Το ΕΣΠΑ «κερνάει» πλουσιοπάροχες επιδοτήσεις

16 Σεπτεμβρίου 201314:00

Μεγάλη ευκαιρία για εκατοντάδες παραγωγούς παραδοσιακών ποτών προσφέρει το ΕΣΠΑ, το οποίο επιδοτεί πλουσιοπάροχα τα ελληνικά λικέρ και αποστάγματα, όπως του ούζο το τσίπουρο, το ρακόμελο και η ρακή.

Η επιδότηση των επιχειρηματιών του κλάδου παραγωγής παραδοσιακών ποτών, είναι ιδιαιτέρως γενναιόδωρη, καθώς το ΕΣΠΑ καλύπτει από το 30% έως το 55% του κόστους. Η επιδότηση, επεκτείνεται και σε ελληνικά ηδύποτα όπως η Μαστίχα Χίου το Κουμκουάτ της Κέρκυρας, η Φατουράδα των Κυθήρων, το Κίτρο της Νάξου, η Τεντούρα της Αχαΐας, η Μουντοβίνα της Χαλκιδικής και άλλα που παράγονται από τα κράνα, το δαμάσκηνο, το κεράσι κ.λπ.

Ωστόσο, σε προνομιούχα θέση παραμένουν τα λεγόμενα «βαριά» χαρτιά των εξαγωγών ελληνικών ποτών, όπως η κρητική ρακή, το θεσσαλικό τσίπουρο με γλυκάνισο αλλά και τα νησιώτικα ρακόμελα, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το «Εθνος».

Οι επιδοτήσεις στα ελληνικά ποτά, δεν έρχονται εξ απηνής αλλά αντίθετα η φετινή αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα τα ελληνικά αποστάγματα να γίνουν ανάρπαστα στους ξένους τουρίστες, οι οποίοι θέλουν να τα γεύονται και στις χώρες τους.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα- Ποια είναι τα κριτήρια
Το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα ΙΙ», χορηγεί επιδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ προκειμένου οι επιχειρήσεις που θα επιλεγούν να μπορούν να προβάλλουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό και φυσικά να εξελίξουν τις μεθόδους παραγωγής τους.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι τα ακόλουθα:
Υποψήφιες προς επιλογή είναι όλες οι νέες επιχειρηματικές μονάδες και όσες ήδη υπάρχουν και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και έκαναν έναρξη λειτουργίας πριν από την 1η Αυγούστου του 2012.

Η επιλογή των επιχειρήσεων και το ύψος της επιχορήγησης, θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της επιχείρησης, το επενδυτικού πλάνου που έχει εκπονηθεί, αλλά και τον σχεδιασμό συνεργασιών με άλλες επιχειρήσεις.

Ο προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων, πρέπει να κυμαίνεται από 20.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ, ενώ σε συγκεκριμένους κλάδους το «ταβάνι» είναι τα 100.000 ευρώ.

Η ιδιωτική συμμετοχή των επιχειρηματιών, μπορεί να καλυφθεί και μέσω τραπεζικού δανείου, το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ.

Ποιους αφορά και τι ενέργειες καλύπτει η επιδότηση του ΕΣΠΑ:
Νέα προϊόντα και υπηρεσίες, ή προϊόντα και υπηρεσίες σε νέες αγορές που περιλαμβάνονται στις ακόλουθες κατηγορίες:

Μηχανολογικός εξοπλισμός

Ενέργειες πληροφορικής- τηλεπικοινωνιών

Ενέργειες σχεδιασμού, πιστοποίησης και συμμόρφωσης προϊόντων και συσκευασίας

Ενέργειες προβολής σε αγορές στόχους

Ενέργειες προστασίας ή απόκτησης και χρήσης πατέντων, πνευματικής ιδιοκτησίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας

Ενέργειες ανάπτυξης εξειδικευμένου προσωπικού και ανθρωπίνων πόρων

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις μέχρι τις 10 Οκτωβρίου.

Πηγή : paraskhnio.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr