Δυσαρέσκεια των παρατάξεων για τη ΔΙΑΑΜΑΘ. Μεγάλη συζήτηση για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Ξάνθη

17 Φεβρουαρίου 201613:10

Τη δυσαρέσκεια όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για τη ΔΙΑΑΜΑΘ και το ρόλο της στη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας εξέφρασαν κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίτης, οι παρατάξει της αντιπολίτευσης στο Δήμο Ξάνθης ενώ ο σκεπτικισμός για μια σειρά από ζητήματα είναι μάλλον συνολικός.
Η συζήτηση έγινε κατά τη διάρκεια έγκρισης θέματος που αφορά στην τροποποίηση της σύμβασης του Δήμου με τη ΔΙΑΑΜΑΘ και την καταβολή ενός ποσού μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ επιπλέον για τη διοικητική υποστήριξη του φορέα που διαχειρίζεται τα απορρίμματα σε επίπεδο περιφέρειας .

Στη συζήτηση ο Δήμαρχος Χ. Δημαρχόπουλος εξήγησε τους λόγους που γίνεται η τροποποίηση και πως κυλά η συνεργασία με το φορέα αυτό, με τον οποίο όπως διευκρίνισε, δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις. Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με την παράταξη Ξυνίδη να εκφράζει αρκετούς προβληματισμούς στις ερωτήσεις της για τους όρους αυτής της συνεργασίας με την Ανώνυμη Εταιρία στην οποία μετέχουν όλοι οι Δήμοι της Περιφέρειας και το Δήμαρχο να απαντά ότι με το νέο νομικό πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση η λογική της διαχείρισης των απορριμμάτων επανέρχεται σε διαδημοτικά σχήματα (όπως ο Σύνδεσμος που διαθέτει η Ξάνθη) και μειώνεται το κόστος. 

Από την πλευρά του Δ. Μπένη υπήρξαν ερωτηματικά για τους όρους και τον εξοπλισμό που έχει δοθεί στο Δήμο αλλά και επισήμανση ότι όλα τα χρήματα που ζητά η ΔΙΑΑΜΑΘ σύμφωνα με τη σύμβαση αφορούν μόνο την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στο Δήμο δηλαδή “τρίχες κατσαρές” όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και είπε οτι η παράταξή του δεν εγκρίνει γιατί η σύμβαση δεν ανταποκρίνεται σε κάποιες υπηρεσίες. 

Ν. Ανταμπούφης: Οι Δήμοι μπορούν να διαχειριστούν μόνοι τους τα απορρίμματα

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανταμπούφης ζήτησε να μάθει τι είναι το “διοικητικό κόστος” που αναφέρεται από τη ΔΙΑΑΜΑΘ, πως προκύπτει, πως τιμολογείται και σε τι υπηρεσίες αφορά  ενώ επεσήμανε για άλλη μια φορά ότι στην ουσία πρόκειται για μια ανώνυμη εταιρία με την οποία δεν είναι υποχρεωμένος να μιλά αποκλειστικά ο Δήμος ενώ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τις μορφές διαχείρισης που θα εφαρμοστούνσ το μέλλον. Όπως σημείωσε, το νομικό πλαίσιο υπάρχει ήδη (και μάλιστα στην Περιφέρεια Πελοπονήσου ο Περιφερειάρχης επιχειρεί να το ανατρέψει στο ΣτΕ), οι Δήμοι μπορούν να διαχειριστούν μόνοι τους τα απορρίματα και η ΔΙΑΑΜΑΘ “παριστάνει το μεσάζοντα”.

Από την πλευρά του Ιπποκράτη Καμαρίδη υπήρξε το αίτημα η διαχείριση να περιορίζεται στο επίπεδο του νομού και ότι οι όροι δεν αποτυπώνονται με σαφήνεια στο κείμενο της σύμβασης ενώ από το Γιώργο Κολλάρο επισημάνθηκε ότι ο Δήμος καλείται να πληρώνει χρήματα σε κάποιους υπαλλήλους μιας ιδιωτικής εταιρίας χωρίς προφανή λόγο.20160216_195804

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr