Έρχονται νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό

13 Νοεμβρίου 201313:00

Την ώρα που η τρόικα μετρά την αποτελεσματικότητα των προτάσεων της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την αύξηση των εισφορών του ασφαλιστικού συστήματος που «αιμορραγεί» εξαιτίας της ανεργίας και της ανασφάλιστης εργασίας, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Παναγιώτης Κοκκόρης ανοίγει ευρύτερο ζήτημα αλλαγών στο ασφαλιστικό.

Σε ομιλία σε συνέδριο των FT τόνισε ότι η «η δημογραφική κρίση και η κρίση απασχόλησης όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρωπαική Ένωση, σε τέτοιο σημείο που κάποιοι μιλούν για “Κράχ Απασχόλησης”, έχουν αλλάξει τα δεδομένα των παροχών που είχαμε επί δεκαετίες. Οι πόροι δεν επαρκούν και υπάρχει άμεση ανάγκη αλλαγών».

Ο κ. Κοκκόρης επισήμανε ότι «το πάλαι ποτέ ισχυρό αναδιανεμητικό σύστημα ήταν χτισμένο σε σαθρά θεμέλια. Ήταν γεμάτο από ειδικές περιπτώσεις και εξαιρέσεις ενώ και η λειτουργία του ήταν δύσκαμπτη και αναποτελεσματική».

Ο γενικός γραμματέας αντίθετα με το κλίμα που καλλιεργείται ότι «όλα βαίνουν καλώς στην κοινωνική ασφάλιση» τόνισε ότι «έχει έλθει η ώρα να πούμε αλήθειες. Το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα δομήθηκε στη βάση συντεχνιακών και πελατειακών αντιλήψεων όχι στη βάση ασφαλιστικών κανόνων. Το αποτέλεσμα είναι το διάστημα 2001-2013 ο κρατικός προϋπολογισμός να έχει χρηματοδοτήσει το σύστημα με 187 δισ. ευρώ(!)» Και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα εξής πεδία:
-ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ υπήρχαν ανισότητες στα όρια ηλικίας, τα χρόνια ασφάλισης και το ύψος των συντάξεων
-ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΦΑΠΑΞ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ, σε κάποιες επαγγελματικές ομάδες καταγράφηκαν αυξήσεις από 20% ως και 70% πάνω από αυτό που δικαιούταν, άρα δεν υπήρξε ποτέ ανταποδοτικότητα.
-ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ στα τέλη του 2012 δεν υπήρχε ούτε ένα ευρώ στο ταμείο πρόνοιας. Γι΄αυτό πήραμε 1,13 Δισ. ευρώ από το δάνειο στήριξης της χώρας για την κάλυψη 40.000 δικαιούχων δημοσίων υπαλλήλων”.

Τέλος ο κ. Κοκκόρης είπε ότι “με το PSI τα ταμεία έχασαν 11,8 δισ. ευρώ” και κατέληξε “έχει φτάσει η ώρα να ανοίξουμε με σοβαρότητα το ασφαλιστικό”.
Πέντε αλλαγές
Εξάλλου ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος πρότεινε πέντε δραστικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα εν όψει συνεδρίου που διοργανώνει το υπουργείο Εργασίας με θέμα: «Απασχόληση και Ασφάλιση: Συνεργασία Ιδιωτικού και Δημόσιου Φορέα η μόνη ρεαλιστική πρόταση».Ο κ. Σπυρόπουλος επισημαίνει την αναγκαιότητα ύπαρξης Εθνικής Κοινωνικής Συμφωνίας για το μέλλον της Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία θα βασίζεται στους εξής άξονες:
-Δημιουργία ενός και μόνο Εθνικού Φορέα Συντάξεων Μισθωτών
-Δημιουργία εναλλακτικών (προσωπικών) επιλογών θεμελίωσης επιπρόσθετων ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μέσω επαγγελματικών ταμείων και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών
-Καθορισμός κανόνων που θα κατοχυρώνουν την επάρκεια των παροχών σύνταξης και υγείας, με κοινά αποδεκτούς όρους και προϋποθέσεις σε συνάρτηση με τις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας
-Ανάπτυξη θεσμών λειτουργικής υποστήριξης των δομών Κοινωνικής Ασφάλισης και
-Επαγγελματική διαχείριση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας όλων των ασφαλιστικών Ταμείων.

Ανησυχία στα ταμείαΕν τω μεταξύ, ανησχυαία υπάρχει στα ταμεία για το μέτρο της διαθεσιμότητας και των αλλαγών που θα επέλθουν με τη σχεδιαζόμενη ενοποίηση τους.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία κατηγορεί τον υπουργό Εργασίας ότι «επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το κλίμα αβεβαιότητας μεταξύ των εργαζόμενων, δημιουργώντας παράλληλα εικονική πραγματικότητα σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους» και προειδοποιεί ότι σε «περίπτωση που υπάρξουν διαθεσιμότητες ή απολύσεις στους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, αυτοί δεν πρόκειται να ξανανοίξουν».

Πηγή : toxrima.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr