Διανοίχθηκε η σήραγγα Καλλιδρόμου μήκους 9χλμ, η μεγαλύτερη στην Ελλάδα

22 Μαΐου 201318:16

Ολοκληρώνεται σήμερα Τετάρτη μετά από καθυστέρηση πολλών ετών, η διάνοιξη της σήραγγας του Καλλιδρόμου στο νομό Φθιώτιδας από την ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε.

Η ολοκλήρωση του έργου, που θεωρείται το δυσκολότερο στο σιδηροδρομικό άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη, ανοίγει το δρόμο για την ολοκλήρωση της ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Αθήνα-Θεσσαλονίκη που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και αρκετά έτη.

Η Σήραγγα Καλλιδρόμου με την ολοκλήρωση της θα είναι η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Αποτελείται από 2 σήραγγες μονής γραμμής συνολικού μήκους 18.072,0 μέτρων.

Η γεωλογική σύνθεση του όρους την κάνει να φιγουράρει μέσα στις πιο δύσκολες σήραγγες παγκοσμίως και αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της που από το 2011 έφτασε να αναθεωρηθεί 3 φορές και να μιλάμε σήμερα για το 2015.

Οι αρχικές εργασίες ξεκίνησαν το 1997 (!!) αλλά δεν είχαν εκτιμηθεί σωστά οι τεχνικές δυσκολίες με αποτέλεσμα 14 χρόνια μετά να μην έχει ολοκληρωθεί ούτε η πλήρης διάνοιξη των μονών σηράγγων. Με δεδομένα τα δεκάδες προβλήματα που παρουσιάστηκαν οι εργασίες στην σήραγγα Καλλιδρόμου σήμερα συνεχίζονται με βραδείς ρυθμούς.

Θα ακολουθήσει η ηλεκτροκίνηση, η τηλεδιοίκηση και η παράδοση της που θα φτάσει εντέλει το 2015. Η μάξιμουμ ταχύτητες στον σχεδιασμό της σήραγγας είναι για 200 χλμ/ώρα. 19 χιλιόμετρα σταθερής επιδομής (εγκιβωτισμός των γραμμών επί σκυροδέματος, Slab-Track), εντός της Σήραγγας Καλλιδρόμου, για να επιτευχθούν υψηλότερες ταχύτητες διέλευσης και να μειωθούν οι απαιτήσεις συντήρησης της γραμμής.

Πηγή:ypodomes.com

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr