agrinet_komotini

Απουσία φορέων στο προ-Συνέδριο Αγροτουρισμού

8 Ιουνίου 201107:12

agrinet_komotiniΠρο – Συνέδριο Αγροτουρισμού πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 6 Ιουνίου 2011, στην Κομοτηνή από τον Σύνδεσμο Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδας, την Ένωση Αγροτουρισμού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, την «αλφα» Εκθεσιακή και την Αγροξενία.

Απουσία δυστυχώς φορεών της περιοχής , παρά μόνο κάποιων στελεχών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, καθώς δεν προσήλθε κανείς παρόλη την καθυστέρηση της έναρξης κατά μία ωρά περίπου από την προκαθορισμένη.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης ήταν η δεύτερη στάση των προ-συνεδρίων που πραγματοποιούνται σε όλες της περιφέρειες της Ελλάδας με αποκορύφωμα την έκθεση «ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 2011» από 16 έως 19 Σεπτεμβρίου 2011 στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθεί το κεντρικό Συνέδριο Αγροτουρισμού.

Στο προ-συνέδριο παρουσίαστηκαν οι δράσεις και οι ενέργειες διαφόρων επιχειρήσεων και συνεταιρισμών αγροτουρισμού απ’ όλο το γεωγραφικό μήκος της Περιφερειάς μας, από τη Δράμα έως τον Εβρο, κατέθεσαν τις απόψεις, τους προβληματισμούς τους σχετικά με το μέλλον του αγροτουρισμό και σε επικείμενες δράσεις τους.

Η αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ ομοειδών ή συναφών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον εναλλακτικό τουρισμό, προκειμένου να διασφαλιστούν αποτελεσματικότερα τα συμφέροντα των μελών τους, να διεκδικηθεί από κοινού ένα θεσμικό πλαίσιο για τις ελληνικές αγροτουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και να δημιουργηθεί ένα ενιαίο τουριστικό προϊόν, έφερε κοντά τους επαγγελματίες της περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδος, Φραντζεσκάκης Νικόλαος, οποίος παραβρέθηκε στο Προ-Συνέδριο της Κομοτηνής ανέφερε σε δηλώσεις του πως «στο πλαίσιο του πρώτου συνεδρίου και της έκθεσης Αγροτουρισμού που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβρη στο Σύνταγμα, διοργανώνουμε συναντήσεις σ’ όλη την Ελλάδα. Είναι η δεύτερη εκδήλωση προ-συνεδρίου που κάνουμε για να ενημερώσουμε τόσο τους συναδέλφους όσο και τους φορείς αλλά και να ανταλλάξουμε απόψεις για θέματα που αφορούν τον αγροτουρισμό».

Ερωτώμενος για την μη ανταπόκριση των φορεών ο κ. Φραντζεσκάκης ανέφερε πως «οι φορείς φαίνεται προσπαθούν να οργανωθούν, πιθανώς έχουν πιο σοβαρά προβλήματα ή αξιολογούν αλλιώς τα πράγματα. Οι συνάδελφοι, ούτως ή άλλως, ενημερώνονται καθώς έχουμε αναπτύξει την ιστοσελίδα agroxenia.net και μπορούν από εκεί να πάρουν πληροφορίες. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα σε μια εποχή, που οι συλλογικότητες έχουν πρόβλημα, να κάνεις τέτοιες εκδηλώσεις. Εμείς θα προσπαθήσουμε και προσπαθούμε, γιατί το πιο σπουδαίο είναι να βγάλουμε ένα μήνυμα προς τα έξω ότι δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για τον αγροτουρισμό ,κι αν το αφήσουμε να συνεχίσει σ’ αυτήν την κατάσταση θα οδηγήσει σε μια απαράδεκτη εικόνα που θα προσβάλει τελικά κι αυτούς που είναι υγιείς επιχειρηματίες».

Σε ερώτησή μας σχετικά με το σε «τι στάδιο βρίσκεται ο αγροτουρισμός στην Ελλάδα και ποιες είναι οι προοπτικές που μπορούν να συμβάλλουν στις τοπικές κοινωνίες ώστε να αναπτυχθούν μέσω του αγροτουρισμού», ο κ. Φραντζεσκάκης μας ανέφερε πως «τα τελευταία περίπου δέκα χρόνια, έχουμε αξιόλογες προσπάθειες σ’ όλη την Ελλάδα κι αυτό είναι το ενθαρρυντικό. Λαμβάνουμε ενθαρρυντικά μηνύματα από τους επισκέπτες που μένουν ευχαριστημένοι και βλέπουν προϊόντα. Γιατί αγροτουρισμός πρέπει να πούμε ότι δεν είναι μόνο ο ξενώνας, το προϊόν, μια υπηρεσία, αγροτουρισμός είναι το σύνολο, είναι ο πληθυσμός, το περιβάλλον και μέσα σ’ αυτά είναι και τα υπόλοιπα. Κατά συνέπεια πρέπει να διαμορφώσουμε αυτό το προϊόν. Υπάρχει μια καλή εικόνα και γι’ αυτό θα πρέπει να προστατεύσουμε αυτό το προϊόν».

Από την πλευρά του ο Άγγελος Καραμπίκας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Αλφα» Εκθεσιακής σε δηλώσεις του τόνισε πως «είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται έκθεση για τον αγροτουρισμό και στόχος μας είναι να έρθουν όσο το δυνατον περισσότεροι Δήμοι από όλη την Ελλάδα, οι περιφέρειες , οι αναπτυξιακές, τα επιμελητήρια. Μια έκθεση που φιλοδοξούμε να αγγίξει τον κόσμο ώστε να δει στην πράξη πως οργανώθηκε ο αγροτουρισμός και σε τι στάδιο βρίσκεται ,όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, μιας οι ομιλητές που θα πάρουν μέρος στο συνέδριο θα είναι κι από άλλα κράτη όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελβετία. Θα πρέπει να ενδυναμώσουμε την ελληνική περιφέρεια, να τη βοηθήσουμε γιατί μέσα από τέτοιες προσπάθειες ανάπτυξης τέτοιου είδους , μικροξενώνες και μικρο παραγωγές σε μικρά χωριά , θεωρώ ότι από εκεί θα ενδυναμώσει και η οικονομία της Ελλάδας».

Κατά τη διάρκεια του προ-Συνεδρίου μίλησαν ο Σκαμνάκης Αντώνης, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Πολιτικές επικοινωνίας και δημοσιότητας υπηρεσιών και προϊόντων αγροτουρισμού, η Νίκη Δισλία, Πρόεδρος Ένωσης Αγροτουρισμού Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Υπεύθυνη Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων στο Δίκτυο Φιλοξενίας Ν. Δράμας «Εκσταση»,η οποία και παρουσίασε το Δίκτυο της Δράμας, ο Βολουδάκης Γιώργος, Εκπρόσωπος Δικτύου AGRINEΤ παρουσιάζοντας το εν λόγω Δίκτυο, ο Ιωαννίδης Παναγιώτης, Περιβαλλοντολόγος από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου, ο οποίος έκανε παρουσίαση των οικοτουριστικών δραστηριοτήτων στο Δέλτα του Έβρου, η Ζωή Φραγκούδη, πρόεδρος του Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Τριγώνου Ν. Έβρου,η οποία και έκανε παρουσίαση του εν λόγω Συνεταιρισμού, ο Μπάγκης Τσάγκος , Οινολόγος, ο οποίος μίλησε για την ανάπτυξη των μικρών παραγωγών και τα επισκέψιμα οινοποιία, καθώς και ο Κώστας Παπάς, γραμματέας του Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδος, ο οποίος αναφέρθηκε στον συντονισμό των επιχειρήσεων μιας περιοχής για τη δημιουργία ενός αγροτουριστικού προϊόντος.

KomotiniPress.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr