Οι ερμηνείες μιας Υπουργικής Απόφασης διεγείρουν το λαϊκό αίσθημα Χριστιανών και Μουσουλμάνων ενόψει Πάσχα

12 Απριλίου 202014:05

Αναστάτωση, η οποία δεν αποκλείεται και να κλιμακωθεί κατά την Μεγάλη Εβδομάδα, φαίνεται πως προκαλούν στις πολυθρησκευτικές κοινωνίες οι πολλαπλές ερμηνείες της Απόφασης Δ1α /ΓΠ.οικ.23093/2020 που συνυπογράφουν οι Υπουργοί Παιδείας Νίκη Κεραμέως και Υγείας Βασίλης Κικίλιας. 

Η εφαρμογή της γνωστής Υπουργικής Απόφασης με θέμα “Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για το χρονικό διάστημα 12.04.2020 έως 20.04.2020” ήδη προκάλεσε τις πρώτες αντιδράσεις κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής της σήμερα, Κυριακή των Βαϊων για τους χριστιανούς Ορθόδοξους πολίτες. Είναι γνωστό ότι, η απόφαση αναφέρει ρητά πως, επιπλέον της απαγόρευσης προσέλευσης πιστών στους χώρους λατρείας κατά την διάρκεια τέλεσης λειτουργίας, “…απαγορεύεται ρητώς η χρήση μεγαφώνων  ή οποιουδήποτε άλλου μέσου για την εξωτερική μετάδοση…”  

Σχετικά με αυτό ο Τοποτηρητής Μουφτής Ξάνθης, κ. Μπιλάλ Καραχαλήλ, εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση στα ελληνικά και στα τουρκικά, στην σελίδα της Μουφτείας Ξάνθης στο facebook αναφέροντας τα παρακάτω, σχετικά με την εκτέλεση του εζάν και των χρήση μεγαφώνων για το κάλεσμα των Μουσουλμάνων πολιτών για προσευχή : 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Πολλοί, ειδικά εκτός Θράκης, συγχέουν τη γνωστοποίηση της ώρας των υποχρεωτικών προσευχών για τους μουσουλμάνους (εζάν) που γίνεται από τον μιναρέ με την ίδια την προσευχή που γίνεται μέσα στο Τζαμί. Γι’ αυτό, επειδή συνεχίζει να ακούγεται το εζάν, νομίζουν ότι τα Τζαμιά είναι ανοιχτά ενώ οι Εκκλησίες είναι κλειστές. Όμως επειδή στη μουσουλμανική θρησκεία δεν επιτρέπονται οι καμπάνες για την ενημέρωση των πιστών, ο μόνος τρόπος είναι η φωνή του μουεζίνη.
Η Ελληνική Κυβέρνηση αποδεικνύοντας τον σεβασμό της προς το θρησκευτικό πιστεύω όλων των πολιτών αλλά και προς το Σύνταγμα, έλαβε τα ίδια μέτρα για όλες τις θρησκευτικές κοινότητες και όλους τους πιστούς, χωρίς διακρίσεις.
Τα Τζαμιά στην Ξάνθη, όπως και σε όλη τη Θράκη, έκλεισαν αμέσως μόλις εκδόθηκε η ΚΥΑ 2867/Υ1/16-3-2020 (Β’ 872) και παραμένουν κλειστά. Όλοι οι μουσουλμάνοι σεβόμαστε τις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του Κορωναϊού COVID-19 και ακολουθούμε όλες τις οδηγίες της. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελληνική Πολιτεία ποτέ δεν απαγόρευσε το εζάν, διότι γνωρίζει ότι δεν αποτελεί κάποιου είδους λατρευτική/θρησκευτική τελετή μέσα στο Τζαμί αλλά είναι η καθιερωμένη κλήση/υπενθύμιση προς τους πιστούς να κάνουν την προσευχή τους η οποία γίνεται στο σπίτι αφού τα Τζαμιά παραμένουν κλειστά και δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις.
Από αύριο ισχύει μια νέα Υπουργική Απόφαση, η ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ. 23093/6-4-2020 (Β’ 1178). Οι Εκκλησίες, τα Τζαμιά και όλοι οι χώροι λατρείας παραμένουν κλειστοί. Επιτράπηκε αποκλειστικά και μόνο στον θρησκευτικό λειτουργό να πηγαίνει μόνος του στο χώρο λατρείας. Προστέθηκε, όμως, μια απαγόρευση, η θρησκευτική/λατρευτική τελετή που κάνει ο θρησκευτικός λειτουργός μόνος του, και χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου, μέσα στο χώρο λατρείας να μην μπορεί να τη μεταδώσει με εξωτερικά μεγάφωνα. Αυτό έγινε γιατί αν μεταδιδόταν από τα μεγάφωνα, μπορεί να συγκεντρώνονταν πιστοί έξω από το Τζαμί ή την Εκκλησία. Η απαγόρευση αυτή δημιούργησε κάποια σύγχυση σε σχέση με τη χρήση μεγαφώνων για το εζάν.
Επαναλαμβάνουμε ότι επειδή το εζάν είναι γνωστοποίηση της ώρας της προσευχής και όχι η ίδια η προσευχή (τη μετάδοση της οποίας με μεγάφωνα έχει πράγματι απαγορεύσει η Πολιτεία) δεν απαγορεύεται η χρήση μεγαφώνων. Σε πολλά Τζαμιά το εζάν γίνεται μέσω μαγνητοφώνου, και όχι με φυσικό τρόπο από τον Μουεζίνη, οπότε το σωστό είναι να γίνεται σε χαμηλή ένταση για να είναι ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο τρομερής κρίσης και να θυμίζει ότι πρέπει να μείνουμε σπίτια μας για να καταπολεμήσουμε τη διάδοση του κορωναϊού. Σε όσα Τζαμιά το εζάν γίνεται από τον Μουεζίνη συμβουλεύουμε να ακολουθείται η παλαιά παράδοση ζωντανής απαγγελίας του χωρίς χρήση τεχνικών μέσων.
Όλοι γνωρίζουμε ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι μια εβδομάδα πένθους για τους χριστιανούς συμπολίτες μας σύμφωνα με τη δική τους θρησκεία και εμείς, ως πιστοί μουσουλμάνοι, οφείλουμε να δείξουμε τον σεβασμό μας σε αυτό το γεγονός.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι τώρα είναι να μείνουμε σπίτι, να προσευχόμαστε στο σπίτι μας, να αποφύγουμε κάθε μετακίνηση και να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε φορείς του κορωναϊού ώστε να προστατεύσουμε την οικογένεια μας και την κοινωνία.
Ο Αλλάχ ας βοηθήσει για να ξεπεράσει η Ελλάδα μας και αυτή τη κρίση.
Ο προς Ύψιστον Ευχέτης
Τοποτηρητής Μουφτής Ξάνθης
Μπιλάλ Καραχαλήλ
 
Η αποσαφήνιση της κατάστασης, όπως ερμηνεύεται από την Υπουργική Απόφαση Κεραμέως και Κικίλια, ξεκίνησε σχεδόν αμέσως να πυροδοτεί ανεξαρτήτως θρησκευτικής ταυτότητας αντιδράσεις, που θα μπορούσε κανείς να αποδώσει στο λαϊκό αίσθημα των πολιτών, ενώ κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τις δίχως ένταση εφαρμογές της απόφασης κατά το σιωπηρό βίωμα της Εβδομάδας των Παθών από τους Ορθόδοξους, παρά την εκπεφρασμένη ομοψυχία του Μουφτή Ξάνθης, κ. Μπιλάλ Καραχαλήλ.
 
Σε δήλωσή του προς το Xanthipress σήμερα, ο Μητροπολίτης Ξάνθης, κ. Παντελεήμων, διευκρίνησε πως οι καμπάνες των εκκλησιών την περίοδο συνεχίζουν να χτυπούν κανονικά στις 7 το πρωί και στις 6 το απόγευμα χωρίς ωστόσο να επιτρέπεται η προσέλευση πιστών εντός των ναών κατά την διάρκεια εφαρμογής της Απόφασης.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr