PSIFODELTIA_XANTHI_4

«Έκλεισε» ο Μ.Μπουρχάν με το Ποτάμι. Συνεχίζονται οι επαφές με τη μειονότητα για τα ψηφοδέλτια – ο ρόλος του DEB

25 Σεπτεμβρίου 201413:50

Σε προεκλογική ετοιμότητα βρίσκονται τα περισσότερα κόμματα στην Ξάνθη, τα οποία αρχίζουν και σχηματοποιούν τις λίστες των υποψηφίων τους για τις επικείμενες εκλογές.

Είτε από την πλευρά των οργανώσεων, είτε από την πλευρά όσων εκφράζουν επιθυμία να εκτεθούν, το θέμα αρχίζει και συζητείται.  Το βάρος, αρχικά, πέφτει στους μειονοτικούς υποψήφιους καθώς από τα πρόσωπα μπορεί να εξαρτηθεί και η γενικότερη εκλογική επίδοση κάποιων χώρων.

«Κλείδωσε» ο Μπουρχάν με το Ποτάμι

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η υποψηφιότητα του Μπαράν Μπουρχάν με το «Ποτάμι». Ο γνωστός γιατρός έχει μιλήσε σε συμπολίτες του για την υποψηφιότητά του με το νεοσύστατο κόμμα στις Εθνικές Εκλογές, που δεν φαίνεται να βρίσκονται μακριά.

Αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ για Τσετίν

Κατά τα άλλα, «διαθέσιμος» να θέσει υποψηφιότητα με οποιοδήποτε σχήμα είναι και ο πρώην βουλευτής Μάντατζη Τσετίν. Η παρουσία μπορεί να συσπειρώνει ένα μέρος της μειονότητας, όμως οι αντιδράσεις που συναντώνται από τους υπόλοιπους υποψήφιους είναι συχνά μεγάλες. Ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ, όπου φαίνεται ότι ασκούνται πιέσεις για να συμπεριληθεί εκ νέου, υπάρχει σαφής αντιδραση από τον κομματικό χώρο που δεν επιθυμεί την υποψηφιότητα για πολιτικούς αλλά και ηθικούς λόγους. Όπως είναι γνωστο, κατά καιρούς, έχει προταθεί και αυτοπροταθεί σε διάφορα κόμματα, όμως η υπόθεσή του παραμένει δύσκολη αν και μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες.

2-3 ονόματα για τη ΝΔ

Για τη ΝΔ η επιλογή του μειονοτικού υποψηφίου συνιστά και μια ευκαιρία για το κόμμα να εκλέξει δεύτερο βουλευτή για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια, με βάση και τις κινήσεις που φάνηκαν στη διάρκεια των Ευρωεκλογών. Ο Ιντζέ Μεμέτ Μπιρόλ και ο Ιρφάν Χατζηγκενέ είναι τα ονόματα που έχουν ακουστεί καθώς και το όνομα στελέχους του DEB, που θεωρείται πολύ δύσκολη περίπτωση για ευνόητους λόγους. Εκεί πάντως οι συζητήσεις δεν έχουν προχωρήσει.

Ο ρόλος του DEB

Όπως γίνεται σαφές η δυναμική  που ανέπτυξε το ανεξάρτητο μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ (DEB) στις πρόσφατες εκλογές, είναι παράγοντας που επηρρεάζει τις εξελίξεις αλλά και τη μορφή των συζητήσεων καθώς το ζητούμενο για τους κομματικούς μηχανισμούς είναι να προσεγγίσουν το κρίσιμο τμήμα της μειονότητας . Όπως γίνεται σαφές, είναι περισσότερο πιθανή από άλλες φορές η εκλογή δύο μειονοτικών βουλευτών, όχι μόνο συσχετισμών αλλά και λόγω αλλαγής προθέσεων, όπως φαίνεται.

‘Εξω από τα «παζάρια» ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, τέλος, το πράγματα είναι ξεκάθαρα καθώς το κόμμα έχει τον βουλευτή του, ο οποίος διαθέτει πολύ ισχυρό προσωπικό έρεισμα μέσα στη μειονότητα και φαίνεται ότι δεν έχουν καμία διάθεση να μπουν σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με σχήματα ή παράγοντες, εστιάζοντας στη στελέχωση του ψηφοδελτίου με τα στελέχη της πλειονότητας.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr