Ετσι θα ξεφορτωθείς τον ιό στο Facebook

4 Αυγούστου 201409:20

Don’t Panic. Έχει συμβεί σε πολλούς χρήστες. Κατά πάσα πιθανότητα “ψάρωσες” και πάτησες το link προς κάποιο δήθεν ‘σοκαριστικό βίντεο’, πρόσθεσες κάποιο ύποπτο “add on” προγραμματάκι στο browser σου, άνοιξες κάποιο .rar αρχείο που έλαβες από ευπαρουσίαστο χρήστη ή (κατά το Facebook) επισκέφθηκες κάποιο site που υποσχόταν πρόσθετες παροχές και… “υπερδυνάμεις” στο κοινωνικό δίκτυο. Αυτή σου η ενέργεια, “μόλυνε” το λογαριασμό σου με έναν ιό τύπου malware που είναι σχεδιασμένος να ενεργεί για λογαριασμό σου και συνήθως χωρίς τη δική σου έγκριση.

Μετά τα τελευταία κρούσματα του επίμονου ιού Koobface, που υπάρχει από το 2010, στραφήκαμε στο ίδιο το Facebook, που -θεωρητικά- κατέχει το θέμα καλύτερα από κάθε άλλο site, αφού -θεωρητικά- πληρώνει μια στρατιά ειδικών για την αντιμετώπιση των διαφόρων malware.

Ιδού, λοιπόν, τι πρέπει να κάνεις, σε τέσσερα απλά βήματα:

1. Άλλαξε αμέσως το password σου. Να πως: “Αν είστε συνδεδεμένοι στο λογαριασμό σας στο Facebook, μπορείτε να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασής σας από τη σελίδα Ρυθμίσεις. Στη συνέχεια: Πατήστε Κωδικός Πληκτρολογήστε τον τωρινό και τον νέο κωδικό Πατήστε Αποθήκευση αλλαγών”

2. Βάλε εμπρός το antivirus και ξεκίνα να σαρώνεις τον υπολογιστή. Όμως, και πάλι, το Facebook σε προειδοποιεί ότι μια σάρωση ίσως να μην είναι αρκετή. Η πλατφόρμα υποστηρίζει ότι “συνεργάζεται με την F-Secure, την Trend Micro και τη Microsoft.” Και συνεχίζει: “Ακόμα και αν έχετε ήδη λογισμικό προστασίας κατά των ιών στον υπολογιστή σας, συνιστούμε να χρησιμοποιείτε και τα δωρεάν προγράμματα σάρωσης για ιούς που προσφέρουμε.”. Βρείτε τα σε αυτό το σύνδεσμο!

3. Χρησιμοποιείς παλιό browser; Αναβάθμισέ τον! Θέτεις σε κίνδυνο τον υπολογιστή σου! Για το λόγο αυτό το Facebook συνιστά να αναβαθμήσουμε το “πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε. Οι τρέχουσες εκδόσεις των προγραμμάτων περιήγησης διαθέτουν ενσωματωμένη προστασία.”

4. Ξερίζωσε οποιοδήποτε ΄ύποπτο’ πρόσθετο κατέβασες και εγκατέστησες πρόσφατα στον browser σου (δες εδώ πόσο εύκολο είναι). Θυμήσου εάν συμπίπτει χρονικά με την ανεξέλγκτη συμπεριφορά του λογαριασμού σου. Εάν έχεις τσιμπήσει συγκεκριμένα τον ιό που αναφέραμε πιο πριν, καλό θα είναι να τσεκάρεις και τα applications που βρίσκονται εγκατεστημένα στο προφίλ σου, (αφού μπορεί να βρίσκεται εκεί η πηγή του κακού) και να διαγράψεις όσα δεν αναγνωρίζεις.

Κάνεις κλικ στις “ρυθμίσεις” ή “Settings” Επίλεξε το “Apps” ή “Εφαρμογές”: Σβήσε χωρίς έλεος όποια εφαρμογή δεν αναγνωρίζεις. Ίσως περιττεύει, αλλά καλό θα είναι να γνωρίζεις, ότι δεν πρέπει να ανοίγεις ΠΟΤΕ οποιοδήποτε μήνυμα, ιδίως όταν περιέχει συνημμένα αρχεία (.rar, .zip κ.α.) το οποίο δεν προέρχεται από αξιόπιστη πηγή. Δηλαδή κάποιον που να μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί του. Εάν υποπτεύεσαι κάποιο μήνυμα, διέγραψέ το χωρίς δεύτερη σκέψη, και ακολούθα τις οδηγίες του άρθρου από την αρχή.

Καλή επιτυχία!

Πηγή: lifo.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr