Για πρώτη φορά μετά από 92 χρόνια χωρίς Παπανδρέου η Βουλή

26 Ιανουαρίου 201515:57

Οι χθεσινές εκλογές εκτός από την ανάδειξη αριστερού κόμματος για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας περιελάμβανε και αρκετές ακόμη εκπλήξεις.

Η σημαντικότερη σίγουρα από αυτές ήταν το γεγονός ότι στη νέα Βουλή δε θα υπάρχει το όνομα Παπανδρέου για πρώτη φορά έπειτα από 92 χρόνια!

Ένα από τα ιστορικότερα, λοιπόν, πολιτικά «τζάκια» της χώρας δεν θα έχει εκπρόσωπό της στο Κοινοβούλιο, καθώς το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου συγκέντρωσε μόλις 2,46%, κάτι που έγινε τελευταία φορά το 1923 και με εξαίρεση φυσικά την επταετία της χούντας.

Ο Γεώργιος Παπανδρέου, πατέρας του Ανδρέα, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας με το κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελευθέριου Βενιζέλου το 1923 και από τότε εκλεγόταν συνεχώς έως και το 1967.

Μετά την μεταπολίτευση, ο Ανδρέας Παπανδρέου ιδρύει το ΠΑΣΟΚ και εκλέγεται στη Βουλή μέχρι και το 1996 όπου ύστερα από μακρά ασθένεια, «φεύγει» από τη ζωή, σε ηλικία 77 ετών.

Ο γιος του Ανδρέα, Γιώργος Παπανδρέου, πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ εκλεγόταν συνεχώς από τις εκλογές του 1985, μέχρι αυτές τις εκλογές που απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής και «έσπασε» μια παράδοση που πλησίαζε τον αιώνα.

Την ίδια ώρα ένα άλλο μεγάλο πολιτικό «τζάκι», το αντίπαλο δέος για τους Παπανδρέου, συνεχίζει έχοντας πλέον δύο εκπροσώπους στη Βουλή των Ελλήνων. Μιλάμε φυσικά για την οικογένεια Καραμανλή, καθώς μετά τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, που εξελέγη πρώτος στην Α’ Θεσσαλονίκης με 86.172 ψήφους, θέση στο Κοινοβούλιο βρήκε εύκολα και ο Κώστας Καραμανλής ο νεώτερος ( του Αχιλλέα) στο νομό Σερρών, συγκεντρώνοντας 20.139 ψήφους.

protothema.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr