PERIFEREIAKO_KALO_POLY

Με «Δεματοποίηση» αντί καύσης προχωρά ο σχεδιασμός για τα απορρίμματα στην ΑΜΘ

12 Νοεμβρίου 201107:47

PERIFEREIAKO_KALO_POLYΚατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το τεχνικό μέρος για τον περιφερειακό σχεδιασμό των απορριμμάτων στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 10 Νοεμβρίου.  

Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη του Συμβουλίου ενέκριναν κατά πλειοψηφία την ένταξη της πράξης με τίτλο «Προμήθεια Εξοπλισμού Προεπεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων και Κομποστοποίησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης» στο Ε.Π. Μακεδονίας – Θράκης 2007-2013», στον Άξονα Προτεραιότητας 9: «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη», στη Θεματική Προτεραιότητας 44 «Διαχείριση Οικιακών και Βιομηχανικών Αποβλήτων», προϋπολογισμού 15.862.550,00 € (με Φ.Π.Α.), καθώς επίσης και τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης  με τη ΔΙΑΜΑΑΘ για τις ανάγκες του έργου ενώ καθώς επίσης και για τις  υποστηρικτικές ενέργειες διαχείρισης απορριμμάτων του έργου μτης «Πιλοτικής Ομάδας Ολοκληρωμένης Γραμμής Δεματοποίησης στην Αλεξανδρούπολη-Παρακολούθηση και αξιολόγηση έργου Δεματοποίησης».

Γιαννακίδης: «Η πρώτη πιλοτική εφαρμογή που θα γίνει στην περιφέρεια μας και θα αποτελέσει και σημείο αναφοράς για ολόκληρη την χώρα»

 «Είναι εθνικός στόχος και επιτακτική εθνική ανάγκη ο περιφερειακός και εθνικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων να έχει τελεσφορήσει και να ολοκληρωθεί» σημείωσε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Άρης Γιαννακίδης.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, «ο σχεδιασμός αφορά την καθημερινότητα ζωής και ήδη υπάρχουν καταγγελίες αλλεπάλληλες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μάλιστα υπάρχουν και κατακυρώσεις προστίμων οι οποίες θα εμφανιστούν στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση και φυσικά θα υπάρξει μετακύληση και στους δημότες των τοπικών κοινωνιών». 

Ο σχεδιασμός προχωρά μέσα από μεταβατικό στάδιο

Το υπουργείο περιβάλλοντος δια του γενικού γραμματέα έχει ήδη προκαλέσει μια σειρά από συσκέψεις όλων των περιφερειαρχών όπου παρίσταντο οι πρόεδροι των ΔΙΑΑΜΑΘ, του θεσμοθετημένου συλλογικού οργάνου που έχει και την ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Όπως ανέφερε ο κ. Γιαννακίδης «βρεθήκαμε στην Αθήνα και προσδιορίσαμε σε χρονοδιάγραμμα ποιος είναι ο περιφερειακός μας σχεδιασμός. Έχουμε βάλει σαν στόχο στο πρώτο εξάμηνο του 2012, αυτό ως κοινή επιδίωξη. Ο σχεδιασμός προχωρά μέσα από ένα μεταβατικό στάδιο ώστε να μην υπάρχουν οι ΧΑΔΑ, να υπάρχουν όλες οι προβλεπόμενες αδειοδοτήσες, μια πλήρη νομιμότητα για να μην εκθέσουμε την περιφέρεια μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όπως προείπα υπάρξουν τα αντίστοιχα πρόστιμα.

Μέσα από την ενδιάμεση φάση και το μεταβατικό στάδιο για τον περιφερειακό σχεδιασμό έχει προβλεφθεί από την περιφέρεια ΑΜ-Θ η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού προεπεξεργασίας στερεών αποβλήτων και κομποστοποίησης και λειτουργία πιλοτικής ομάδας ολοκληρωμένης γραμμής  δεματοποίησης. «Είναι η πρώτη πιλοτική εφαρμογή που θα γίνει στην περιφέρεια μας και θα αποτελέσει και σημείο αναφοράς για ολόκληρη την χώρα» όπως υπογράμμισε ο κ. Γιαννακίδης,  «είναι η λεγόμενη «λύση του φτωχού», όπως έχει περπατήσει κι από το υπουργείο , δηλαδή μέχρι να φτάσουμε στην ολοκλήρωσή του με τα εργοστάσια και τους ΧΥΤΥ να υπάρξει αυτή η ενδιάμεση φάση».

Παυλίδης: «Η ανάληψη του έργου από την περιφέρεια σημαίνει και ανάληψη πολλαπλών ευθυνών»

Από την πλευρά της η μείζονα αντιπολίτευση στο περιφερειακό συμβούλιο συμφώνησε και ψήφισε θετικά το ως άνω σχέδιο διατηρώντας κάποιες επιφυλάξεις ως προς τις συνέπειες, το τελικό αποτέλεσμα και ως προς τη μη υπέρβαση των τασσομένων και εκ του νόμου προθεσμιών. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της «Περιφερειακής Αναγέννησης»,  κ. Γιώργος Παυλίδης, «υπάρχουν ορισμένα σημεία που εκκρεμούν στο σχέδιο για τα οποία υπάρχουν δεσμεύσεις του περιφερειακού συμβουλίου ώστε να ακουστούν οι τοπικές κοινωνίες για να μην έχουμε παρατράγουδα στη συνέχεια.  Η ανάληψη του έργου από την περιφέρεια σημαίνει ανάληψη πολλαπλών ευθυνών σε πολλά επίπεδα, διάθεση προσωπικού και όλα τα υπόλοιπα. Αναλογεί στις κηρύξεις της περιφέρειας , υπάρχει και επαρκές προσωπικό και οι δυνατότητες προς αυτήν την κατεύθυνση».

Μακρής: «Είναι πολύ θετικό ότι έχει εγκαταλειφθεί η ιδέα της καύσης των σκουπιδιών»

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Οικολογία Αλληλεγγύη», κ. Θανάσης Μακρής τοποθετήθηκε υπέρ της διαχείρισης του περιφερειακού σχεδιασμού. Όπως σημείωσε ο κ. Μακρής «ήμασταν θετικοί με τις παρατηρήσεις ότι θα πρέπει να ενισχυθεί στην πηγή η  διαλογή και η κομποστοποίηση. Βλέποντας ότι το πρόγραμμα για την ανακύκλωση περιλαμβάνει και τη στήριξη της διαλογής στην πηγή και μας ενημέρωσαν ότι υπάρχει αντίστοιχο πρόγραμμα και για την κομποστοποίηση στην πηγή, θεωρούμε ότι είναι πολύ θετική η εξέλιξη αλλά θα πρέπει να τρέξουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γιατί τα σκουπίδια είναι θέσεις εργασίας. Τα κέντρα ανακύκλωσης θα μας δώσουν θέσεις εργασίας χωρίς να επιβαρύνουν καθόλου τον δημότη».

Ο κ. Μακρής στάθηκε ιδιαίτερα και στο «θετικό», όπως το χαρακτήρισε γεγονός, της εγκατάλειψης της μεθόδου της καύσης. «Είναι πολύ θετικό ότι έχει εγκαταλειφθεί η ιδέα της καύσης των σκουπιδιών που είναι και ιδιαίτερα δαπανηρό. Αυτή η πρόταση που κερδίσαμε στην περιοχή μας θα γίνει πρότυπο και για την υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι πολύ θετικό γιατί σημαίνει ότι η επιλογή του φτωχού είναι επιλογή που δε συμφέρει τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που πιέζανε προς την κατεύθυνση της καύσης».

Κατά «Αριστερή Οικολογική Συνεργασία» και «Λαϊκή Συσπείρωση»

Οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Αριστερή Οικολογική Συνεργασία» καταψήφισαν τις προγραμματικές συμβάσεις με τη ΔΙΑΜΜΑΘ.

 «Σύμφωνα με τον Καλλικρατικό νόμο στις 30/06/11 έπρεπε να διαλυθεί η ΔΙΑΑΜΑΘ και εκκρεμούν τα προεδρικά διατάγματα για τη διάλυση της» τόνισε ο κ. Ποτόλιας Χρήστος, περιφερειακός σύμβουλος εκ της «Λαϊκής Συσπείρωσης», για να συνεχίσει «άρα ανά πάσα στιγμή μπορεί να διαλυθεί και απορούμε για ποιον λόγο η περιφέρεια κάνει προγραμματικές συμβάσεις μ’ αυτήν την εταιρεία και όχι με το πανεπιστήμιο της Ξάνθης, το οποίο έχει ένα τμήμα περιβαλλοντικό καλά εξοπλισμένο που θα μπορούσε να ασχοληθεί μ’ αυτά τα ζητήματα».   

Ποτόλιας: «Πρόκειται για σκόπιμη καθυστέρηση ώστε να ασχοληθούν ιδιώτες με τη διαχείριση»

Σύμφωνα με τον κ. Ποτόλια «από το 2002 η ΔΙΑΑΜΑΘ και όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν σε συνεργασία με τους δημάρχους και τους νομάρχες άρχισαν να σχεδιάζουν διαχείριση στέρεων αποβλήτων στην περιφέρεια. Βρισκόμαστε στο 2011 και αντί να βλέπουμε το έργο ολοκληρωμένο αυτό που συζητήσαμε ήταν μια παράταση τουλάχιστον τριών ετών στην ίδια κατεύθυνση της διαχείρισης των απορριμμάτων με το θάψιμο στις ανεξέλεγκτες χωματερές. Το ονομάζουν τώρα δεματοποίηση αλλά στην ουσία καταλήγει στην ίδια κατεύθυνση. Εδώ δεν πρόκειται για ανικανότητα αλλά για μια σκόπιμη καθυστέρηση ώστε να έρθουν οι ιδιώτες να ασχοληθούν με τη διαχείριση των σκουπιδιών. Μια τέτοια διαχείριση από τους ιδιώτες σημαίνει υποβάθμιση του περιβάλλοντος, τεράστιο κόστος για τους κατοίκους της περιοχής μας γιατί οι ιδιώτες θα λειτουργήσουν με γνώμονα το κέρδος και θα υποβαθμίσουν το περιβάλλον καίγοντας τα σκουπίδια».

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Καλπάνης

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr