festivalavdiron

Φεστιβάλ Αβδήρων 4 συναυλίες παραδοσιακή μουσικής

21 Ιουλίου 201104:44

festivalavdironΠαρασκευή 22 Ιουλίου & ώρα 20.00 στη Μάνδρα

Τραγούδια, ήθη και έθιμα από το χωριό Άγιοι Ανάργυροι (Adernaz) της Καισάρειας της Καππαδοκίας

 Το φεστιβάλ διοργανώνει μια παρουσίαση των τραγουδιών, ηθών και εθίμων από το χωριό,  Άγιοι Ανάργυροι (Adernaz) της Καισάρειας της Καππαδοκίας.

Την παρουσίαση θα συντονίζει ο λαογράφος, ερευνητής κ. Βασίλη Φαρασόπουλος.

Θα τραγουδήσουν οι κυρίες Κατίνα Μισαηλίδου-Φαρασοπουλου, Ευσεβία Μαυρίδου-Φαρασοπούλου και ο κ. Ευθύμης Φαρασόπουλος (είναι αδέλφια, πρόσφυγες 2ης γενιάς από το χωριό Άγιοι Ανάργυροι), με την συνοδεία των Γιώργου Ψάλτη (βιολί), Μάρκου Σκούλιου (Νέι και Ούτι), Νίκου Αγγούση (κλαρίνο), Γιάννη Κατσούλη (Λαούτο, Ούτι), Δημήτρη Παναγούλια (κρουστά) 

Στην εκδήλωση θα γίνει συζήτηση με το κοινό σχετικά με τα ήθη και έθιμα καθώς και για τους χορούς και τον τρόπο-τόπο-χρόνο που χορεύονταν.

 

 

Σάββατο 23 Ιουλίου & ώρα 20.30 στην πλατεία της Γενισέας

Συναυλία «τραγούδια του Παγγαίου με τον Βαγγέλη Δασκαλούδη»

Από τους κυριότερους εκφραστές της βαθειάς σχέσης της μουσικής στη Μακεδονία με την μουσική της Ανατολής είναι η ιδιαίτερη παράδοση της περιοχής του Παγγαίου.

Βαριά και ιεροπρεπή καθιστικά τραγούδια με μεγάλη τροπική και διαστηματική ποικιλότητα, μαρτυρούν τόσο την σχέση τους με την Βυζαντινή ψαλτική τέχνη -μια καθ’ όλα «ανατολική» παράδοση η οποία επηρέασε αλλά και επηρεάστηκε από τις ανατολικές ομολόγους της όπως η Λόγια οθωμανική μουσική ή οι ιδιαίτερες παραδόσεις των ταγμάτων σουφισμού- όσο και  με διάφορα «ανατολίζοντα» λαϊκά ιδιώματα της ευρύτερης περιοχής της βορειοανατολικής Μεσογείου.

 

Από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους της παράδοσης αυτής ο Βαγγέλης Δασκαλούδης, θα ερμηνεύσει επιλεγμένο ρεπερτόριο από την περιοχή αυτή, με την συνοδεία των Γιώργου Ψάλτη (βιολί), Μάρκου Σκούλιου (Νέι και Ούτι), Νίκου Αγγούση (κλαρίνο), Γιάννη Κατσούλη (Λαούτο, Ούτι), Δημήτρη Παναγούλια (κρουστά) 

http://www.youtube.com/watch?v=SU9epXId5bg

 

 

 

Κυριακή 24 Ιουλίου στη Φελώνη ώρα 20.00

Πατατιάδα – Συναυλία & άλλες δράσεις

Στον οικισμό Φελώνη του Δήμου Αβδήρων, διοργανώνεται η «Πατατιάδα 2011», αφιερωμένη στο προϊόν που παράγεται με επιτυχία στην περιοχή.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο 23 Ιουλίου και θα συνεχιστούν έως και την Κυριακή 24 Ιουλίου όπου στην κεντρική πλατεία του οικισμού οι πολιτιστικοί σύλλογοι και οι σύλλογοι οργανώνουν ένα γλέντι με εδέσματα (κύριο συστατικό την πατάτα) άφθονο κρασί, και συνοδεία λαϊκής μουσικής.

 

Κυριακή 24 Ιουλίου & ώρα 21.30 στον Μπεκτασίδικο τεκέ «Κιουτουκλού Μπαμπά» στο Σέλινο.

Μπεκτασίδικη μουσική με τους Γιώργο Ψάλτη (βιολί), Μάρκο Σκούλιου (Νέι και Ούτι), Νίκο Αγγούση (κλαρίνο), Γιάννη Κατσούλη (Λαούτο, Ούτι), Δημήτρη Παναγούλια (κρουστά).

Σχετικά με τον τεκέ

Ο τεκκές βρίσκεται στη δυτική όχθη της λίμνης Βιστονίδας, στο μέσον μεγάλης καλλιεργήσιμης έκτασης (θέση Καλάμι), κοντά στο χωριό Σέλινο.
Από το συγκρότημα του τεκκέ σήμερα σώζεται και έχει αποκατασταθεί ο τουρμπές (μαυσωλείο), ενώ τα άλλα οικοδομήματα του τεκκέ έχουν καταστραφεί.

Πρέπει να βρισκόταν σε μαγευτική τοποθεσία, μέσα σε δάσος από φτελιές, όπως μαρτυρούν περιηγητές του 19ου αιώνα. Ο τουρμπές είναι ένα λιθόκτιστο οκταγωνικό οικοδόμημα με επιμελημένη τοιχοποιΐα από πελεκητούς δόμους της περιοχής, με θολωτή οροφή και δύο εισόδους, στην ανατολική και νότια πλευρά του. Στον κυρίως θάλαμο βρίσκεται τάφος με κατεστραμμένα τα υλικά δομής του που σκεπάζεται με πράσινα υφάσματα, ενώ διακρίνονται και μισοκατεστραμμένα μπεκτασικά σύμβολα, όπως ο πέλεκυς και το κιουλάχι (μπεκτασική μίτρα). Στην ανατολική είσοδο υπάρχει θολωτός προθάλαμος.

Γεώργιος Τσιγάρας – Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ. – © Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

Περισσότερα: http://www.ipet.gr/cultureportalweb/print.php?article_id=146&lang=gr&print_mode=article

 

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr