pic-0-norm

Nέα δεδομένα για την αποθήκη φυσικού αερίου, στην Καβάλα

24 Μαρτίου 201117:03

pic-0-normΝέα δεδομένα προκύπτουν σε σχέση με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ να συμπεριλάβει το έργο της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα, στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Με ανακοίνωσή της η Ενεργειακή Αιγαίου, που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα της Νότιας Καβάλας, υπογραμμίζει ότι πρότεινε η ίδια το έργο στο πλαίσιο του επενδυτικού της προγράμματος, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της Καβάλα Oil. Ωστόσο μετά τα νέα δεδομένα που φαίνεται να προκύπτουν, δηλώνει ότι θα επανεξετάσει το επενδυτικό της πρόγραμμα, προκειμένου να προχωρήσει σε νέες γεωτρήσεις στο υπό εξάντληση κοίτασμα της Νότιας Καβάλας, ώστε να απορροφηθούν οι απολήψιμες ποσότητες των 150 εκατ. κυβικών μέτρων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πιθανότατα το έργο δημιουργίας αποθήκης καθίσταται μη βιώσιμο, ενώ με την ανακοίνωσή της ουσιαστικά στέλνει σήμα στο ΥΠΟΙΚ ότι τουλάχιστον μέχρι το 2014 οπότε και λήγει η άδεια που έχει για την περιοχή, δεν μπορεί να προχωρήσει η δημιουργία αποθήκης στο πεδίο της Νότιας Καβάλας. Επιπλέον, ερωτήματα εγείρονται σε σχέση με τη συνολική βιωσιμότητα του έργου, χωρίς τις εγκαταστάσεις που υφίστανται (αγωγοί, εξέδρες, αποθηκευτικοί χώροι κλπ) και οι οποίοι ανήκουν στην εταιρεία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Energean αναφέρει:

Η από 23 Μαρτίου 2011 ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων & Αποκρατικοποιήσεων συμπεριλαμβάνει το έργο της «Υποθαλάσσιας Αποθήκης Φυσικού Αερίου».

Ως γνωστόν, το έργο αυτό το έχει προσδιορίσει και παρουσιάσει η Energean Oil & Gas από τον Ιούνιο του 2010, αιτούμενη της απαραίτητης έγκρισης του Δημοσίου και της συμπλήρωσης της νομοθεσίας για την αντικατάσταση της άδειας εκμετάλλευσης με άδεια αποθήκευσης φυσικού αερίου, εφαρμόζοντας τη διεθνή πρακτική αλλά κυρίως ασκώντας το δικαίωμα που της παρέχει ο νόμος (νόμος 3587/2005, άρθρο 17, παράγραφος 4).

Ειδικότερα, το έργο αντιπροσωπεύει μια επένδυση ύψους ¤400 εκατομμυρίων και παράλληλα, διασφαλίζει μια «συνέχεια» της 30ετούς παραγωγικής διαδικασίας με πολλαπλά οφέλη: βιωσιμότητα της Kavala Oil, εξασφάλιση των 300 θέσεων απασχόλησης, χρήση των υφιστάμενων υποδομών, προστασία του περιβάλλοντος, κ.λπ., ενώ χαίρει της πλήρους συναίνεσης της τοπικής κοινωνίας.

Σήμερα, η Energean Oil & Gas και η Kavala Oil, ως οι νόμιμοι κάτοχοι και διαχειριστές της εν ισχύ άδειας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Νότιας Καβάλας με βάση τον νόμο 2779/1999, εκτιμούν ότι οι τελευταίες εξελίξεις ανοίγουν ένα νέο κύκλο απώλειας πολύτιμου «επιχειρηματικού χρόνου».

Με τα δεδομένα αυτά, η Εταιρεία θα επαναξιολογήσει το επενδυτικό της ενδιαφέρον για το εν λόγω έργο ανάλογα με τις εξελίξεις. Παράλληλα, θα προβεί σε πρόγραμμα εσωτερικών γεωτρήσεων στο κοίτασμα Νότιας Καβάλας με στόχο τη μάστευση του κοιτάσματος και την άντληση του υπολειπόμενου αποθέματος των 150 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, αξιοποιώντας τη μίσθωση του γεωτρύπανου GSP Saturn.

Σε κάθε περίπτωση, η Energean Oil & Gas δεσμεύεται να τηρήσει το σύνολο των υποχρεώσεών της που απορρέουν από το νόμο 2779/1999.

Πηγή:www.capital.gr

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr