metallio-2

Διατροφή για μετάλλιο

11 Αυγούστου 201209:00

metallio-2Τι πρέπει να φάει κανείς για να κερδίσει το χρυσό; Ένα πονεμένο ερώτημα που δυστυχώς έχει και μια απάντηση. Σίγουρα όχι η απάντηση που έδωσε μέλος της ελληνικής αποστολής της ομάδας πόλο των ανδρών στην προηγούμενη Ολυμπιάδα που δήλωσε πως τρέφονται με πίτσες, αναψυκτικά και μπύρες.


Αλλά και οι δηλώσεις του Αμερικανού κολυμβητή Φέλπς αφήνουν πολλά περιθώρια για παρανοήσεις.

Έχει διαπιστωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των αθλητών κατεβαίνει σε αγώνες δίχως να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην διατροφή του πριν από κάποιο αγώνα .Πολλές φορές κατεβαίνουν σε αγώνα με γεμάτο και βαρύ στομάχι ή ακριβώς το αντίθετο, νηστικοί και με το στομάχι άδειο, με αποτέλεσμα να τους εγκαταλείπουν οι δυνάμεις τους πολύ σύντομα και πολύ πριν τελειώσει ο αγώνας. Και βέβαια πολύ συχνά δεν καταλαβαίνουν τη σημασία της διατροφής και τη διαφορά που επιφέρει, γιατί ο αντίπαλος είναι επίσης Έλληνας, εξίσου απληροφόρητος για την ανάγκη και τη σημασία της σωστής διατροφής και έτσι ο αγώνας διεξάγεται επί ίσης όροις. Τι γίνεται όμως όταν οι Έλληνες αθλητές καλούνται να αντιμετωπίσουν το διαβασμένο Αμερικανό, το Γάλλο, το Γερμανό, το Βρετανό όπου η «Επιστήμη της Διατροφής» παίζει σπουδαίο και σημαντικό ρόλο σε κάθε τομέα που έχει σχέση με την ανθρώπινη ύπαρξη και δραστηριότητα; Αντίθετα στη χώρα μας, οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει στο μυαλό τους τη Διατροφή με τη λέξη Δίαιτα και τη θυμούνται μόνο λίγο πριν από το καλοκαίρι που θα βγουν στις παραλίες να επιδείξουν το καλλίγραμμο κορμί τους για να βρουν ευκολότερα ερωτικό σύντροφο. Αφήστε που όταν γίνεται κι αυτό κατά 99% γίνεται με τον πιο λανθασμένο και επικίνδυνο για τη σωματική υγεία τρόπο, χωρίς καμιά επιστημονική παρακολούθηση και με δίαιτες που διαδίδονται από στόμα σε στόμα.

Όταν οι Έλληνες αθλητές έρχονται αντιμέτωποι με τον κάθε αμερικανό, δυτικοευρωπαίο αλλά και ασιάτη αθλητή πρέπει να γνωρίσουν κάτι πολύ σημαντικό. Ο κάθε ένας από αυτούς τους αντίπαλους αθλητές, βρίσκεται υπό την ασφυκτική παρακολούθηση του διατροφολόγου του, που του καθορίζει καθημερινά το ημερήσιο διαιτολόγιό του. Έτσι εξασφαλίζει ανά πάσα στιγμή συνεχή αποθέματα ενέργειας και αντοχής ώστε να αντιμετωπίσει με τις κατά το δυνατό περισσότερες δυνάμεις τον εκάστοτε αντίπαλό του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που συνήθως θεωρούμαστε η εύκολη λεία όλων των ξένων αθλητών και προτιμούν τους έλληνες αθλητές ως εύκολους αντιπάλους.

Σε όλα τα τελευταία αθλητικά επιστημονικά συνέδρια τονίζεται συνεχώς πως το μυστικό της επιτυχίας ενός αθλητή οφείλεται κατά 50% στη σωστή προπόνηση και κατά 50% στη σωστά επιλεγμένη διατροφή. Και όταν αναφερόμαστε σε σωστά επιλεγμένη διατροφή, εννοούμε ότι άλλη είναι η διατροφή των αθλητών στους οποίους υπάρχει διαρκής ανάγκη για παροχή ενέργειας, όπως είναι οι δρομείς μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, άλλη των δρομέων μικρών αποστάσεων όπου απαιτείται μεγάλη μυϊκή εκρηκτικότητα, όπως είναι οι δρομείς των 100 και 200 μέτρων, άλλη η διατροφή για αθλήματα όπου απαιτείται μεγάλης διάρκειας αντοχή και δύναμη όπως είναι το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ κτλ. και άλλη η διατροφή όπου απαιτείται δύναμη, εκρηκτικότητα και αντοχή ταυτόχρονα όπως στις πολεμικές τέχνες.

Αν απομονώσουμε τον κάθε αθλητή, τότε περνάμε σε επόμενο κεφάλαιο όπου άλλη διατροφή απαιτείται κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, άλλη στην κανονική περίοδο, άλλη πριν από τους αγώνες και αν θέλουμε να περάσουμε και σε ακόμα πιο εξειδικευμένα κεφάλαια, άλλη η διατροφή πριν από την προπόνηση, άλλη μετά, άλλη δύο και τρεις μέρες πριν από τον αγώνα, άλλη λίγες ώρες πριν από τον αγώνα και άλλη αμέσως μετά. Ιδιαίτερα τα μεταγωνιστικά γεύματα δηλ. τα μικρά γεύματα που πρέπει να λαμβάνονται αμέσως μετά τον αγώνα και λίγο πριν την έναρξη του επόμενου (ιδιαίτερα όταν έχουμε επαναλαμβανόμενους αγώνες σε διάστημα είτε δύο ή τριών ωρών από τον επόμενο ή έστω την επόμενη ημέρα). Αυτά τα μικρά γεύματα που συνήθως παραλείπονται είτε λόγο άγνοιας, είτε λόγο άγχους, είτε λόγο υπεραισιοδοξίας είναι ακριβώς αυτά που θα κάνουν τη διαφορά και θα καθορίσουν τις ύστατες δυνάμεις των νικητών, δηλαδή των αντιπάλων των Ελλήνων αθλητών. Γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο σημαντικός και εξειδικευμένος είναι ο ρόλος της διατροφής και πόσες ιδιαιτερότητες πρέπει να λάβει υπόψη του κάθε αθλητής για να μπορέσει να ξεχωρίσει από το σωρό και να γίνει ο ένας, ο «διακριθείς» .

Αν και «τέλος εποχής» παρατίθενται εδώ κάποιες γενικές κατευθύνσεις για όλους αυτούς που επιθυμούν να πετύχουν κάτι καλύτερο, να ανεβάσουν κατά 50% την απόδοσή τους να κάνουν τους αντιπάλους τους να ικετεύουν να μην τους έχουν απέναντί τους και να ανέβουν ένα επίπεδο – «βάθρο»- πιο πάνω από τους υπόλοιπους. Η σωστή διατροφή όχι μόνο των αθλητών αλλά και κάθε ανθρώπου βασίζεται σε μία συγκεκριμένη φιλοσοφία που αν μπορέσεις να την κατακτήσεις και να την κάνεις καθημερινό τρόπο ζωής τότε μόνο μπορείς να κερδίσεις την σωματική και πνευματική ευεξία σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Ορίστε λοιπόν κάποιοι βασικοί κανόνες σωστής διατροφής για αυτούς που ενδιαφέρονται για κάτι καλύτερο στην διατροφή τους.

Καταρχάς μάθετε να τρώτε ένα καλό – θρεπτικό πρωινό. Φρέσκοι χυμοί, δημητριακά πρωινού όπως νιφάδες καλαμποκιού ή/ και σταριού μαζί με γάλα ή γιαούρτι. Φρούτα και χυμοί μέχρι το μεσημεριανό γεύμα. Πολύ σαλάτα ή λαχανικά στο γεύμα με δύο τρεις κουταλιές ελαιόλαδο συνδυασμένα με άπαχο κρέας ή κοτόπουλο ή ψάρι με λίγο ρύζι ή μακαρόνια ή βραστές ή ψητές πατάτες και μία με δύο φέτες ψωμί ολικής άλεσης. Το απόγευμα πάλι φρούτα, χυμοί και γάλα ή γιαούρτι. Το βράδυ ένα γεύμα παρόμοιο με το μεσημεριανό αποφεύγοντας τα τηγανητά, τις σάλτσες και τα βαριά φαγητά τύπου μουσακά, παστίτσιο, κρέμες γάλακτος κτλ. Όσοι είναι έφηβοι θα πρέπει να πίνουν τουλάχιστον ένα λίτρο γάλα σε καθημερινή βάση και νa τρώνε τουλάχιστον τρία με τέσσερα φρούτα.

Η περίοδος της προετοιμασίας αποτελεί το σπουδαιότερο τμήμα για την επιτυχία κάθε αθλητή. Η άψογη συνεργασία του αθλητή με τον προπονητή, τον εργοφυσιολόγο και το διαιτολόγο αποτελούν το συνδυασμό για το κλειδί της επιτυχίας και τη μεγιστοποίηση της απόδοσης του αθλητή την ύστατη ώρα του αγωνίσματος. Στο διάστημα αυτό ο αθλητής θα χτίσει σωστά το μυϊκό του σύστημα, θα αποκτήσει το κατάλληλο σωματικό βάρος και θα προετοιμάσει το μυαλό και την ψυχολογία του ώστε όλα να λειτουργήσουν άψογα την κατάλληλη στιγμή. Οι βασικές οδηγίες –όσον αφορά την επίτευξη του ιδανικού σωματικού βάρους- συνοψίζεται σε τρεις κανόνες: α)η απώλεια σωματικού λίπους δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 500 γραμμάρια ανά εβδομάδα διότι διαφορετικά υφίσταται και μείωση του μυϊκού ιστού, β) η αύξηση του μυϊκού ιστού σπάνια μπορεί να ξεπεράσει τα 500 γραμμάρια ανά εβδομάδα, διαφορετικά επέρχεται και αύξηση του λιπώδους ιστού και γ) θα πρέπει να εξασφαλίζεται μέσω της διατροφής η καθημερινή κάλυψη όλων των μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών που απαιτούνται για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Η σωστή διατροφή θα βοηθήσει τον αθλητή όχι μόνο να φθάσει στα αγωνιστικά επίπεδα που απαιτεί κάθε άθλημα αλλά θα του εξασφαλίσει και μια αρμονική ισορροπία που θα συντονίζει με μαεστρία σώμα, μυαλό και ψυχή. Διαφορετικά θα φτάσει ο αθλητής και πολύ συχνά ο προπονητής να αναζητούν την τελευταία στιγμή μαγικά φίλτρα που θα τους δώσουν «φρούδες» ελπίδες για κάτι καλύτερο. Από εκεί κι έπειτα το μοντέλο της διατροφής θα προσαρμοστεί ανάλογα με το άθλημα

Το μυστικό της επιτυχίας λοιπόν ενός αθλητή βασίζεται κατά 50% στη σωστή προπόνηση και το άλλο 50% στην σωστά επιλεγμένη διατροφή που τελικά κάνει και φέρνει τη διαφορά του πρώτου από τους υπόλοιπους. Με τη βοήθεια του προπονητή, τις συμβουλές του και προπάντων το σεβασμό προς αυτόν, κάθε αθλητής θα δει ότι με τον καιρό θα αυξάνεται θεαματικά η απόδοση και η αντοχή του στην προπόνηση αλλά και η σωματική και πνευματική του ευεξία. Ο συνδυασμός όλων αυτών με τη σωστή προπόνηση θα βοηθήσει να διαπρέψει ο αθλητής τόσο σε προσωπικό όσο και σε αθλητικό – αγωνιστικό επίπεδο.

Πηγή : diatrofi.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr