disli

Ένωση Αγροτουρισμού ΑΜ-Θ-Η εναλλακτική φωνή της Περιφέρειας

8 Ιουνίου 201107:06

disliΗ δημιουργία μιας ευρείας δομής αγροτουριστικών τουριστικών επιχειρήσεων από την Καβάλα και τη Δράμα έως τον Έβρο προέκυψε από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στο χώρο του εναλλακτικού τουρισμού.

Κατά τη διάρκεια του Προ-Συνεδρίου Αγροτουρισμού που πραγματοποήθηκε στην πόλη της Κομοτηνής, το komotinipress.grείχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τη Νίκη Δισλία, Πρόεδρο της Ένωσης Αγροτουρισμού Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης,Υπεύθυνη Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων του Δικτύου Φιλοξενίας Ν. Δράμας «Εκσταση».

Η Ένωση Αγροτουρισμού Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης δημιουργήθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο και απαρτίζεται από 50 αγροτουριστικές επιχειρήσεις, και αποτελεί πρωτοβουλία του δικτύου φιλοξενίας «Έκσταση» της Δράμας, υπογραμμίζει η κ. Δισλία, προσθέτοντας ότι το δίκτυο “Έκσταση”, στο οποίο συμμετέχουν 20 επιχειρήσεις αγροτουρισμού του ορεινού όγκου του νομού, λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία εδώ και πέντε χρόνια, αποτελώντας πρότυπο για όλη την Ελλάδα.

Το νέο διευρυμένο δίκτυο αγροτουριστικών επιχειρήσεων, που στηρίζεται κυρίως στα ήδη λειτουργούντα δίκτυα Έκσταση του νομού Δράμας και Agrinet του νομού Έβρου, εντάσσεται στο πανελλαδικής εμβέλειας δίκτυο ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ, που αριθμεί εκατοντάδες μέλη σ’ όλη τη χώρα.

Τι είναι το Δίκτυο «Έκσταση»;

«Το δίκτυο “Εκσταση” είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση φιλοξενίας στον Νομό Δράμας. Θεωρείται πρότυπο δίκτυο για όλη την Ελλάδα γιατί είναι μια πολυσχιδής κατάσταση. Πολλών ειδών επιχειρήσεις ενωθήκαν μαζί, είμαστε είκοσι στον αριθμό και είναι ένα αρκετά εύελικτο και αρκετά μεγάλο σχήμα ώστε να μπορούμε να καλύπτουμε όλη την περιφέρεια του νομού μας. Ονομαζόμαστε Έκσταση γιατί θεωρούμε ότι η ταυτότητα της Δράμας είναι ο θεός Διόνυσος και όχι τυχαία, γιατί όλα τα χαρακτηριστικά της περιοχής, η πολυπολιτισμικότητα, το κρασί, η γεύση, όλων των ειδών οι δραστηριότητες μέσα και κυρίως έξω στη φύση παραπέμπουν στη λατρεία του θεού Διονύσου».

Μιλώντας στο Προ-Συνέδριο Αγροτουρισμού αναφέρατε πως η μη προσέλευση είναι μια συνηθισμένη εικόνα σχετικά με την ανταπόκριση του κόσμου σε εκδηλώσεις για τον αγροτουρισμό. Πιστεύετε ότι θα πρέπει να αλλάξουν τα δεδομένα και μήπως τελικά ο κόσμος δεν έχει σωστή ενημέρωση για το θέμα του αγροτουρισμού;

«Σίγουρα ο κόσμος δεν έχει σωστή ενημέρωση. Κυρίως όμως θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία. Παρατηρώντας με την ενασχόληση μου, τα τελευταία 5-6 χρόνια, με αυτό που ονομάζομαι αγροτουρισμό στην Ελλάδα-γιατί ξέρετε δεν έχουμε θεσμικό πλαίσιο κι έτσι ο καθένας θεωρεί ότι έχει στο μυαλό του αγροτουρισμό και είναι πολύ λογικό-πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία. Η αλλαγή θα επέλθει μόνο μέσα από την αλλαγή της νοοτροπίας. Εγώ πιστεύω πάρα πολύ στην κίνηση των πολιτών. Πιστεύω στην αλλαγή της σκέψης. Θέλουμε τη συνεργασία με τους φορείς. Όμως η μεγάλη αλλαγή θα επέλθει μέσα από εμάς τους ίδιους τους επιχειρηματίες, τους ανθρώπους δηλαδή που επενδύουμε όχι χρήματα, αλλά αυτό που δίνουμε και «πουλάμε» είναι όλη μας η ζωή, η σκέψη μας, η ψυχή μας, είναι τα πάντα. Άρα λοιπόν αλλάζοντας τη νοοτροπία τη δική μας θα αλλάξουνε και τα πράγματα. Πιστεύω πολύ στη δύναμη των ανθρώπων»

Ποια η δομή της Ένωσης Αγροτουρισμού Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης;

«Είναι μια νεοσύστατη δομή. Προήλθε από το δίκτυο «Έκσταση» που υπάρχει στον Νομό Δράμας, το δίκτυο «Agrinet» που είναι στην υπόλοιπη περιφέρεια και είναι μαζί μας και κάποιοι μεμονωμένοι επιχειρηματίες. Είμαστε 50 επιχειρήσεις στον αριθμό. Θεωρώ ότι είμαστε μεγάλη επενδυτική δύναμη στην περιφέρεια αλλά και δύναμη σ’ ότι έχει σχέση με την σκέψη, με την άποψη. Είμαστε η εναλλακτική φωνή της περιφέρειας. Προσπαθούμε να υπάρξει ένα δέσιμο μεταξύ μας. Έχει γίνει καλή δουλειά σ’ ότι έχει σχέση με τους επισκέπτες που φτάνουν στη Δράμα και αμέσως τους προωθούμε και στην υπόλοιπη περιφέρεια και το ίδιο κάνουν και οι υπόλοιποι. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί μια πολιτιστική εναλλακτική διαδρομή που να ξεκινά από τη Δράμα και να καταλήγει στον Έβρο, κι αυτό θα το διαχειριζόμαστε εμείς αποκλειστικά. Άμεσος στόχος μας είναι η προβολή της περιοχής ως ενιαίας ολότητας, που έχει να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο ελκυστικό τουριστικό προϊόν στον επισκέπτη».

Στους φορείς που δεν ανταποκρίθηκαν στο καλεσμά σας θέλετε να στείλετε κάποιο μήνυμα;

«Θα το πάρουνε το μήνυμα. Εμείς τους θέλουμε μαζί μας. Θα ήθελα να είναι μαζί μας γιατί πρέπει να πιστέψουν πως εδώ είναι η δύναμη. Από εδώ ξεκινάνε και εδώ καταλήγουν όλα».

komotinipress.gr

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr