terzis_giannadakis_tsakiris_orfeos_20

Μια ευτυχής συγκυρία η συνύπαρξη τριών εικαστικών στην «Ορφέως 20»

2 Οκτωβρίου 201112:59

terzis_giannadakis_tsakiris_orfeos_20Στο χώρο τέχνης ΟΡΦΕΩΣ 20 φιλοξενείται από το Σάββατο 1-10 η έκθεση έργων των  Μανόλη Γιανναδάκη (χαράκτη-ζωγράφου), Νίκου Τερζή (ζωγράφου-χαράκτη), Γιώργου Τσακίρη (ζωγράφου-γλύπτη).

Πρόκειται για μια συνεργασία που προέκυψε αποκλειστικά για το κοινό της Ξάνθης, μετά από προτροπή του Αλέξανδρου Λαζαρίδη, όπως ανέφεραν οι τρεις εικαστικοί, οι οποίοι συνομίλησαν με τους δημοσιογράφους της Ξάνθης για αυτή την παρουσία και χαρακτήρισαν την έκθεση, μια ευτυχή συγκυρία.

Μανόλης Γιανναδάκης: Δημιουργεί δεσμούς, πια, με το κοινό της Ξάνθης.

Ο Μανόλης Γιανναδάκης, σημείωσε ότι οι τρεις τους, ως εικαστικοί καλλιτέχνες ενδιαφέρονται  για την επικοινωνία καθώς «το εικαστικό έργο δεν τελεί το στόχο του αν δεν επικοινωνήσει με το κοινό». Επεσήμανε ότι έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν με τη γκαλερί της Ξάνθης και έχει εκτιμήσει ιδιαίτερα την προσπάθεια που γίνεται  και αναφέρθηκε με πολύ θερμά λόγια στην εμπειρία του από την προηγούμενη παρουσία του στην Ορφέως 20 και το εικαστικό-μουσικό δρώμενο που την είχε συνοδέψει, κάτι που χαρακτήρισε ιδιαίτερα εντυπωσιακό.  «Εκτιμούμε ιδιαίτερα το χώρο και δημιουργείται μια χημεία που βγάζει ένα αποτέλεσμα ως προς την επικοινωνία των ιδεών μας με το κοινό της Ξάνθης. Είχε πολλές παρουσίες πάντως, τα τελευταία χρόνια στην Ξάνθη, και εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται και πάλι στην πόλη, «έτοιμος να μάθει ακόμη περισσότερο για την πόλη και να επικοινωνήσει με τον κόσμο».

«Σκεφτήκαμε να εκθέσουμε τη δουλειά μας γιατί, καταρχάς, εκτιμούμε ο ένας τη δουλειά του άλλου και είμαστε φίλοι. Οι παρέες συχνά φτιάχνουν πράγματα» και έτσι είπαμε οι τρεις μας εκτός από την ανταλλαγή των απόψεων στην καθημερινότητά μας, να δοκιμάσουμε πως μπορούμε να συνευρεθούμε εικαστικά σε ένα κοινό χώρο.» είπε και σε σχέση με την επαρχία και τις διεξόδους που δίνει στα εικαστικά ανέφερε πως  το τελευταίο διάστημα η επικοινωνία με την Περιφέρεια έχει αυξηθεί. «Υπάρχει έλλειψη παιδείας στην Ελλάδα για την Τέχνη, όμως έχουν γίνει πολλά βήματα»   

Γενικότερα για την κατάσταση στη χώρα σε σχέση με την Τέχνη, ανέφερε πως δεν υπάρχει πολιτιστική πολιτική στη χώρα, οργανωμένη δομή που να προωθήσει τα πράγματα, ενώ σε ότι αφορά στην οικονομική κρίσηση είπε πως «Η κρίση δεν πάει παράλληλα με την τέχνη. Δεν σημαίνει ότι μειώνεται η δημιουργία αλλά η κρίση προκαλεί την τέχνη να δημιουργήσει και να αντιδράσει.»

Ν. Τερζής: Ο Καλλιτέχνης πρέπει να εναντιωθεί σε αυτό που βιώνει ο κόσμος

Την ιδιαίτερη χαρά του για τη συμμετοχή του στην Έκθεση, εξέφρασε ο Νίκος Τερζής, ο οποίος σημείωσε ότι η παρουσία του οφείλεται στην πρόσκληση από την Ορφέως 20 όπου γίνεται μεγάλη προσπάθεια. Συνεχίζοντας την προβληματική γύρω από την Τέχνη και την Οικονομική Κρίση, εστίασε στον τρόπο που η Τέχνη στέκεται κριτικά απέναντι στις εξελίξεις: «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ο καλλιτέχνης δεν θα εναντιωθεί σε αυτό που βιώνει ο κόσμος., οφείλει να είναι απέναντι.  Οι κρίσεις φέρνουν μια πνευματική ευφορία που κάποια στιγμή εκδηλώνεται και πιστεύω ότι τα αποτελέσματα της κρίσης θα φέρουν μια διαφορετική αλλαγή και στην Ελλάδα.» σημείωσε.

Ενώ, ερωτηθείς για τις ανάγκες της χώρας σε σχέση με την Τέχνη ανέφερε ότι απαιτούνται μεγαλύτερα κονδύλια στον πολιτισμό, αλλαγή προτύπων  και  εκπαίδευση: «Αφού χαλάσαμε πολλές γενιές Ελλήνων μπορούμε να ενισχύσουμε τη νέα γενιά.»

Γ. Τσακίρης: Ίσως κάποιες παρέες να μην αφήνουν να εξελιχθούν πράγματα στην Τέχνη

Ο Γιώργος Τσακίρης σημείωσε ότι προσπάθειες όπως αυτή της Ορφέως 20, δεν υπάρχουν πολλές στην ελληνική επαρχία και απαρίθμησε ελάχιστες επαρχιακές πόλεις που διαθέτουν ανάλογους χώρος «Η εμπειρία μου από την Ιταλία λέει ότι σε κάθε πόλη υπάρχει μια κυψέλη που ενισχύει την τέχνη.  Ίσως οι κακές παρέες κάποιων δεν αφήνουν να εξελιχθούν πράγματα στην Τέχνη» πρόσθεσε και μετέφερε την εμπειρία του από τη Σερβία, όπου βρέθηκε πριν από 1 χρόνο και διαπίστωσε ότι οι συνάδελφοί του Καθηγητές της Σχολής Καλών Τεχνών έχουν τηνευκαιρία να εκθέτουν στις περισσότερες και τις μεγαλύτερες πόλεις της γειτονικής χώρας. «Πρέπει τα σχολεία να επισκέπτονται τέτοιους χώρους για να ξεκινήσει αυτή η εργασία» είπε ο Γιώργος Τσακίρης, ο οποίος υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι  η χώρα με το μικρότερο ποσοστό πτυχιούχων της Σχολής Καλών Τεχνών που μπορούν να ζήσουν από την τέχνη τους, θέλοντας να δείξει ότι ο δρόμος για τους νέους καλλιτέχνες  όπως και για τους φοιτητές του στη Σχολή Καλών Τεχνών, είναι αρκετά δύσκολος.  

Τι συνέχει τους 3 καλλιτέχνες

Εκτός από μια κοινή καλλιτεχνική ματιά τους τρεις καλλιτέχνες φαίνεται ότι συνέχει η κοινή αγροτική τους καταγωγή, η κοινή παρουσία σε μια γενιά ελλήνων καλλιτεχνών – με μικρές αποκλείσεις – αλλά και η επιθυμία τους να εκθέσουν μαζί σε μια επαρχιακή πόλη, με την οποία έχουν αποκτήσει μια πολύ θερμή σχέση.   Το πρωί της Παρασκευής οι τρεις καλλιτέχνες επισκέφθηκαν το ιδιωτικό σχολείο ΑΞΙΟΝ όπου συνομίλησαν με τους μαθητές του Λυκείου και μετέφεραν ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις από το χώρο του Σχολείου αλλά και το ενδιαφέρον των μαθητών.

Η έκθεση στη γκαλερί «Ορφέως 20»  θα έχει διάρκεια έως 31 Οκτωβρίου 2011 και οι ώρες λειτουργίες της γκαλερί είναι καθημερινά 6:00μ.μ – 9:00μ.μ..

Ποιοι είναι

Ο χαράκτης-ζωγράφος Μανόλης Γιανναδάκης, Καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, κατάγεται από την Κρήτη και στην καριέρα του από το 1975 μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, εκπροσωπώντας την χώρα  σε διεθνείς μπιενάλε χαρακτικής. Από το πλούσιο σε μορφοπλασίες και νοήματα εικαστικό έργο του Μ. Γ. εκτίθεται μια ενότητα που θεματικά προκύπτει και κινείται γύρω από ένα κεντρικό άξονα, για τις μεταλλάξεις του φυσικού, του φυτικού κόσμου

Ο ζωγράφος-χαράκτης Νίκος Τερζής, που κατάγεται από τον Έβρο, έχει σπουδάσει στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βαρσοβίας,  Από το 1991 ζει και εργάζεται στην Στοκχόλμη της Σουηδίας. Έχει παρουσιάσει τα έργα του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Σουηδία, Πολωνία, Ρουμανία, Δανία, Ελλάδα. Τα έργα που παρουσιάζει στην έκθεση είναι κατά το πλείστον μικρά χαρακτικά, που έχουν γίνει με τις τεχνικές της ξηρής χάραξης, που με μια τέτοια επιλογή φέρνει σε αντιδιαστολή τεχνικές της οξυγραφίας, επαναχρησιμοποιώντας και χαράζοντας πάνω σε παλιά κομμάτια τυπογραφικών πλακών από κλισέ τυπογραφίας.

Ο χαράκτης και γλύπτης Γιώργος Τσακίρης, καθηγητής επίσης στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και στη συνέχεια στην Σχολή Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας ζωγραφική και χαρακτική. Παρουσίασε δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Τα έργα που παρουσιάζει στην εδώ έκθεση είναι σχέδια με μολύβι και χρώμα σε μικρές και μεγάλες διαστάσεις. Σε πολλά από τα σχέδια αυτά παρατηρείται αρχικά η συνειδητή διάθεση του ίδιου να μελετήσει λύσεις πάνω σε θέματα που αργότερα θα εξελιχθούν σε εγκαταστάσεις. Και σε άλλα να δημιουργήσει μικρές ιστορίες της καθημερινότητας που διαδραματίζονται στο αστικό και φυσικό τοπίο.
giannadakis_afisa

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr