Το χρώμα των τροφών

14 Νοεμβρίου 201316:00

Επιστημονικές έρευνες που ασχολήθηκαν επί μακρόν πάνω στο χρώμα των τροφών, αναφέρουν ότι το χρώμα τους καθορίζει ανάλογα την διατροφική τους αξία και την θεραπευτική τους ιδιότητα.

ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΡΩΜΑ

Ντομάτα Καρπούζι Μήλα

Πιπεριά Φράουλα Σταφύλια Κόκκινα

Ραπανάκια Ρόδια Κεράσια

Οι κόκκινες τροφές οφείλουν το χρώμα τους σε μια σπουδαία ουσία, το Λυκοπένιο, η οποία έχει την ιδιότητα να δεσμεύει τις τοξικές καρκινογόνες εναποθέσεις και δεν επιτρέπει να απορροφηθούν από το αίμα (θεωρείται ασπίδα ενάντια καρκίνου του προστάτη). Το Λυκοπένιο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική-λιποδιαλυτική δράση ,όπως επίσης και η βιταμίνη C την οποία περιέχουν, μαζί με τις φωτοχημικές πολυφαινόλες και τα λοιπά θρεπτικά τους στοιχεία(Λουτείνη, Βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6). Αρκεί οι τροφές να είναι φρέσκιες και όχι χημικά καλλιεργημένες.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΧΡΩΜΑ

Λάχανο, σπανάκι, πράσινες πιπεριές, φρέσκα κρεμμυδάκια, σιταρόχορτο, λαχανάκια Βρυξελλών, φασολάκια, σέλινο , μαϊντανός, μπρόκολο, άγρια χόρτα, μπιζέλια, αρακάς, αλόη κ.α
Περιέχουν ινδόλες, κατεχίνες, χλωροφύλλη, βιταμίνη C, φολικό οξύ, βιταμίνη Κ και άλλα στοιχεία τα οποία δεσμεύουν τις καρκινογόνες ουσίες από τα κύτταρα και το έντερο. Τα δε μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο περιέχουν την Ινδόλη 3C, Σελήνιο και ένα άλλο συστατικο την Σουλφοραφάνη, τα οποία παίζουν προστατευτικό ρόλο στην εξουδετέρωση των καρκινογόνων ουσιών από το αίμα.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ-ΚΙΤΡΙΝΟ ΧΡΩΜΑ

Πορτοκάλια, κυδώνι, σύκα, γκρέιπ-φρουτ, μπανάνα, μανταρίνια, καρότα, λεμόνια, βερίκοκα, βρώμη, μάνγκο, κολοκύθα, σιτάρι, σόγια, σουσάμι, σταφύλια, ρεβίθια, κεχρί, μαστίχα, μάνγκο, πιπερόριζα κ.α

Στις τροφές αυτού του χρώματος υπάρχουν Ισοθειανικά άλατα, ένζυμα, Β καροτένιο(προβιταμίνη Α), φαινολικές ενώσεις, Λιγνάντες (ιδίως το σουσάμι),συστατικά που τα καθιστούν φρουρούς και προστασία των σωματικών οργάνων μας.

ΜΩΒ-ΜΠΛΕ-ΠΟΡΦΥΡΟ ΧΡΩΜΑ

Σε αυτό το χρώμα υπάρχουν πολλά ζελατινέ προϊόντα όπως βατόμουρα, μαύρα μούρα, κρανμπερι, παντζάρια, δαμάσκηνα, σμέουρα, μωβ λάχανο, μύρτηλα, φύκια κ.α. Το σκούρο αυτό χρώμα το παίρνουν από μια ουσία την Ανθοκυανίνη, που συμβάλλει στην υγεία των αγγείων και της καρδιάς. Έχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνη C η οποία προστατεύει τον οργανισμό από λοιμώξεις και ένα ισχυρό οξύ (Ελαγικό). Επίσης περιέχουν βιταμίνη Α, ασβέστιο και μαγνήσιο και έχουν αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες.

ΑΣΠΡΟ ΧΡΩΜΑ

Σκόρδο, πράσο, κρεμμύδι κ.α. Περιέχουν Σαλικά σουλφίδια τα οποία εμποδίζουν το σχηματισμό όγκων στο σώμα και ειδικά στο έντερο.

Πηγή : diatrofi.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr