Δήμος και ποιότητα ζωής. Του Γιάννη Εγγλεζάκη

13 Μαΐου 201411:24

Είμαστε κοντά στις δημοτικές εκλογές που θα αναδείξουν τις νέες δημοτικές αρχές σε όλη την χώρα. Πολλοί είναι αυτοί που αναλώνονται σε πολιτικές αναλύσεις αλλά και βάζουν ‘χρώματα’ σε κινήσεις, συνδυασμούς και υποψηφίους, παραμερίζοντας την αμεσότητα και τον αντίκτυπο που έχει η δημοτική διαχείριση στην ζωή όλων μας, συνήθως πολύ πιο άμεσα από τις πολιτικές της κεντρική εξουσίας.
Τί σημαίνει πόλις για καθέναν από εμάς; Τι σημαίνει Δήμος; Πώς πρέπει να είναι μια σύγχρονη πόλη και πως θα εκσυγχρονιστεί η δική μας; Με όρους και σχέσεις ψηφοθηρίας ή με νέα συμμετοχικά μοντέλα τοπικής αυτοδιοίκησης και αστικής κουλτούρας; Και έπειτα τι θέλουμε από την πόλη μας και τους τοπικούς της άρχοντες;
Βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε κίνηση είναι η σωστή αντίληψη της πραγματικότητας. Ο δήμος πρέπει να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και μέσω της αναγνώρισής τους να προσδιορίζει και τις πολιτικές του ανάλογα. Ο ανοιχτός δήμος ακούει τους δημότες, τους αρμόδιους φορείς και είναι αυτός που θα συντονίσει και θα συνδιαμορφώσει τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν.
Ταυτόχρονα ο δήμος μας θέλουμε να είναι μια αυτοδιοικητική οντότητα ικανή για ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις, να αξιοποιεί δυναμικά, την τεχνολογία και τις σύγχρονες μεθόδους διοίκησης. Να είναι έτοιμος να διαχειριστεί διευρυμένες αρμοδιότητες, στους τομείς της παιδείας και του αθλητισμού με έμφαση, καταρχήν, στη λειτουργική υποστήριξη των σχολικών δομών και των αθλητικών εγκαταστάσεων. Να σέβεται το περιβάλλον με έμφαση στην ορθολογική διαχείριση των στερεών αποβλήτων σε όλα τα στάδιά της. Να παρεμβαίνει στην αστική ανάπτυξη με έμφαση στη βελτίωση των πολεοδομικών εφαρμογών, του οδικού δικτύου και του κυκλοφοριακού. Να πάρει ενεργά το ρόλο του στους τομείς του τουρισμού, της πρόνοιας, της υγείας, της απασχόλησης, της αγροτικής ανάπτυξης και της κτηνοτροφίας . Θα πρέπει να δώσει την προτεραιότητα σε τουριστικά προϊόντα όπως η παλιά πόλη και η Σταυρούπολή και να δώσει λύσεις ολιστικές και όχι τμηματικές διεκπεραιώσεις.
Βασικότερο από όλα όμως είναι η άμεση σχέση ποιότητας ζωής και του Δήμου. Την ποιότητα ζωής μιας πόλης σήμερα την διαμορφώνουν η ανεργία, η δημόσια υγεία, το κόστος ζωής, η εγκληματικότητα,, οι υποδομές (αθλητικές, βιβλιοθήκες, σχολικά κτίρια, πάρκα κτλ) η προσβασιμότητα, οι συγκοινωνίες, ο πολιτισμός, η ρύπανση και οι πολιτικές μια δημοτικής αρχής μπορούν να την επηρεάσουν άμεσα. Η καθημερινότητά μας είναι κατά μεγάλο βαθμό απόρροια τον πολιτικών που ακολουθεί αλλά και θα ακολουθήσει η επόμενη δημοτική αρχή.
Πέρα από αυτά όμως θα πρέπει να δούμε και τι μπορεί και μας κάνει απλά να θέλουμε να ζούμε στην πόλη μας. Να είμαστε περήφανοι που ζούμε εδώ. Να είναι ‘ζωντανή’ η πόλη μας, να είναι πολιτιστικά ενεργή, αισθητικά όμορφη και καθαρή και ακόμη πιο σημαντικό σήμερα να δίνει όλες τις προϋποθέσεις για μία δουλειά και μια αξιοπρεπή ζωή.

Δήμος και ποιότητα ζωή είναι μια σχέση η όποια είναι αλληλοεξαρτώμενη και για αυτό και μόνο θα πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί την κατεύθυνση που πρέπει.

Ο Γιάννης Εγγλεζάκης  μεγάλωσε και ζει στην Ξάνθη. Πραγματοποίησε τις βασικές και μεταπτυχιακές σπουδές του στο Μπρίστολ της Αγγλίας με θέμα τη διοίκηση των επιχειρήσεων και τα χρηματοοικονομικά. Τα τελευταία 12 χρόνια εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων-φοροτέχνης. Του αρέσει ο αθλητισμός, η μουσική και η τεχνολογία. Είναι υποψήφιος με την κοινωνία δημοτών  γιατί πιστεύει σε ένα σύγχρονο, ανθρώπινο  και οικονομικά αυτάρκη Δήμο

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr