fotia_bipe_komotinis

Aποζημίωση-μαμούθ για την Αlfa Beta Roto

30 Ιουλίου 201120:16

fotia_bipe_komotinisΑποζημιώσεις που ξεπερνούν το ποσό των 30 εκ. ευρώ και αποτελούν τη μεγαλύτερη ζημία των τελευταίων 20 χρόνων στην ιστορία της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, θα κληθούν να καταβάλλουν έξι (6) ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας, για το τραγικό περιστατικό στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής,  που «στοίχισε» τη ζωή ενός ανθρώπου και την ολοσχερή καταστροφή του εργοστασίου της Alfa Beta Roto ABEE.

Το βιομηχανικό συγκρότημα σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από την ασφαλιστική αγορά, είναι ασφαλισμένο για καλύψεις έως 40 εκ. ευρώ με πολυασφαλιστήριο κοινοπραξίας ασφαλιστικών εταιρειών. Σε αυτό, κατά τις ίδιες πηγές, μετέχουν η ασφαλιστική ΑΧΑ, ως leader, με ποσοστό 40% και ακολουθούν η Interamerican με μερίδιο 20%, η Εθνική Ασφαλιστική με 15%, η Ευρώπη ΑΕΓΑ με 10%, η Groupama Φοίνιξ με 10% και η Generali με 5%.

Οι ζημιές ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 30 εκ. ευρώ, καθώς κάηκαν και τα δύο κτήρια του εργοστασίου, ενώ σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο έχουν προκληθεί και περιορισμένα περιβαλλοντικά προβλήματα λόγω χημικών που εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα. Εκτός από τις εγκαταστάσεις λέγεται πως ήταν ασφαλισμένα τόσο τα εμπορεύματα του εργοστασίου, όσο και τα διαφυγόντα κέρδη από τη διακοπή της λειτουργίας του.

Προκειμένου να περιγράψει το μέγεθος της καταστροφής ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Ροδόπης υποστήριξε με μια δόση υπερβολής, ότι το περιστατικό της Alfa Beta Roto ABEE σήμανε το τέλος του ΒΙΠΕ Κομοτηνής, δεδομένου ότι η εταιρεία είχε τα τελευταία χρόνια τζίρο 40 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 38 εκατ. ευρώ σε εξαγωγές. Για τις ασφαλιστικές εταιρείες, εξάλλου, εκτιμάται ότι η πληρωμή των αποζημιώσεων, η οποία αναμένεται να συντελεστεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο, θα μειώσει μέχρι και 20% την κερδοφορία 9μήνου, ανάλογα με τη συμμετοχή τους.

«Θα ξαναστηθεί η επιχείρηση»

Οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης από την πλευρά τους εμφανίζονται να είναι αποφασισμένοι να «ξαναστήσουν» την επιχείρηση το ταχύτερο δυνατό. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από δηλώσεις που έκανε ο γ. γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Άρις Γιαννακίδης, ο οποίος χαρακτήρισε συγκινητική την πρόθεση της ιδιοκτησίας να θέσει άμεσα σε επαναλειτουργία το εργοστάσιο. «Η Περιφέρεια θα σταθεί αρωγός σε αυτή τους την προσπάθεια», είπε ο κ. Γιαννακίδης και τόνισε πως διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης ανέφεραν τόσο στον ίδιο, όσο και στον αντιπεριφερειάρχη, το δήμαρχο Κομοτηνής και το προσωπικό ότι βούλησή τους είναι να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την οικοδόμηση του καινούριου εργοστασίου, ώστε να επαναδραστηριοποιηθεί σύντομα.

«Ζήτησαν μάλιστα τη συνδρομή μας για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε κάποιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που διατρέχουν το ελληνικό δημόσιο, και πολύ σύντομα θα υπάρξει και συνάντηση και με τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, ούτως ώστε σε μία κοινή πορεία να μπορέσουμε όσο μπορούμε πιο γρήγορα να ξαναστήσουμε το εργοστάσιο» υποστήριξε ο γ. γραμματέας της αιρετής Περιφέρειας.

Αυστηρή εφαρμογή κανόνων ασφαλείας, ζήτησε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής, εκφράζοντας παράλληλα τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου εργαζόμενου που έχασε την ζωή του στην πυρκαγιά του εργοστασίου. «Ελπίζουμε ότι οι ζημιές στην Alfa Beta Roto AEBE θα αποκατασταθούν σύντομα και οι 160 εργαζόμενοι θα επανέλθουν στην εργασία τους το συντομότερο δυνατό και δεν θα έλθουν αντιμέτωποι με το σκληρό πρόσωπο της ανεργίας, η οποία όπως όλοι γνωρίζουμε καλπάζει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς στον Νομό Ροδόπης», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου και προστίθεται πως «θέλουμε να τονίσουμε την αυστηρή εφαρμογή κανόνων ασφαλείας στην εργασία ώστε να αποφεύγονται τέτοια τραγικά συμβάντα και οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές να πραγματοποιούν συχνότερους ελέγχους για να επισημαίνουν τυχόν ελλείψεις σε θέματα ασφαλείας».

Voria.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr