Για IGB και τον πλωτό σταθμό LNG στη Β. Ελλάδα συνομίλησαν Μανιάτης και V. Shtonov

15 Σεπτεμβρίου 201418:26

Έργα που έχουν χαρακτηριστεί Κοινού Ενδιαφέροντος από την Ε.Ε. και συγκεκριμένα ο αγωγό IGB και το σχέδιο κατασκευής πλωτού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Βόρειο Ελλάδα (FSRU) τέθηκαν, μεταξύ άλλων, επί τάπητος κατά τη συνάντηση του υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη με το υπουργό Οικονομικών και Ενέργειας της Βουλγαρίας Vassil Shtonov.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν για την υιοθέτηση ενός κοινού πλάνου δράσεων που συμπεριλαμβάνει θέματα ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τη μεταφορά φυσικού αερίου από  Ελλάδα προς Βουλγαρία μέσω αντίστροφης ροής στους υπάρχοντες αγωγούς.

Στη συνάντηση, που έγινε σε πολύ θετικό κλίμα, συμμετείχαν ακόμα ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κων/νος Μαθιουδάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ καθώς και ο Διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων της εταιρείας, κ.κ Σπύρος Παλαιογιάννης και Κώστας Καραγιαννάκος. Τον κ. Shtonov συνόδευαν ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Velitchko Alexandrov, καθώς και η  Πρέσβειρα της Βουλγαρίας στην Αθήνα, Emilia Kraleva.

Επί τάπητος τέθηκε το σύνολο των ενεργειακών θεμάτων μεταξύ των δύο χωρών. Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, ανέλυσε την πρόταση που διατύπωσε πρόσφατα με επιστολή του προς τον Επίτροπο για θέματα Ενέργειας, Günther Oettinger, και τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, Αν. Υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, Claudio De Vincenti, για την αναγκαιότητα δημιουργίας ευρωπαϊκού μηχανισμού για την προμήθεια Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ), προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο ενεργειακής κρίσης εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία.

Ο Γιάννης Μανιάτης αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ένας κεντρικός συντονισμός της αγοράς LNG σε επίπεδο Ε.Ε., προκειμένου σε περίπτωση κρίσης να υπάρξει διοχέτευση φορτίων LNG από χώρες που διαθέτουν πλεόνασμα προς τα Κράτη-Μέλη που θα έχουν έλλειμμα. Τόνισε δε, ότι πρέπει να δημιουργηθούν τα κατάλληλα κίνητρα και να υπάρξουν εκείνες οι εγγυήσεις που θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αλληλεγγύη που πρέπει να επιδείξουν τα κράτη-μέλη. Ο κ. Shtonov, δήλωσε ότι η Βουλγαρία στηρίζει απολύτως την ελληνική πρόταση και συμφώνησε οι δύο χώρες να συντονίσουν προς τούτο τις ενέργειές τους σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επίσης για τα έργα που έχουν χαρακτηριστεί Κοινού Ενδιαφέροντος από την Ε.Ε. και συγκεκριμένα για τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας Βουλγαρίας IGB (Ιnterconnector Greece Bulgaria) και το σχέδιο κατασκευής πλωτού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Βόρειο Ελλάδα (FSRU). (Σχόλιο γράφοντος: Εννοούν τον σταθμό LNG που σχεδιάζει να κατασκευάσει η ΔΕΠΑ στον κόλπο της Καβάλας. Όπως γίνεται φανερό, κάποιοι συνεχίζουν να προωθούν το σχέδιο της εγκατάστασης της πλωτής πλατφόρμας LNG στον κόλπο της Καβάλας σαν να μη συνέβη τίποτα!)

Όσον αφορά στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας IGB, τον χαρακτήρισαν ως στρατηγικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή. Οι δύο πλευρές προέβησαν σε επισκόπηση της μέχρι στιγμής ικανοποιητικής προόδου και συμφώνησαν στα περαιτέρω βήματα, σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο, που πρέπει να γίνουν για την υλοποίηση του έργου. Όπως τόνισαν και οι δύο Υπουργοί, τα δύο αυτά έργα θα συμβάλουν σημαντικά στην διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου και ως εκ τούτου στην ενεργειακή τους ασφάλεια καθώς και στη διασφάλιση πιο ανταγωνιστικών τιμών.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν συνολικά σε κοινό πλάνο δράσεων που συμπεριλαμβάνει ακόμα τα θέματα ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τη μεταφορά φυσικού αερίου από  Ελλάδα προς Βουλγαρία μέσω αντίστροφης ροής στους υπάρχοντες αγωγούς.

πηγή: www.kavalapress.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr