Το επόμενο “Στάλινγκραντ” αναμένει η Ουκρανία!

10 Αυγούστου 201413:25

Σφίγγει ο κλοιός γύρω απο τα προπύργια των αυτονομιστών στην Ουκρανία καθώς ο Ουκρανικός στρατός έχει φτάσει προ των πυλών του Donetsk και του Luhansk , κόβοντας έτσι την κύρια οδό προς την Ρωσία.

Όσο αφορά το ποσοστό των εδαφών που κατέχουν οι αυτονομιστές έχει μειωθεί κατά 75% , με αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά ο χώρος που δραστηριοποιούνται. Πάντως οι αυτονομιστές συνεχίζουν να κατέχουν περιοχές οι οποίες είναι σημαντικές για την οικονομία της Ουκρανίας καθώς αποτελούν το 15% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Επιπλέον η περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω ότι βρίσκεται μια “ανάσα” απο την Ρωσία όπως αναφέρουν οι ειδικοί. Απο την πλευρά τους , οι αυτονομιστές προσπαθούν να αναδιοργανωθούν , φτιάχνοντας χαρακώματα ενώ τοποθετούν το πυροβολικό αλλά και τανκς σε καίρια σημεία των πόλεων που κατέχουν.

Παράλληλα ο Alexander Zakharchenko πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk δήλωσε ότι στην κατοχή τους , βρίσκονται 18 πύραυλοι Grad ενώ όσο αφορά τις απώλειες των αυτονομιστών , δήλωσε ότι μόνο 18 απώλειες σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες των μαχών.

To πρόβλημα της στρατολόγησης των αυτονομιστών

Με δύναμη 300.000 ανδρών μάχονται στην περιοχή του Donetsk οι αυτονομιστές ενώ αρκετοί έχουν απογοητευτεί απο το κίνημα , δημιουργώντας πρόβλημα στην στρατολόγηση νέων αυτονομιστών. Πάντως στις περιοχές που κατέχουν οι αυτονομιστές υπάρχουν πινακίδες οι οποίες καλούν να συμμετέχουν στον αγώνα.

Απο την πλευρά τους οι Ουκρανικές δυνάμεις προχωρούν όλο και περισσότερο , με την μάχες στην περιοχή του Donetsk  να γίνονται όλο και πιο σκληρές! Ενδεικτικό παράδειγμα τα εγκαταλελειμμένα οδοφράγματα των αυτονομιστών στην εθνική οδό!

Η κυβέρνηση του Κιέβου έχει δηλώσει ότι έχει μια “δυσάρεστη έκπληξη” για τους αντάρτες ενώ στην περιοχή του Donetsk παραμένουν 700.000 με ένα 1.000.000 πληθυσμός ο οποίος θα βρεθεί στο “μάτι” του κυκλώνα σε περίπτωση επίθεσης.

Πάντως ο Olexiy Melnyk πρώην υπεύθυνος για αμυντικά θέματα και τώρα υπεύθυνος για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στο Κίεβο δήλωσε τα εξής:”Οι ουκρανικές δυνάμεις δεν είναι συνηθισμένες σε ανταρτοπόλεμο ή προετοιμάζονται για αυτό”.

“Μια πιθανή μάχη μέσα στην πόλη θα ευνοούσε τους αυτονομιστές οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά όλα τα σημεία της”

Ένας ανώτερος αξιωματούχος ο οποίος μίλησε στο Mashable δήλωσε ότι η ουκρανική κυβέρνηση θέλει να ολοκληρώσει την στρατιωτική επιχείρηση , την ημέρα της ανεξαρτησίας( 24 Αυγούστου) αλλά κάτι τέτοιο φαντάζει απίθανο!

Όσο για το πως θα αγωνιστεί ο Ουκρανικός στρατός στο Donetsk , ο Andriy Lysenko εκπρόσωπος της Εθνικού συμβουλίου άμυνας δήλωσε ότι αποκλείστηκε ο βομβαρδισμός κατοικημένων περιοχών ενώ θα χρησιμοποιηθούν μόνο επίγειες δυνάμεις.

Παράλληλα ο Ρώσος εμπειρογνώμων σε παγκόσμια θέματα Mark Galeotti προσθέτει ότι ο Μοντέρνος πόλεμος είναι άγριος χωρίς να χρησιμοποιηθούν πυρομαχικά , επηρεάζοντας σημαντικά τις ψυχές των ανθρώπων που αναμένεται να τον βιώσουν.

Στο Mashable μίλησε μια φαρμακοποιός με το όνομα Τατιάνα η οποία έχει απογοητευτεί απο το αυτονομιστικό κίνημα αλλά συνεχίζει να τρέφει μεγάλη αντιπάθεια για την κυβέρνηση του Κιέβου.

Αναλυτικά όσα δήλωσε: “Εάν οι αυτονομιστές διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση ώστε να έχουμε περισσότερη αυτονομία θα ήμουν ευτυχισμένη αλλά ο πρόεδρος Ποροσένκο μας σκοτώνει κάθε μέρα με πυραύλους”

Ένας αυτονομιστής με κωδικό όνομα Lutz ανέφερε ότι είναι πρόθυμος να πεθάνει για την ανεξαρτησία απο το Κίεβο. “Εάν ο Ουκρανικός στρατός μπει στην πόλη , θα είναι το επόμενο Στάλινγκραντ”!

Τέλος ένας άλλος αυτονομιστής με κωδικό όνομα Taipan δήλωσε ότι θα καλωσορίσει τους 12.000 Ρώσους στρατιώτες οι οποίοι βρίσκονται στα σύνορα σε περίπτωση που επέμβουν για να βοηθήσουν τους αυτονομιστές , επιδεικνύοντας παράλληλα τους εκτοξευτές χειροβομβίδων ρωσικής κατασκευής που είχε στην κατοχή του.

Πηγή-Φωτογραφία:www.mashable.com

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr