Η Γαλλίδα που ταξίδεψε στην Ξάνθη για να σκιτσάρει τις Γιορτές Παλιάς Πόλης ! Συνέντευξη στο XanthiPress.gr

10 Σεπτεμβρίου 201400:28

Ένα πρωτότυπο project υλοποιεί μια Γαλλίδα σκιτσογράφος που βρέθηκε στην Ξάνθη και κατάφερε να αποτυπώσει, με τρόπο που ίσως δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, τις Γιορτές Παλιάς Πόλης, για μία εβδομάδα

sophieΗ Γαλλίδα Sophie Raynal ταξιδεύει σε διάφορα μέρη του κόσμου, αποτυπώνοντας με τα σκίτσα της τις εντυπώσεις, ενώ δημοσιεύει τη δουλειά της σε ένα blog που έχει δημιουργήσει, συνοδεύοντας κάθε εικόνα με την αντίστοιχη μουσική, από τη στιγμή που αιχμαλωτίζει, με τίτλο Prête moi tes yeux (άφησέ με να δανειστώ τα μάτια σου)

sophie vradia laografiasΤα σκίτσα της για τις Γιορτές, εκτός από πολύ ενδιαφέροντα, είναι και αρκετά ακριβή καθώς δίνουν την εικόνα των Γιορτών όπως την εκλαμβάνει ένας επισκέπτης και όχι απαραίτητα με τον τρόπο που την προβάλλει η Ξάνθη.

Περιγράφει το κέφι, τη διάθεση, τις εικόνες και τα συναισθήματα των ανθρώπων, όπως το διάλογό της με ένα Ξανθιώτη που της λέει οί οι ντόπιοι λατρεύουν τις Γιορτές και ξεχνούν την κρίση. Στη συνέχεια αφήνει τη φαντασία να δουλέψει.

Εικόνες και ήχοι από την Παλιά Πόλη

xanthi sophie 2Η Γαλλίδα συνοδεύει με τις μουσικές του Χατζιδάκη από την Έναρξη, την άφιξή της, εντυπωσιάζεται από τις εικόνες στην πλατεία Ματσίνη και το κέφι, την πλατεία Μητροπόλεως όταν τα φώτα σβήνουν, καταγράφει τη βραδιά λαογραφίας ενώ εξερεύνησε και την περιοχή γύρω από την πόλη, όπως το Νέστο όπου πήγε για Καγιάκ.

Ήταν πράγματι ένα εντυπωσιακό project για την Παλιά Πόλη ενώ η εικόνα από την Πλατεία Ματσίνη εμπεριέχει όλες τις εικόνες και τους ήχους των γιορτών, με τρόπο ακριβή και ρεαλιστικό.

Συνέντευξη στο XanthiPress.gr. Η αρχιτεκτονική, οι άνθρωποι, η γιορτή και… τα σουβλάκια !

Η Γαλλίγα σκιτσογράφος μίλησε στο XanthiPress.gr για το λόγο που διάλεξε την Ξάνθη και τις εντυπώσεις της. “Ταξιδεύω στην Ελλάδα με ένα φίλο που γνώρισα στην Ινδία πριν από 9 μήνες. και μας κάλεσε στην Ξάνθη ένας φίλος του, στο σπίτι του οποίου μείναμε .  Η οικογένειά του συμμετέχει στις γιορτές μέσω ενός Συλλόγου και έτσι κατάλαβα πόσο σημαντικές είναι οι γιορτές για όσους μένουν εδώ. “

sophie ballonΤης άρεσαν ιδιαίτερα οι γιορτές και απόλαυσε το γεγονός ότι όλοι συμμετέχουν: “Στο δρόμο έβλεπα όλες τις γενιές να διασκεδάζουν μαζί. Όλοι ήταν τόσο χαρούμενοι που ήταν εκεί, χορεύοντας και τραγουδώντας. Η ατμόσφαιρα ήταν τόσο καλή. Επίσης απόλαυσα το γεγονός ότι υπήρχε μουσική παντού μέχρι το τέλος του Φεστιβάλ. Ήταν μια καλή ευκαιρία για μένα να εξερευνήσω πολλά διαφορετικά είδη της ελληνικής μουσικής. Θα θυμάμαι επίσης ότι παντού έψηναν κρέας ! Είμαι χορτοφάγος και είμαι εντυπωσιασμένη από την ποσότητα του κρέατος που έφαγε ο κόσμος στη διάρκεια των γιορτών !” αναφέρει  με έκπληξη η Sophie Raynal

Για την παλιά πόλη αναφέρει ότι είναι υπέροχη: “Η αρχιτεκτονική των σπιτιών είναι τυπική και ήμουν τυχερή που την εξερεύνησα τη νύχτα με αυτό το ιδιαίτερο φως. Μπορώ να πω ότι οι Γιορτες Παλιάς Ξάνθης ήταν το πιο σημαντικό κομμάτι  του ταξιδιού μου στην Ελλάδα.” καταλήγει, μιλώντας με μεγάλη χαρά για την παρουσία της στην Ξάνθη !

 

sophie matsini 1sophie matsini 2 sophie vradia laografias sophie ballon kayak sophie  sophie

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr