forokarta_mprosta

Αυτή είναι η κάρτα αποδείξεων. Διαθέσιμη στις Τράπεζες

28 Σεπτεμβρίου 201119:35

forokarta_mprostaΗ πολυσυζητημένη κάρτα αποδείξεων ή «φοροκάρτα», την οποία θα μπορεί στο εξής να χρησιμοποιεί ο καταναλωτής για να αποφύγει τις συναλλαγές με αποδείξεις σε χαρτί, είναι πλέον γεγονός. Ήδη οι πιστοποιημένες τράπεζες ξεκινούν να προμηθεύουν τους καταναλωτές με τη νέα κάρτα.

Στην μπροστινή όψη της παρουσιάζει ένα μοναδικό αριθμό, είναι ανώνυμη εξ όψεως και συνδέεται με ένα μοναδικό ΑΦΜ του καταναλωτή που την έχει εκδώσει ή με sms ή μέσω της ιστοσελίδας  http://link.minfin.gr/karta . Είναι μαγνητική και στην πίσω όψη της φέρει το λογότυπο του φορέα που την εκδίδει.

Χρησιμοποιώντας την κάρτα ο καναλωτής δεν χρειάζεται να πάρει απόδειξη σε χαρτί, η συναλλαγή καταγράφεται στον ΑΦΜ του αυτόματα, καταπολεμά την φοροδιαφυγή ενώ, με αφορμή τα σοβαρά προβλήματα με τον υπολογισμό των αποδείξεων, αναμένεται ότι θα παρέχει πολύ σημαντικές ευκολίες αφού όσοι τη χρησιμοποιούν, δεν θα συλλέγουν χάρτινες αποδείξεις και θα γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τι ποσό αποδείξεων συνολικά έχει πιστωθεί στον ΑΦΜ τους.

Η χρήση της δεν είναι υποχρεωτική, είναι απλή και απαιτεί στοιχειώδη εξοικείωσηί. Όπως επισημαίνεται από τις Τράπεζες, κατ’ επανάληψη, δεν πρόκειται για τραπεζικό προϊόν αλλά για μια απλή μαγνητική κάρτα ενώ από το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται ότι δεν μπορεί να καταγράψει το προφίλ καταναλωτή (προφανώς επειδή καταγράφει μόνο αξιακές κινήσεις και όχι είδη, όπως συμβαίνει με τις πιστωτικές κάρτες)

Ένας χρησιμος δεκάλογος ερωτήσεων/απαντήσεων, παρατίθεται παρακάτω:

1) Τι είναι η κάρτα αποδείξεων (φόρο-κάρτα) ?

Η κάρτα αποδείξεων  είναι μία μαγνητική κάρτα που θα χορηγείται στους φορολογούμενους πολίτες με στόχο τη χρησιμοποίησή της για την καταγραφή των στοιχείων των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών (αποδείξεις δαπανών).

2) Είναι υποχρεωτική η χρήση της ?

Όχι η  Κάρτα Αποδείξεων (φόρο-κάρτα) αποτελεί προαιρετικό τρόπο καταγραφής των στοιχείων των αποδείξεων δαπανών που έχουν εκδοθεί για φορολογούμενο φυσικό πρόσωπο.

3) Από πού μπορώ να την προμηθευτώ ?

Η Κάρτα Αποδείξεων διατίθεται δωρεάν από όλα τα καταστήματα των Τραπεζών Διάθεσης, χωρίς να επιτρέπεται η καταγραφή του ΑΦΜ ή των στοιχείων ταυτοποίησης του προσώπου που τη λαμβάνει.

4) Την Κάρτα Αποδείξεων την προμηθεύουν  όλες οι Τράπεζες ?

Όχι μόνο όσοι πιστοποιηθούν ως Τράπεζες διάθεσης.

5) Πληρώνω για να πάρω την Κάρτα Αποδείξεων ?

Η Κάρτα Αποδείξεων διατίθεται δωρεάν από όλα τα καταστήματα των Τραπεζών Διάθεσης

 6) Ποια στοιχεία δηλώνω για να πάρω την Κάρτα Αποδείξεων ?

Κανένα δεν επιτρέπεται η καταγραφή του ΑΦΜ ή των στοιχείων ταυτοποίησης του προσώπου που τη λαμβάνει.

7) Τι κάνω όταν προμηθευτώ την κάρτα ?

Ως  χρήστης της Κάρτας Αποδείξεων υποχρεούμαι  να δηλώσω στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του Υπουργείου Οικονομικών τον αριθμό της κάρτας μέσω διαδικτύου (internet) ή και με τη χρήση μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας (SMS).

8) Μπορώ να έχω πάνω από μία  Κάρτα Αποδείξεων (φόρο-κάρτα).

Ναι  είναι δυνατό να δηλωθούν έως τρεις (3) κάρτες για έναν ΑΦΜ εντός ενός ημερολογιακού μήνα, είτε λόγω αντικατάστασής τους σε περίπτωση καταστροφής ή απώλειας, είτε λόγω διάθεσής τους σε προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς μου.

9) Μπορώ να την χρησιμοποιήσω παντού την Κάρτα Αποδείξεων (φόρο-κάρτα).?

Όχι  η Κάρτα Αποδείξεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταγραφή του ποσού της απόδειξης  κατά τη συναλλαγή μόνο με επιτηδευματία που διαθέτει τερματικό Point of Sales (POS).

10) Πως λειτουργεί η  Κάρτα Αποδείξεων (φόρο-κάρτα).?

Κατά τη συναλλαγή με επιτηδευματία που διαθέτει τερματικό Point of Sales (POS), ο φορολογούμενος πολίτης μπορεί να χρησιμοποιεί την Κάρτα Αποδείξεων για την καταγραφή του ποσού της απόδειξης. Η συναλλαγή αποστέλλεται στο κέντρο επεξεργασίας του φορέα εκκαθάρισης, που παρέχει το συγκεκριμένο POS. Στη συνέχεια οι συναλλαγές αυτές αποστέλλονται ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.

11) Τι καταγράφει Κάρτα Αποδείξεων (φόρο-κάρτα).?

Με την χρήση της Κάρτας  Αποδείξεων (φόρο-κάρτα) καταγράφονται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών τα βασικά στοιχεία μιας απόδειξης (ΑΦΜ επιχείρησης, ημερομηνία και ποσό) στην προσωπική μερίδα αποδείξεων φορολογουμένου. Τα αναλυτικά καταγεγραμμένα στοιχεία διαγράφονται εντός ενός μηνός από την ολοκλήρωση της τελευταίας κεντρικής εκκαθάρισης του αντίστοιχου οικονομικού έτους.

12 )Οι χρήστες της Κάρτας Αποδείξεων μπορούν να ξέρουν την κίνηση της κάρτας τους ?

Ναι .Οι φορολογούμενοι έχουν πρόσβαση στις προσωπικές τους μερίδες μέσω διαδικτύου.

13) Οι Τράπεζες που είναι Φορείς Εκκαθάρισης μπορούν να επεξεργάζονται τα δεδομένα που συλλέγουν από τις Κάρτες Αποδείξεων ?

Όχι . Οι Φορείς Εκκαθάρισης απαγορεύεται να επεξεργάζονται τα δεδομένα που συλλέγουν από τις Κάρτες Αποδείξεων και υποχρεούνται να μη διατηρούν αντίγραφα των αρχείων που αποστέλλουν μετά την οριστική παραλαβή τους από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.

14 ) Ο Αριθμός – Κωδικός της Κάρτας Αποδείξεων (φόρο-κάρτα) τι περιέχει  ?

 Ο Κωδικός της κάρτας είναι  ένας 19ψηφιος αριθμός  όπου:

• τα πρώτα εννέα ψηφία είναι σταθερά, 930090766

• τα επόμενα δύο ο κωδικός της τράπεζας διάθεσης

• και τα επόμενα οκτώ ο αύξων αριθμός της κάρτας για τη συγκεκριμένη τράπεζα

Κοκολάκης Κ Γρηγόρης
Οικονομολόγος  – Λογιστής  Α Τάξεως
με Μεταπτυχιακό   Δίπλωμα στην  Διοίκηση Επιχειρήσεων 
forokarta_piso

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr