτερη λύση προκειμένου να διασφαλιστεί η δυνατότητα ενός άντρα να δημιουργήσει τη δική του οικογένεια.

Ποια είναι αυτή; 

Η κατάψυξη ή κρυοσυντήρηση σπέρματος.

Ναι καλά διαβάσατε! 

Η πρόταση αυτή έρχεται από τους ειδικούς, έπειτα από στοιχεία που υποδεικνύουν ότι στις κλινικές γονιμότητας, παρατηρείται αύξηση ως και έξι φορές, των περιπτώσεων των στείρων ανδρών, τα τελευταία τρία χρόνια.  

Ο καθηγητής Luciano Nardo, σύμβουλος γυναικολόγος στην ομάδα αναπαραγωγικής υγείας στο Cheshire, δήλωσε ότι τα προβλήματα με την υγεία του σπέρματος αντιπροσώπευαν περίπου το 5% των προβλημάτων των ζευγαριών που εξέτασε το 2014, αλλά το αντίστοιχο ποσοστό τώρα, ανέρχεται στο  30%.

Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι λίγοι άντρες γνωρίζουν ότι η ποιότητα του σπέρματος τους – και η ακεραιότητα του DNA τους – είναι πιθανό να αρχίσουν να επιδεινώνονται από τα μέσα της δεκαετίας των 20.

Η θέση του έρχεται σε συμφωνία με την άποψη του ανώτερου λέκτορα στη γενετική, Dr. Kevin Smith, ο οποίος ισχυρίζεται ότι οι άντρες ως 18 ετών θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά το θέμα να «καταψύξουν» το σπέρμα τους κάποια στιγμή, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο γενετικής μετάλλαξης.

Σύμφωνα με έρευνες, ο δυτικός τρόπος ζωής έχει μειώσει περισσότερο από το ήμισυ τον αριθμό των σπερματοζωαρίων των αντρών στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Αυστραλία από τη δεκαετία του ’70.

Ο Dr. Nardo επισημαίνει και καταλήγει: «Λόγω των κοινωνικών αλλαγών οι άντρες αφήνουν όλο και περισσότερο το χρόνο να περνάει και επιλέγουν να κάνουν παιδιά αργότερα, γι ‘αυτό θα πρότεινα κάποιος που επιλέγει να καθυστερήσει την πατρότητα… να «καταψύχει» το σπέρμα του πριν από την ηλικία των 25».

protothema.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr