Ερώτηση των βουλευτών για τη στελέχωση του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας

27 Νοεμβρίου 201511:45

Τα προβλήματα στη στελέχωση κρίσιμων κλινικών του Νοσοκομείου της Ξάνθης αλλά και των Κέντρων Υγείας της περιοχής θέτουν με ερώτησή τους προς τομ Υπουργό Υγείας θέτουν οι τρεις βουλευτές του Νομού Ξάνθης.

Παράλληλα ζητούν την πρόσληψη ογκολόγου για να γίνονται οι χημιοθεραπείες των καρκινοπαθών στην Ξάνθη. 

Αναλυτικά η ερώτηση: 

Το τελευταίο διάστημα το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης (Γ.Ν.Ξ.) και το Π.Ε.Δ.Υ. Ξάνθης βρίσκονται αντιμέτωπα με μια σειρά από σοβαρά λειτουργικά κενά.

Δυστυχώς, οι μέχρι στιγμής προσπάθειες αντιμετώπισης ήταν προσωρινής φύσης, ενώ παράλληλα χαρακτηρίστηκαν από αστοχίες οι οποίες έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Νομού.

Πιο συγκεκριμένα, εξαιρετικά οξυμένα προβλήματα παρουσιάζονται στο κομμάτι του Νευρολογικού Ιατρείου καθώς η επιμελήτρια ιατρός είναι επί 3 έτη αποσπασμένη στο “ΑΧΕΠΑ”, ενώ την ίδια στιγμή ο επικουρικός ιατρός του τμήματος διατέθηκε για την κάλυψη ενεργών εφημεριών στο Νοσοκομείο Καβάλας. Σαν αποτέλεσμα, όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού στο Τακτικό Νευρολογικό Ιατρείο και στο Νευροφυσιολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Ξάνθης για τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο ακυρώθηκαν.

Παράλληλα, ιδιαίτερο σοβαρό είναι το πρόβλημα της στελέχωσης της Παθολογικής Κλινικής, για την κάλυψη των ελλείψεων της οποίας μετακινήθηκαν 8 Γενικοί Ιατροί από δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Π.Ε.Δ.Υ. (Π.Ι. Ευλάλου, Κουτσού, Δροσερού, Σελέρου, Μύκης – Γλαύκης και τα Κ.Υ. Σταυρούπολης, Αβδύρων και Εχίνου).

Μια τέτοιου είδους μαζική και ταυτόχρονη μετακίνηση όμως ενδέχεται να δημιουργήσει άμεσα προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών υγείας σε μια περιοχή με ήδη αποδυναμωμένη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ενδεικτικά, σημειώνεται πως το Κ.Υ. Αβδήρων εξυπηρετεί περίπου 17.000 άτομα (κατά τους θερινούς μήνες το μέγεθος αυτό ανεβαίνει σε περίπου 29.000) ενώ το Π.Ι. Ευλάλου άνω των 5.000. Επιπλέον, Γενικοί Ιατροί από τα 3 προαναφερθέντα Κ.Υ. του Νομού, καλύπτουν σε καθημερινή βάση με κυκλική εναλλαγή την πρωινή λειτουργία του Π.Ε.Δ.Υ Ξάνθης, το ιατρείο της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. καθώς και τις πρωτοβάθμιες υγειονομικές επιτροπές. Παράλληλα, και παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό το Π.Ε.Δ.Υ. Ξάνθης καταφέρνει να επιτελεί σημαντικό έργο (μικροβιολογικό, ακτινολογικό, οδοντιατρείο, τεστ ΠΑΠ κ.α.).

Επιπλέον, εξαιρετικά άμεση είναι η ανάγκη να διεκπεραιωθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, μεταξύ των οποίων και η πρόσληψη ογκολόγου, προκειμένου να καταστεί εφικτή η διεξαγωγή χημειοθεραπειών από το Γ.Ν.Ξ., καθώς αυτή τη στιγμή οι ασθενείς και οι συγγενείς τους είναι υποχρεωμένοι να διανύουν 120 περίπου χιλ. μέχρι την Αλεξανδρούπολη, και πολλές φορές να επιστρέφουν αυθημερόν, επιβαρύνοντας περεταίρω το ήδη επίπονο της χημειοθεραπείας.

Επειδή η παροχή δημόσιων, δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας αποτελεί βασική υποχρέωση της πολιτείας.

Επειδή η κυβέρνηση πρέπει να ενισχύει ενεργά το έργο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Επειδή η αποδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα της δυσλειτουργίας και υποστελέχωσης του Νοσοκομείου της Ξάνθης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση για την ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης και του Π.Ε.Δ.Υ. Ξάνθης και την αποκατάσταση της ομαλής τους λειτουργίας;

Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση προκειμένου το Γ.Ν.Ξ. να παρέχει στους ασθενείς τη δυνατότητα διεξαγωγής χημειοθεραπείας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γιαννακίδης Στάθης

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Στογιαννίδης Γρηγόρης

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr