ylotomia paranomi 620

Εκδόθηκε η ρυθμιστική απόφαση του Δασαρχείου Ξάνθης για τα δασικά προϊόντα

13 Οκτωβρίου 201510:36

Εκδόθηκε από το Δασαρχείο Ξάνθης η Δασική Αστυνομική διάταξη μεταφοράς δασικών προϊόντων.

Σύμφωνα με αυτή ρυθμίζονται οι διαδικασίες μεταφοράς των δασικών προϊόντων στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Ξάνθης και ειδικότερα:

Α) Τη μεταφορά πρωτογενών δασικών προϊόντων από τον τόπο εξέλεγξης (που λειτουργεί συνήθως και ως χώρος πρώτης αποθήκευσης) προς οποιονδήποτε προορισμό και με οποιοδήποτε μέσο.

Β) Τη μεταφορά πρωτογενών δασικών προϊόντων από τους χώρους δεύτερης αποθήκευσης προς οποιονδήποτε προορισμό και με οποιοδήποτε μέσο.

Γ) Τη μεταφορά δευτερογενών, δηλ. επεξεργασμένων δασικών προϊόντων προς οποιονδήποτε προορισμό και με οποιοδήποτε μέσο.

Ο τρόπος και η διαδικασία μεταφοράς καθορίζονται όπως ακολουθεί:

 Α. Μεταφορά πρωτογενών δασικών προϊόντων από τους τόπους εξέλεγξης της περιοχής του Δασαρχείου Ξάνθης προς οποιονδήποτε προορισμό και με οποιοδήποτε μέσο.

  1. Η φόρτωση των πρωτογενών δασικών προϊόντων, από τους τόπους εξέλεγξης (κορμοπλατείες, δασόδρομους) της περιοχής αρμοδιότητας του Δασαρχείου Ξάνθης και η μεταφορά τους, θα διενεργείται πάντα με Δελτία Μεταφοράς όλες τις ημέρες της εβδομάδας, εκτός Κυριακών και γενικών ή τοπικών αργιών, από την Ανατολή έως τη Δύση του ηλίου. Οποιαδήποτε παρέκκλιση για οποιονδήποτε λόγο, θα ενεργείται μόνο μετά από γραπτή άδεια της Υπηρεσίας..
  1. Η φόρτωση των δασικών προϊόντων, από τους τόπους εξέλεγξης θα γίνεται παρουσία δασικού υπαλλήλου. Σε κάθε περίπτωση είναι υποχρέωση του μεταφορέα να ειδοποιεί τα τοπικά δασικά όργανα. Η παράσταση δασικού υπαλλήλου στις φορτώσεις δασικών προϊόντων είναι δυνητική και θα κρίνεται από την Υπηρεσία μας.
  1. Η μεταφορά των πρωτογενών δασικών προϊόντων, θα ενεργείται πάντα με Δελτία Μεταφοράς, που θα συμπληρώνονται από τριπλότυπα Βιβλία, θεωρημένα από το Δασαρχείο Ξάνθης και θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από την αντίστοιχη Άδεια Αποκόμισης ή Πρωτόκολλο Καταμέτρησης πρωτογενών δασικών προϊόντων και τα αντίστοιχα Δελτία Καταμέτρησης.
  1. Αρμόδιος για την προσκόμιση του Βιβλίου Μεταφοράς στην Υπηρεσία μας για θεώρηση, καθώς και για τη σύνταξη των Δελτίων Μεταφοράς των δασικών προϊόντων είναι ο κάτοχος αυτών ή όποιος ενεργεί κατ’ εντολή του.
  1. Το Δελτίο Μεταφοράς συντάσσεται μετά την φόρτωση των δασικών προϊόντων και οπωσδήποτε πριν την αναχώρηση του μεταφορικού μέσου από τον τόπο φόρτωσης. Η σύνταξη του γίνεται με στυλό διαρκείας. Ο αρμόδιος που το συντάσσει, οφείλει να συμπληρώνει πλήρως και λεπτομερώς όλα τα απαιτούμενα στοιχεία.

Συγκεκριμένα, σε κάθε δελτίο θα πρέπει να αναγράφονται:

  1. Δασαρχείο που εκδίδει την άδεια – έγκριση μεταφοράς
  2. Τα στοιχεία του κατόχου των δασικών προϊόντων
  3. Τα στοιχεία του Πρωτοκόλλου Καταμέτρησης (αριθμός, ημερομηνία, είδος & ποσότητα δασικών προϊόντων) ή της Άδειας Αποκόμισης.
  4. Ο τόπος φόρτωσης και ο τόπος προορισμού.
  5. Το ονοματεπώνυμο του μεταφορέα.
  6. Ο αριθμός κυκλοφορίας του μεταφορικού μέσου.
  7. Το ονοματεπώνυμο του παραλήπτη.
  8. Στοιχεία των δασικών προϊόντων που μεταφέρονται, ήτοι: κατηγορία και είδος δασικών προϊόντων, αριθμός τεμαχίων και διαστάσεις (όπου αυτό απαιτείται), όγκος, παρατηρήσεις.
  1. Η ημερομηνία και η ακριβής ώρα αναχώρησης του μεταφορικού μέσου.
  2. Η ημερομηνία και η κατ’ εκτίμηση ώρα άφιξης (εντός εύλογου χρονικού διαστήματος).
  3. Το υπολειπόμενο προς μεταφορά ποσό δασικών προϊόντων, που προκύπτει από το πρωτόκολλο καταμέτρησης ή την άδεια αποκόμισης μετά τις διαδοχικές αφαιρέσεις, οι οποίες γίνονται με σχετική πράξη στο πίσω μέρος του πρωτοκόλλου και μέχρι την εξόφληση του.
  4. Υπογραφή του μεταφορέα.

Η μη ορθή ή ελλιπής συμπλήρωση των δελτίων μεταφοράς τα καθιστά άμεσα άκυρα.

  1.  Από τα τριπλότυπα Βιβλία μεταφοράς, το πρώτο φύλλο «Πρωτότυπο» χρώματος λευκού θα συνοδεύει τα μεταφερόμενα δασικά προϊόντα μέχρι την παράδοση τους στον παραλήπτη (π.χ. σε χώρο αποθήκης εμπορίας ή επεξεργασίας ξύλου), ο οποίος αφού το υπογράψει και αναγράψει την ημερομηνία και ώρα άφιξης του μεταφορικού μέσου, θα το κρατάει ως δικαιολογητικό της νόμιμης προέλευσης των δασικών προϊόντων της αποθήκης του. Επίσης, το «Πρωτότυπο» φύλλο θα ελέγχεται και θα μονογράφεται από το Δασικό Όργανο κατά την διενέργεια σχετικού ελέγχου. Το δεύτερο φύλλο «Αντίγραφο» θα παραδίδεται στο Δασικό Όργανο που είναι παρόν κατά τη φόρτωση των δασικών προϊόντων ή θα αποστέλλεται στην αρμόδια Δασική Αρχή. Το Τρίτο φύλλο «Στέλεχος» θα παραμένει στο Βιβλίο Μεταφοράς.
  2. Οι μονάδες μέτρησης (Κ.Μ., Χ.Κ.Μ.) των δασικών προϊόντων που μεταφέρονται, πρέπει να είναι ίδιες με αυτές του Πρωτοκόλλου Καταμέτρησης ή της Άδειας Αποκόμισης.
  3. Αν το μεταφορικό μέσο πάθει Βλάβη ή καθυστερήσει από άλλη αιτία, τότε και με ευθύνη του μεταφορέα, αναγράφεται στην στήλη των παρατηρήσεων ή στην πίσω σελίδα, ο χρόνος καθυστέρησης και τα αίτια αυτής. Επίσης, υποχρεούται να ενημερώσει τη Δασική Υπηρεσία για την καθυστέρηση.
  4. Δεν επιτρέπεται η εκφόρτωση δασικών προϊόντων σε τόπο διαφορετικό από αυτόν που αναγράφεται στο Δ.Μ. Αν υπάρξει ανάγκη εκφόρτωσης θα γίνεται παρουσία δασικού υπαλλήλου και θα θεωρείται το Δελτίο Μεταφοράς.
  5. Σε περίπτωση που εξαντληθούν τα φύλλα του Βιβλίου Μεταφοράς και υπάρχει υπόλοιπο προς μεταφορά ποσό σύμφωνα με την Άδεια Αποκόμισης ή το Πρωτόκολλο Καταμέτρησης, θα θεωρείται από την Υπηρεσία νέο Βιβλίο Μεταφοράς για το υπόλοιπο ποσό.
  6. Τα στελέχη των δελτίων μεταφοράς δασικών προϊόντων μετά την εξάντληση τουμεταφερόμενου ποσού δασικών προϊόντων (εξόφληση του πρωτοκόλλου καταμέτρησης ή της άδειας αποκόμισης) ή την εξάντληση τους, επιστρέφονται στο Δασαρχείο Ξάνθης για έλεγχο μέσα σε δεκαήμερη προθεσμία μαζί με τα αντίστοιχα συνοδό έγγραφα.
  1. Τα Δελτία Μεταφοράς, καθώς και τα Πρωτόκολλα Καταμέτρησης, οι Άδειες Αποκόμισης και α Δελτία Καταμέτρησης είναι δημόσια έγγραφα και πρέπει να τηρούνται σε καλή κατάσταση. Κάθε απώλεια, καταστροφή ή αλλοίωση αυτών έχει συνέπεια την ποινική δίωξη των κατόχων τους.

Απαγορεύεται τη μεταφορά δασικών προϊόντων τις ημέρες που το κατάστρωμα των δασοδρόμων είναι λασπώδες και ολισθηρό εξαιτίας βροχών ή χιονοπτώσεων, για λόγους διατήρησης της βατότητας των δασοδρόμων και αποφυγής ατυχημάτων.

Β. Μεταφορά πρωτογενών δασικών προϊόντων από τους χώρους δεύτερης αποθήκευσης προς οποιονδήποτε προορισμό και με οποιοδήποτε μέσο.

Η μεταφορά πρωτογενών δασικών προϊόντων από τις αποθήκες των τοπικών εμπόρων της περιοχής ελέγχου του Δασαρχείου Ξάνθης στα κέντρα κατανάλωσης θα γίνεται με δελτία μεταφοράς που θα εκδίδονται από νέο τριπλότυπο Βιβλίο σφραγισμένο και θεωρημένο από την Υπηρεσία μετά από έλεγχο των παραστατικών που δικαιολογούν την ύπαρξη στην αποθήκη των προς μεταφορά ποσοτήτων δασικών προϊόντων. Για τα νέα Δελτία μεταφοράς ισχύουν τα προαναφερόμενα στην παρ.Α.

Γ. Εξαιρούνται των παραπάνω οι επόμενες μεταφορές δασικών προϊόντων που ρυθμίζονται ακολούθως.

 Γ1. Μεταφορά δευτερογενών δασικών προϊόντων από τους χώρους εμπορίου προς οποιονδήποτε προορισμό και με οποιοδήποτε μέσο.

4 Τα δευτερογενή δασικά προϊόντα (τεμαχισμένα καυσόξυλα, πριστή ξυλεία κ.λ.π) τα οποία επεξεργάστηκαν σε νομίμως λειτουργούσες επιχειρήσεις πρέπει να συνοδεύονται από απόδειξη λιανικής μαζί με δελτίο αποστολής ή τιμολόγιο – δελτίο αποστολής ή δελτίο αποστολής ή δελτίο λιανικής πώλησης θεωρημένο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. Κάθε αντίθετη περίπτωση θα θεωρείται παράβαση της παρούσας Δ.Α.Δ. Αναφορικά με τις ημέρες και ώρες μεταφοράς των δευτερογενών προϊόντων ισχύουν οι γενικές μεταφορικές διατάξεις.

Όσον αφορά τα δελτία αποστολής, θα πρέπει να αναγράφεται σε αυτά η ακριβής ώρα αναχώρησης από τον τόπο φόρτωσης, ο τόπος προορισμού, το είδος και οι ποσότητες των προϊόντων (σε κ.μ. ή χ.κ.μ. ή κιλά), καθώς και η διάκριση σε χ.κ.μ. στοιβαχτού ή χ.κ.μ. χύδην για την περίπτωση των καυσόξυλων.

 Γ2. Μεταφορά πρωτογενών και δευτερογενών δασικών προϊόντων που εισάγονται από γειτονικές χώρες

  • Δασικά προϊόντα από χώρες της Ε.Ε. πρέπει να συνοδεύονται από φορτωτικά έγγραφα και τιμολόγιο με Α.Φ.Μ., όπου θα αναγράφονται εκτός της ποσότητας, το είδος των εισαγομένων δασικών προϊόντων και ο τόπος προορισμού.
  • Δασικά προϊόντα που προέρχονται από τρίτες χώρες (εκτός Ε.Ε.) πρέπει επιπλέον να συνοδεύονται και από τελωνειακά έγγραφα: καρνέ Τ1 ή Τ2 έγγραφο διαμετακόμισης που εκδίδεται στο συνοριακό τελωνείο, όχι απαραίτητα μεταφρασμένο στην Ελληνική γλώσσα, στα οποία θα αναγράφονται το είδος των εισαγομένων δασικών προϊόντων, η ποσότητα και ο τόπος προορισμού.
  • Η παράδοση των παραπάνω δασικών προϊόντων γίνεται αποκλειστικά και μόνο στιςεγκαταστάσεις του αγοραστή επιτηδευματία (εμπόρου).

Γ3. Δασικά προϊόντα που έχουν ειδική έγκριση (π.χ. ξυλεία από υλοτομίες εντός αγρών, τεχνική ξυλεία & καυσόξυλα ατομικών αναγκών, δημοπρατηθέντα μετά από κατάσχεση κλπ.) θα πρέπει να συνοδεύονται από τα αντίστοιχα κάθε φορά έγγραφα που πιστοποιούν τη νομιμότητα κατοχής και μεταφοράς των δασικών προϊόντων.

 Για την ξυλεία από υλοτομίες εντός αγρών, η μεταφορά τους εντός και εκτός του τόπου κατοικίας του ενδιαφερομένου, θα γίνεται με δελτία μεταφοράς, που θα εκδίδονται από το Δασαρχείο Ξάνθης μετά από σχετική αίτηση.

 Απαγορεύεται η πώληση των καυσόξυλων τα οποία διατίθενται για την κάλυψη των ατομικών αναγκών. Επίσης απαγορεύεται η μεταφορά των ανωτέρω καυσόξυλων εκτός των διοικητικών ορίων των Τοπικών κοινοτήτων των δικαιούχων.

Κάθε αντίθετη περίπτωση, θα θεωρείται παράβαση της παρούσας Δ.Α.Δ


Δ. Γενικά

  1. Όλοι οι οδηγοί οχημάτων που μεταφέρουν δασικά προϊόντα, υποχρεούνται να σταματούν για έλεγχο, όταν τους ζητηθεί από δασικούς υπαλλήλους, καθώς και να επιδεικνύουν ταέγγραφα που συνοδεύουν το φορτίο. Η άρνηση παράδοσης αυτών προς έλεγχο, είναι παράβαση και διώκεται ποινικά, όπως επίσης και κάθε απώλεια, καταστροφή η αλλοίωση τους.
  2. Η ζύγιση των διακινουμένων δασικών προϊόντων είναι υποχρεωτική, όταν ζητηθεί από το δασικό όργανο που διενεργεί τον έλεγχο, το δε τίμημα της ζύγισης βαρύνει τον μεταφορέα. Το ίδιο ισχύει για όσους μεταφέρουν δασικά προϊόντα από άλλες περιοχές, διερχόμενοι μέσα από τη περιφέρεια του Δασαρχείου Ξάνθης και προς ποιονδήποτε προορισμό.
  3. Οποιαδήποτε μεταφορά δασικών προϊόντων στους δασικούς δρόμους μετά τη δύση του ηλίου και προ της ανατολής θα θεωρείται παράνομη, ακόμη και αν συνοδεύεται από νομίμως εκδοθέντα δελτία μεταφοράς. Οποιαδήποτε παρέκκλιση για οποιονδήποτε λόγο, θα ενεργείται μόνο μετά από γραπτή άδεια της Υπηρεσίας .
    4. Δασικά προϊόντα που μεταφέρονται οπουδήποτε, χωρίς τις παραπάνω διαδικασίες θεωρούνται παράνομα, κατάσχονται αυτά και τα μεταφορικά μέσα (άρθρο 271 του Ν.Δ. 86/69, όπως ισχύει σήμερα) και γενικά όσα ορίζονται στις διατάξεις του 3ου σχετικού.

5  Οι παραβάτες της παρούσας καθώς και εκείνοι κατ’ εντολή των οποίων ενεργούν θα διώκονται ποινικά σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 268 και 273 του Ν.Δ. 86/69, σε συνδυασμό και με τα 222, 458 και 459 του Π.Κ.

Η ισχύς της διατάξεως αυτής αρχίζει από την δημοσίευση της και λήγει την 31-12-2020, τη δε τήρηση και εφαρμογή της αναθέτουμε στα όργανα της Δασικής Υπηρεσίας, στους Θηροφύλακες των Συλλόγων – Ομοσπονδίας, στην Ελληνική Αστυνομία, στη Δ.Ο.Υ., στην Υπηρεσία Συνοριακής Φύλαξης, στο Λιμενικό Σώμα και σε κάθε φιλόνομο και φιλοπρόοδο πολίτη._

Η Ρυθμιστική απόφαση του 2012 που είναι σε ισχύ.

Εξάλλου, η ρυθμιστική απόφαση που εκδόθηκε το 2012 και είναι σε ισχύ προβλέπει ότι μπορούν οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών να συλλέγουν ξερά και κατακείμενα δέντρα κάθε ΔΕΥΤΕΡΑ -ΤΡΙΤΗ -ΤΕΤΑΡΤΗ τους μήνες από Οκτώβριο έως Μάρτιο, μόνο στην περιοχή όπου ή κατοικία τους. Αναλυτικά:

Α. Επιτρέπει:

Α1. Την σε καυσόξυλα και θάμνους ατελή και άνευ αδείας υλοτομίας ικανοποίηση των ατομικών αναγκών (οικιακή χρήση) των κατοίκων των δήμων: Μύκης, Ξάνθης ( μόνο των ορεινών συνοικισμών).

 

α. Για τα ιστάμενα , από τα δάση, που περιέχονται μέσα στα κοινοτικά όρια εκάστου χωριού και οικισμού όταν υπάρχει δυνατότητα και με βάση τις διαχειριστικές μελέτες που ισχύουν ή τους τυχόν πίνακες υλοτομίας ή από τα προγράμματα ανόρθωσης Υπ. Δασών ή από τυχόν υφιστάμενες διατάξεις, με την υπόδειξη της Δασικής Υπηρεσίας και μετά την έκδοση ειδικών ρυθμιστικών διατάξεων καυσοξυλεύσεως που θα εκδίδονται κατά το έτος.

 

β. Για τα κατακείμενα ξηρά παντός είδους, καυσόξυλα, θάμνους, κλαριά, των οποίων ο φλοιός αποσπάται εύκολα, από τα δάση τα οποία περιέχονται μέσα στα όρια κάθε χωρίου και οικισμού κατά την περίοδο μόνο Οκτωβρίου έως και Μαρτίου και για τις ημέρες Δευτέρα Τρίτη και Τετάρτη.

 

Α2.Την ατελή απόληψη για κάλυψη των ατομικών αναγκών μετά από υποβολή αιτήσεως των ενδιαφερομένων στο Δασαρχείο Ξάνθης, όλο το έτος για γεωργικά εργαλεία, υπορθώματα αμπέλων, βεργών περιελίξεως, κηπουρικών φυτών, ξυλείας περίφραξης ποιμνιοστασίων και καταφυγίων

ζώων, κήπων ή αγρών και ράβδους για την αποξήρανση καπνών, πασσάλων για προστασία γεωργικών κτημάτων.

Η υλοτομία και η συλλογή των ανωτέρω, θα γίνεται μετά από επιλογή στις υλοτομούμενες συστάδες και ζώνες δασικών δρόμων ή και από τα δάση της κάθε περιφέρειας των κοινοτήτων με την υπόδειξη δασικών οργάνων.

Τα δασοπονικά είδη γαύρος, φράξος, σφένδαμος, διάφορα είδη σορβιάς, αγριοκερασιά κλπ. εύοσμα πλατύφυλλα (Φλαμουριά, ακακιά) που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούνται για τους παραπάνω σκοπούς θα πρέπει να υλοτομούνται με πολύ περίσκεψη και πάντοτε από μικροομάδες ή λόχμες επιλογικά και ουδέποτε από μεμονωμένα άτομα.

 

Β. Απαγορεύει

 

Β1.Την υλοτομία και συλλογή γενικά καυσοξύλων, θαμνών, πασσάλων, καπνοβεργών κλπ από τα δάση της περιφέρειας του Δασαρχείου Ξάνθης στους κατοίκους των ΔΔ Αβδήρων Γενισέας, Διομήδειας, Μαγικού, Κουτσού, Μυρωδάτου, Μάνδρας, Νέα Κεσσάνης, Πηγαδίων, Πολυσίτου, Σουνίου, Σελέρου του Δήμου Αβδήρων – Εξοχής, Ερασμίου, Ευλάλου, Μαγγάνων, Αβάτου, Ολβίου του Δήμου Τοπείρου – Κιμμερίων , Ευμοίρου του Δήμου Ξάνθης , ως και για τους κατοίκους της πόλης της Ξάνθης

σύμφωνα με το άρθρο 168 Ν.Δ 86/69.

Β2.Την μεταφορά και πώληση ξηρών κατακείμενων καυσοξύλων και κλαριών στην πόλη της Ξάνθης και τα πεδινά χωριά του Ν. Ξάνθης, από τους κατοίκους των ορεινών κοινοτήτων στουςοποίους επιτρέπεται η συλλογή τέτοιων προϊόντων.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr