Ασπίδα στον πυρηνικό πόλεμο της Apple στο Android η συμφωνία LG-Google

8 Νοεμβρίου 201412:28

H στενή συνεργασία της LG με την Google είναι γνωστή από τα Nexus 4 και Nexus 5, εντούτοις η κοινή ανακοίνωση της 6ης Νοεμβρίου από το Μάουντεν Βιου και την Σεούλ διευρύνει την συνεργασία τους σε επίπεδο τεχνολογίας. LG και Google θα μοιράζονται τις πατέντες τους επί 10 χρόνια, με μια συμφωνία ίδια και εξίσου μυστηριώδη με εκείνη που εκδόθηκε τον Ιανουάριο, μεταξύ Google και Samsung. Μήπως πρόκειται για ανασύνταξη δυνάμεων εν όψει μιας ακόμα μάχης στον θερμοπυρηνικό πόλεμο που κήρυξε ο Στιβ Τζομπς;

Ανάλογη δεκαετή συμφωνία είχε τον Ιανουάριο του 2014, υπογράψει η Google και με την νοτιοκορεάτικη Samsung -αμοιβαία ανταλλαγή κατοχυρωμένων τεχνολογιών, σε διεθνές επίπεδο, με δεκαετή διάρκεια.

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για αυτή τη συνεργασία με μία παγκόσμια ηγέτιδα εταιρεία τεχνολογίας, όπως η LG», δήλωσε ο Allen Lo, Deputy General Counsel for patents της Google. Όσο για την ερμηνεία, ο κος Allen Lo είπε: «Συνεργασίες όπως αυτή επιτρέπουν στις εταιρείες να προσφέρουν ακόμα καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες στους καταναλωτές παγκοσμίως».

Η συμφωνία αυτή βασίζεται στη μακροχρόνια ισχυρή συμμαχία μεταξύ της Google και της LG Electronics, δήλωσαν επιπλέον οι δύο εταιρείες. «Η LG έχει σε υψηλή εκτίμηση την ήδη υπάρχουσα σχέση της με την Google και με αυτή τη συμφωνία υπογραμμίζεται η δέσμευση των δύο εταιρειών για την προσφορά νέων προϊόντων και τεχνολογιών με στόχο τη βελτίωση της ζωής των καταναλωτών», ανέφερε ο J.H. Lee, Executive Vice President & Head of the LG Electronics Intellectual Property Center.

Στην ανακοίνωση δεν γίνεται λόγος για τις επιμέρους υπάρχουσες πατέντες που καλύπτει η συμφωνία, όπως άλλωστε συνέβη και με την ανακοίνωση που αφορούσε την ανταλλαγή τεχνογνωσίας με την Samsung.

Η ανταλλαγή καινοτόμων τεχνολογιών μεταξύ δύο κολοσσών της βιομηχανίας αναμφισβήτητα θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στον τελικό καταναλωτή.

Εντούτοις, εν μέσω ενός ατέρμονου πολέμου στην βιομηχανία με όπλο τις πατέντες, η Google με αυτές τις συμφωνίες μοιάζει να θωρακίζει το οικοσύστημα του Android. Το ίδιο έκανε και όταν προέβη στην τολμηρή κίνηση εξαγοράς ενός κατασκευαστή smartphone όπως η Motorola, αντί του υπέρογκου ποσού των 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να κρατήσει στην συνέχεια το πορτφόλιο των πατεντών της και να πουλήσει (στην Lenovo) το τμήμα κατασκευής των συσκευών.

Νωρίτερα, η Google δεν είχε κατορθώσει να πάρει τις πατέντες της κατασκευάστριας δικτυακού εξοπλισμού Nortel μετά την πτώχευσή της το 2009. Αντί του υψηλού ποσού που προσέφερε η Google, οι πατέντες της Nortel που καλύπτουν και τεχνολογίες δικτύωσης μέσω 4G, έγιναν κτήμα ενός νεοσύστατου κονσόρτσιουμ εταιρειών που συστάθηκε στον Καναδά. Πίσω από την Rockstar βρίσκονταν Apple και Microsoft, Blackberry, Ericsson και Sony, οι οποίοι προσέφεραν στην μάχη κατά του Android 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, δεσμεύοντας τις πατέντες της Nortel.

«Ο θερμοπυρηνικός πόλεμος με το Android» που είχε κηρύξει η Apple με απόφαση του ίδιου του Στιβ Τζομπς συνεχιζόταν και τον Νοέμβριο του 2013 το Rockstar Consortium, υπέβαλλε μήνυση για καταπάτηση πνευματικής ιδιοκτησίας κατά όχι μόνο της Google αλλά και σειράς κατασκευαστών συσκευών με Android -LG, Samsung, HTC, Huawei, ZTE, Asus και Pantech. Μάλιστα, η μήνυση ήρθε την ημέρα που LG και Google παρουσίαζαν το Android 4.4 και το Nexus 4.

In.gr Τεχνολογία Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi, @techingr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr