antipyriki_2012_fotis

Έγκαιρα η πρώτη συνάντηση για την αντιπυρρική περίοδο στην ΠΕ Ξάνθης

14 Μαρτίου 201217:11

antipyriki_2012_fotisΤο Συντονιστικό Όργανο της Π.Ε. Ξάνθης για την αντιπυρρική προστασία συνεδρίασε την Τετάρτη το μεσημέρι, υπό την Προεδρεία του Φώτη Καραλίδη.

Θέμα της συνεδρίασης ο προγραμματισμός και η ενημέρωσης των εμπλεκομένων για την επόμενη αντιπυρρική περίοδο ενώ παρών ήταν στη συνεδρίαση και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας κος Κοκκολάκης (που νωρίτερα βρέθηκε στη αντίστοιχη σύσκεψη της ΠΕ Καβάλας)

Κ. Κοκκολάκης: Έλλειψη δασικών δρόμων στην Ξάνθη

Ο Γενικός Γραμματέας  Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, αναφέρθηκε ξεχωριστά στους εθελοντές που συνδράμουν στην πυροπροστασία της περιοχής,εξήρε τον ρόλο τους και τόνισε οτι αυτός φέτος θα είναι ακόμη πιο αναγκαίος καθώς στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία, οι εποχικοί και έκτακτοι υπάλληλοι που αξιοποιούνταν θα είναι σαφώς λιγότεροι. Ο Κώστας Κοκκολάκης αναφέρθηκε, παράλληλα, στην έλλειψη δασικών δρόμων που παρατηρείται στην περιοχή της Ξάνθης καθώς επίσης και στην έλλειψη χρημάτων γενικότερα που προκαλεί μια σειρά από προβλήματα στην αποτελεσματικότητα της Πολιτικής Προστασίας. Τέλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ο ανθρώπινος παράγων είναι αυτός που προκαλεί το 97% των πυρκαγιών.

Φ. Καραλίδης: Με τον περυσινό προυπολογισμό και ορθολογική διαχείριση

Ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στην επιτυχή αντιμετώπιση καταστάσεων που δημιουργήθηκαν κατά τη χειμερινή περίοδο και και ευχαρίστησε όλους τους φορείς και τις εθελοντικές οργανώσεις της Ξάνθης που βοήθησαν στην προσπάθεια, ενώ από τη συζήτηση δεν έλλειψε και το θέμα των δύο Πυρκαγιών που σημειώθηκαν το χειμώνα σε Δημάριο και Γυφτόκαστρο.

Σύμφωνα με το Φ. Καραλίδη, ο σχεδιασμός θα κινηθεί στο πλαίσιο του περυσινού προϋπολογισμού. Μιλώντας στους παρισταμένους, σχολίασε την αναφορά όλων στην οικονομική κρίση και τον περιορισμό της χρηματοδότησης, σημειώνοντας ότι «με ορθολογική διαχείριση μπορούμε να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα». Επίσης, αναφέρθηκε στην «τακτική» των ελεγκτικών οργάνων να «κόβουν» δαπάνες ακόμη κι αν πρόκειται για Πολιτική Προστασία, ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη δυσκαμψία που προκαλεί η εντεινόμενη γραφειοκρατία. «Η Π.Ε. Ξάνθης διαθέτει 4 ‘ετοιμοπόλεμα’ μηχανήματα, αλλά δεν έχουμε χειριστές. 18 μήνες περιμένουμε δύο 8μηνες προσλήψεις χειριστών!». Σε αυτό το σημείο, σημείωσε και την αξιοποίηση των εργαζομένων μέσω της κοινωφελούς εργασίας στην υπηρεσία και της Πολιτικής προστασίας και προέτρεψε τους δήμους Αβδήρων και Ξάνθης να διαθέσουν άτομα για τη φύλαξη του αρχαιολογικού χώρου και του περιαστικού άλσους

Ο Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ξάνθης, Γιώργος Καφούτης αναφέρθηκε στα οργανωτικά, πρακτικά και τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν κατά την αντιπυρική περίοδο, σημείωσε τις βελτιώσεις οι οποίες μπορούν άμεσα να γίνουν και κατέληξε στα συμπεράσματα που βγαίνουν από την εμπειρία όλων των χρόνων που πέρασαν.

Ιδιαίτερη αναφορά στα φρούρια της ορεινής περιοχής
Παρόντες ήταν επικεφαλής και εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων, Ο.Τ.Α., δασαρχείου, πυροσβεστικής, αστυνομίας, λιμεναρχείου, των υπηρεσιών, αλλά και των εθελοντικών οργανώσεων, που άκουσαν με προσοχή και κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις και παρατηρήσεις. Ανάμεσα στους φορείς που τοποθετήθηκαν ήταν και η εκπρόσωπος της ΙΘ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αβδήρων κα Χατζηπροκοπίου η οποία επεσήμανε το ζήτημα των φρουρίων της ορεινής περιοχής, ζητώντας συνεργασία με δήμους, πυροσβεστική και δασαρχείο για να δημιουργηθεί χάρτης ακριβούς τοποθεσίας όλων των φρουρίων για τον άμεσο εντοπισμό τους σε περιπτώσεις πυρκαγιάς.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr