ΔΕΗ: Αστοχίες, οικονομική κατάρρευση και επίθεση στους συνεπείς καταναλωτές

29 Σεπτεμβρίου 201613:41

Την ανορθόδοξη και αναποτελεσματική τακτική που ακολουθεί η ΔΕΗ απέναντι στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τη δυναμική είσοδο των ιδιωτών, καταδεικνύει η δραματική υποχώρηση των μεγεθών της εταιρείας στο εξάμηνο του έτους.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε πως οι πωλήσεις της στο πρώτο εξάμηνο του 2016 υποχώρησαν κατά 9,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, χάνοντας έσοδα της τάξης των 248 εκατ. ευρώ, μια υποχώρηση η οποία ήρθε ως αποτέλεσμα της μείωσης του μεριδίου αγοράς στη λιανική αγορά. Πρόκειται για το ποσό που έχασε η ΔΕΗ εξαιτίας της σημαντικής αύξησης του μεριδίου των ανταγωνιστών της στη λιανική, καθώς θυμίζουμε ότι μέχρι τον Ιούνιο η εταιρεία είχε χάσει περίπου το 10% της αγοράς προμήθειας (90,28%). Τον περασμένο Δεκέμβριο οι ιδιώτες είχαν μερίδιο 5,37%, με τη ΔΕΗ να βρίσκεται στο 94,63% της αγοράς προμήθειας.

Σε μια προσπάθεια να ανακόψει το ρυθμό απώλειας πελατών, αμέσως μετά τον Ιούνιο η εταιρεία προχώρησε στην εφαρμογή έκπτωσης 15% ως επιβράβευση στους συνεπείς πελάτες της, η οποία κατάφερε να λειτουργήσει ως ανάχωμα στις απώλειες προς τον ανταγωνισμό αφού μέχρι και τον Αύγουστο τα μερίδια αγοράς στην προμήθεια παρέμειναν αναλλοίωτα (ΔΕΗ 89,8% Ιδιώτες 9,2%).

Ωστόσο η προσπάθεια της ΔΕΗ να ελέγξει τις διαρροές προς τον ανταγωνισμό δεν ήρθε χωρίς τίμημα: όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκης, “τα προβλήματα ρευστότητας παραμένουν οξυμένα και θα επιβαρυνθούν από τις ρυθμίσεις για τις ΑΠΕ και τον προσωρινό μηχανισμό ΑΔΙ καθώς και την απόρριψη από το ΣτΕ της αίτησης της ΔΕΗ για ακύρωση της απόφασης 285 της ΡΑΕ”.

Τι προτείνει λοιπόν η ΔΕΗ για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας;
Η απάντηση δόθηκε επίσης από τον πρόεδρο της ΔΕΗ ο οποίος ζήτησε την ανάκτηση των οφειλομένων από το 2012 έως το 2015 ποσών λόγω Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Επίσης η ΔΕΗ ζητεί την εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου. Σε ό,τι αφορά τις ανακτήσεις για τις ΥΚΩ, η ΔΕΗ τοποθετεί το ποσό που θα πρέπει να ανακτήσει για τις επίμαχες χρονιές πέριξ των 600 εκατ. ευρώ ποσό το οποίο φυσικά θα μετακυληθεί και θα επιβαρύνει τους καταναλωτές μέσω της ειδικής χρέωσης που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς του ρεύματος.

Τι σημαίνει αυτό; Επί της ουσίας, ο κ. Παναγιωτάκης ζητά να πάρει πίσω η ΔΕΗ – και με τόκο – τα χρήματα που έδωσε στους καταναλωτές με τη πρόσφατη μείωση του 15% στους συνεπείς πελάτες της.

Πάντως όπως αποκαλύπτει ο ίδιος ο κ. Παναγιωτάκης, στόχος του αιτήματος της ΔΕΗ δεν είναι μόνο η ρευστότητα, που επιβαρύνεται και από το γεγονός ότι στο μέτωπο των επισφαλειών το μάνατζμεντ της εταιρείας δεν έχει πετύχει πολλά πράγματα, όπως δείχνουν και τα μεγέθη του πρώτου εξαμήνου όπου καταγράφεται σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι.

Ταυτόχρονα μέσω της αύξησης στους λογαριασμούς ρεύματος που θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς όλων των προμηθευτών, επιχειρείται να ανασχεθεί εκ νέου το κύμα διαρροών πελατών προς τον ανταγωνισμό. Σε αυτήν την κατεύθυνση άλλωστε η ΔΕΗ επιδιώκει να μην ανοίξει η αγορά ελεύθερα μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ αλλά υπό το δικό της έλεγχο μέσω της σύστασης θυγατρικών, στις οποίες θα επιχειρηθεί να φορτωθεί και “bad debt” που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια κάτω από τις γνωστές συνθήκες και την πολιτική που ακολουθήθηκε οδηγώντας τις ανεξόφλητες οφειλές στα επίπεδα των 3 δισ. ευρώ.

Η επιχείρηση πρέπει να αναλάβει επιχειρηματικές πρωτοβουλίες ώστε η μείωση του μεριδίου να μην αφορά μόνο τα πλέον κερδοφόρα και χαμηλού ρίσκου και δαπανών διαχείρισης τμήματα της αγοράς, ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Παναγιωτάκης. Το αμφίβολο εγχείρημα της ΔΕΗ πάντως συναντά την ανύπαρκτη ανταπόκριση της αγοράς αλλά και την πλήρη υποστήριξη από την πλευρά της ΕΕ και των θεσμών της διαδικασίας των δημοπρασιών ΝΟΜΕ που θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα μέσα στον Οκτώβριο.

Πηγή: capital.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr