Η Α.Μ.Θ. μετά τον κορονοϊό – Η νέα οικονομική πραγματικότητα και οι εκτιμήσεις των Επιμελητηρίων

4 Μαΐου 202007:50

Από την αρχή της πανδημικής κρίσης, το σύνολο των εκπροσώπων των οικονομικών κι επαγγελματικών φορέων της ΠΑΜΘ επεσήμαναν την οικονομική δυσπραξία του παρόντος εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για τις δυσοίωνες εξελίξεις του μέλλοντος.

Η έναρξη της κρίσης που δημιούργησε το lockdown,  βρήκε την ΠΑΜΘ με την αγορά εργασίας στο “κόκκινο” και  ειδικότερα σε νομούς όπως της Ξάνθης όπου η ανεργία ξεπερνάει το 42%, της Ροδόπης που παραμένει στο 40% αλλά και περιοχές της δυτικής Μακεδονίας, όπως ο νομός Φλώρινας με την ανεργία στους νέους να αγγίζει το 75%.

Μάλιστα, λίγο πριν την άρση των περιοριστικών μέτρων, οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της Ροδόπης παρουσιάζουν τα προβλήματά τους εν μέσω πανδημίας που σχετίζονται με την έλλειψη ρευστότητας, την συσσώρευση χρεών όσο τα καταστήματα είναι κλειστά, την αδυναμία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα και τη μη λήψη σοβαρών μέτρων στήριξης εκ μέρους της Πολιτείας.

Ζητούν, μεταξύ άλλων, την άμεση στήριξη της επιχειρηματικότητας με μέτρα όπως επιδότηση του εργοδοτικού κόστους (ασφαλιστικό και μισθολογικό κόστος) και των ενοικίων, κατάργηση προκαταβολής φόρου, ανακατανομή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, πρόσβαση σε άτοκα δάνεια, ακατάσχετο λογαριασμό επιχειρήσεων, επανέναρξη ρυθμίσεων χρεών. Ειδικά για την περιοχή της Ροδόπης ζήτησαν την άμεση καταβολή του 12% και θέσπιση ξανά αυτού του μέτρου, έλεγχο του παρεμπορίου και λαθρεμπορίου.

Το 2020 ήταν ακόμη μια χρονιά, όπου η αποβιομηχάνιση, τα λουκέτα και η αβεβαιότητα κυριάρχησαν σε πολλές περιοχές, όπως στη Δράμα και στο Κιλκίς, ενώ ολόκληρες περιοχές εξακολουθούν να ερημώνουν, με τη φυγή στο εξωτερικό να μοιάζει μονόδρομος, την ώρα που επιχειρήσεις σε πολλούς νομούς εξακολουθούν να μεταφέρουν την έδρα τους στις όμορες χώρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους.

Σε μια συντονισμένη προσπάθεια η Hellas Press Media, μέσα από το dramapress.gr, evrospress.gr, kavalapress.gr, xanthipress.gr και komotinipress.gr σας παρουσιάζει τις θέσεις και απόψεις για τη νέα οικονομική κατάσταση, από το πρίσμα των Προέδρων των Επιμελητηρίων των νομών της ΑΜΘ.

Στέφανος Γεωργιάδης – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δράμας: “Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σήμερα αντιμετωπίζουν κάτι πρωτόγνωρο και ιδιαίτερα επικίνδυνο βλέποντας μπροστά τους το φάσμα μιας πιθανής ολοκληρωτικής καταστροφής”

“Ο αντίκτυπος που θα επιφέρει η πανδημία στην παγκόσμια οικονομία, τόσο κατά τη διάρκεια της , όσο και μετά το πέρας της  είναι ιδιαίτερα μεγάλος και αρνητικός. Στην χώρα μας οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία, είχαν ήδη τεράστια προβλήματα λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που βιώσαμε από το 2010. Όμως σήμερα αντιμετωπίζουν κάτι πρωτόγνωρο και ιδιαίτερα επικίνδυνο βλέποντας μπροστά τους το φάσμα μιας πιθανής ολοκληρωτικής καταστροφής. Για να μην συμβεί αυτό, οι πολιτικές που πρέπει να εφαρμοσθούν δεν πρέπει να έχουν τα χαρακτηριστικά του παρελθόντος.
 
Προτείναμε από το Επιμελητήριο μας σχέδιο 20 σημείων για την επόμενη ημέρα. Οι καλές πρακτικές αντιμετώπισης της κρίσης πρέπει να  εστιάζουν, στην αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, στην εγγύηση του ελληνικού δημοσίου με επιχορηγήσεις και όχι με δανεισμό που είχε χαρακτηριστικά του παρελθόντος, την εφαρμογή των μικροπιστώσεων και όχι κατ’ ανάγκη από το υφιστάμενο τραπεζικό σύστημα,  την στήριξη των θέσεων εργασίας με κάθε τρόπο, την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και μεθόδων παραγωγής, την μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών & εμποδίων στην υλοποίηση επενδύσεων από το ΕΣΠΑ και τον Αναπτυξιακό νόμο, την δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων. Όλα αυτά προϋποθέτουν και αλλαγές αναπτυξιακές τόσο στο φορολογικό πλαίσιο όσο και στις σχέσεις δημόσιας διοίκησης και επιχειρήσεων.
 
Τέλος η στροφή στην παραγωγή είναι επιβεβλημένη ώστε η οικονομία μας να μην είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενη από κλάδους ευάλωτους στις διεθνείς συνθήκες και συγκυρίες όπως αυτή που βιώνουμε. Το Επιμελητήριο μας στηρίζει την μικρομεσαία επιχείρηση, την οικονομία και την τοπική ανάπτυξη με όλες του τις δυνάμεις”. 

Χριστόδουλος Τοψίδης – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Έβρου: “Μόνο έτσι η ιδιωτική οικονομία θα αντέξει στην κρίση, θα διατηρήσει τις θέσεις εργασίας και θα δημιουργήσει προοπτικές σταθερότητας και ανάπτυξης”

“Ολόκληρη η ανθρωπότητα βιώνει τη κρισιμότερη περίοδο στη σύγχρονη ιστορία, με καταστάσεις πρωτόγνωρες και αυξημένο το αίσθημα της αβεβαιότητας. Η συγκυρία δεν υπήρξε ευνοϊκή για την Ελληνική οικονομία, η οποία μόλις έχει επανέλθει στη κανονικότητα και υπήρξαν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Σήμερα βρισκόμαστε στο σημείο που συλλογικά και ατομικά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες και να λάβουμε δυναμικά μέτρα. Μόνο έτσι η ιδιωτική οικονομία θα αντέξει στην κρίση, θα διατηρήσει τις θέσεις εργασίας και θα δημιουργήσει προοπτικές σταθερότητας και ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο της εθνικής ανασυγκρότησης που σηματοδοτεί η υγειονομική κρίση της πανδημίας του covid-19 για την οικονομία, απαιτείται η ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων, της απασχόλησης και εν γένει της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που συνιστά τη ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας. Είναι επιτακτική ανάγκη να προστατεύσουμε την εθνική παραγωγή σε βιομηχανικό και μεταποιητικό επίπεδο, τον πρωτογενή τομέα και να ενισχύσουμε τις επιχειρηματικές συνέργειες.

Η Κυβέρνηση οφείλει να υιοθετήσει τις προτάσεις των Επιμελητηρίων και των παραγωγικών φορέων. Μέσω των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής σταθερότητας να βοηθήσει το επιχειρηματικό περιβάλλον να σταθεί όρθιο ώστε να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη νέα ύφεση με σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία, την εργασία και την ανταγωνιστικότητα”.

Μάρκος Δέμπας – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Καβάλας: “Όλος ο επιχειρηματικός κόσμος βιώνει μια πρωτοφανή κατάσταση που ξεκίνησε με την μορφή της υγειονομικής κρίσης και μετεξελίχθηκε σε δεύτερο μεγάλο οικονομικό πλήγμα, μετά από την 10ετή οικονομική κρίση η οποία στην περιοχή μας άφησε «ανεξίτηλο» το αποτύπωμά της”

Για την ανάγκη λήψης γενναίων μέτρων κάνει λόγο σε δηλώσεις του στο Kavalapress ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, ώστε να στηριχθεί η οικονομία στην επανεκκίνησή της από το σημείο που βρίσκεται σήμερα λόγω της υγειονομικής κρίσης.

“Όλος ο επιχειρηματικός κόσμος βιώνει μια πρωτοφανή κατάσταση που ξεκίνησε με την μορφή της υγειονομικής κρίσης και μετεξελίχθηκε σε δεύτερο μεγάλο οικονομικό πλήγμα, μετά από την 10ετή οικονομική κρίση η οποία στην περιοχή μας άφησε «ανεξίτηλο» το αποτύπωμά της. Σαν επιχειρηματικός φορέας που βρίσκεται στην καρδιά της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας στην Καβάλα, οι προτάσεις μας προς την Κυβέρνηση διαρθρώνονται σε τρεις (3) άξονες υψίστης σημασίας για να συνεχίσουν οι επιχειρήσεις να υφίστανται.

Στον Άξονα της Ρευστότητας, εντοπίζεται η ανάγκη άμεσης πρόσβασης σε άτοκο χρήμα με μεγάλη χρονική περίοδο αποπληρωμής και συμπληρωματικές προβλέψεις που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να διαχειριστούν άμεσης προτεραιότητας απαιτήσεις όπως οι λειτουργικές δαπάνες και οι μισθοί.

Στον Άξονα της Απασχόλησης, ειδικά με την ρήτρα διατήρησης του εργασιακού δυναμικού μέχρι 31.12.2020, πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως τα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης των εργαζομένων όπως τα STAGE, τις αντίστοιχες προτεραιότητες του Αναπτυξιακού Νόμου και του ΕΣΠΑ.

Στον Άξονα των Επενδύσεων, κρίνεται σκόπιμη η πλήρης αξιοποίηση των δημοσίων επενδύσεων και μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να υπηρετηθεί η αναπτυξιακή διάσταση της οικονομίας με ταυτόχρονη άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ειδικότερα, το γεωγραφικό εύρος της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες μας απασχολεί ιδιαίτερα γιατί με τον περιορισμό των μετακινήσεων και της διακρατικής διακίνησης προϊόντων και υπηρεσιών, επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η επίδοση των επιχειρήσεων και σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο γιατί όλοι είμαστε «γρανάζια στον μηχανισμό» της παγκόσμιας οικονομίας» αναφέρει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου και συμπληρώνει «σε περιοχές όπως η πόλη μας, η Καβάλα, ο αντίκτυπος φαίνεται σε κρίσιμους τομείς, όπως ο Τουρισμός. Είναι η στιγμή να αναδειχθεί ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο στην οικονομία και να μην στηρίζεται η τοπική αλλά και εθνική οικονομία της Ελλάδας κατά 60%-70% αποκλειστικά στην άμεση και έμμεση τουριστική δραστηριότητα”.

Στέλιος Μωραΐτης – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ξάνθης: “Πρέπει να καλλιεργηθεί πρακτικά το αίσθημα της ασφάλειας και πάλι στους Ξανθιώτες επιχειρηματίες και να μην νιώθουν πως -αν και με αργό ρυθμό- θα ανοίξουν για να «βάλουν λουκέτο» στους μέχρι σήμερα κόπους τους”

“Η κοινωνία και η οικονομία της Ξάνθης έχει πληγεί βαθύτατα από την επέλαση του κορονοϊού. Με 9 νεκρούς και τα πολλά κρούσματα, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν πρωτοβουλίες και οικονομικά μέτρα που θα μπορέσουν να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις και σε κάποιες περιπτώσεις να τις αιμοδοτήσουν.

Πρέπει να καλλιεργηθεί πρακτικά το αίσθημα της ασφάλειας και πάλι στους Ξανθιώτες επιχειρηματίες και να μην νιώθουν πως -αν και με αργό ρυθμό- θα ανοίξουν για να «βάλουν λουκέτο» στους μέχρι σήμερα κόπους τους.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα που αποτελούν το πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, θα τολμήσω να πω ότι αυτή γίνεται με αδικίες αλλά είμαι σίγουρος ότι διερευνώνται καλές λύσεις και αποτελεσματικές πρακτικές στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης της πραγματικότητας που βιώνουμε μετά μια 10ετή κρίση που επιδεινώθηκε και από την υγειονομική λαίλαπα που στο πέρασμά της «λύγισε» κάθε κύτταρο της οικονομίας. Σαφώς και τον πρώτο λόγο τον έχουν οι επιστήμονες της Υγείας και με γνώμονα την δημόσια και ατομική υγεία θα πρέπει να γίνει ο σχεδιασμός των μέτρων και η εφαρμογή τους.

Είναι αναγκαίο όμως να απαντηθούν καίρια ερωτήματα που αφορούν στην αναζωογόνηση των ΜΜΕ, των εμπορικών επιχειρήσεων και της εστίασης, να γίνουν προβλέψεις και αποσαφηνίσεις της λειτουργίας των εμπορικών κέντρων καθώς αυτή την στιγμή υπάρχει νομοθετικό κενό”.

Σημειώνεται πως τις 21 προτάσεις που απέστειλε στον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομίας και Εργασίας, για την ομαλή επιστροφή στην λειτουργία της οικονομίας και ιδιαίτερα της τοπικής οικονομίας της Ξάνθης, θα δημοσιοποιήσει εντός των επόμενων ημερών το Επιμελητήριο Ξάνθης.

Αντώνης Γραβάνης – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ροδόπης: “Συγκεκριμένοι κλάδοι, όπως η εστίαση, είναι καταδικασμένοι εκ των προτέρων, καθώς θα χρειαστεί να λειτουργήσουν με το 30% της δυναμικότητας τους και με πολλές επιπρόσθετες επιβαρύνσεις”

“Η “Γέφυρα Ασφαλείας” αποτελεί το σχέδιο για επιστροφή σε μερική κανονικότητα. Η περίοδος αυτή δεν θα είναι μικρή, και θα είναι ένας ακόμη αγώνας επιβίωσης για τις επιχειρήσεις. Οι περιοριστικοί όροι λειτουργίας, η οικονομική εξάντληση και ο φόβος λόγω πανδημίας θα μειώσουν κατακόρυφα την κατανάλωση.

Συγκεκριμένοι κλάδοι, όπως η εστίαση, είναι καταδικασμένοι εκ των προτέρων, καθώς θα χρειαστεί να λειτουργήσουν με το 30% της δυναμικότητας τους και με πολλές επιπρόσθετες επιβαρύνσεις.

Για να μην έρθουμε αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα “λουκέτων” και απολύσεων απαιτείται άμεσα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξής και χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

Το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης σε συνεργασία με την ΟΕΒΕΣ Ροδόπης θα καταθέσουν ολοκληρωμένη πρόταση στην Κυβέρνηση για την περίοδο επιστροφής στην κανονικότητα.

Απαιτούνται “γενναίες” αποφάσεις και πολιτικές για να μην αποτελέσει η επιχειρηματικότητα, πάλι, τον “μεγάλο ασθενή”…”

Οι προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών για το 2020

Την ώρα που οι Νομοί της Περιφέρειας ΑΜΘ, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αν και η νέα οικονομική κατάσταση που θα κληθεί η χώρα αλλά και ο πλανήτης να διαχειριστεί έχει ήδη προδιαγραφεί. Η πανδημία, θα φέρει συνταρακτικές αλλαγές, σε όλους τους τομείς της οικονομίας και οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι. 

Αίσθηση προκαλούν και έντονο προβληματισμό στους Έλληνες οι αριθμοί, σύμφωνα με τους οποίους η ύφεση που θα διαμορφωθεί φέτος θα ανέρχεται στο 4,7%, η ανεργία θα αγγίξει το 20%, ενώ λόγω των μέτρων προβλέπεται μεγάλη πτώση στην ιδιωτική κατανάλωση, στις επενδύσεις, στις εισαγωγές και τις εξαγωγές, το Υπουργείο Οικονομικών βλέπει ύφεση 4,7% και ανεργία 20%. 

Τέλος, είναι σκόπιμο να σημειωθεί πως η οικονομία της Ευρωζώνης συνολικά, σημείωσε συρρίκνωση ρεκόρ στους πρώτους τρεις μήνες του έτους, και ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε απότομα, καθώς μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας τον Μάρτιο έπαυσε εξαιτίας της πανδημίας, με τους ειδήμονες στην οικονομία να περιμένουν ακόμα χειρότερα και ειδικότερα κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr