Απώλειες 12 εκατ. ευρώ για την Περιφέρεια ΑΜΘ από το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα. Επιστολή Παυλίδη

12 Αυγούστου 201418:33

Σημαντικές είναι οι απώλειες που θα υπάρξουν για την Περιφέρεια ΑΜΘ από το εμπάργκο της Ρωσίας στα αγροτικά προϊόντα. Σε σχετική επιστολή του νέου Περιφερειάρχη Γ. Παυλίδη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνει την απώλεια που θα υπάρξει σε εξαγωγές ποσοστήτων άνω των 12 τόνων σε διάφορα προϊόντα (ιδιαίτερα στα ακτινίδια) καθώς και απώλεια τζίρου άνω των 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Αναλυτικά:

Προϊόν περιοχή κιλά Τζίρος
Ακτινίδα Καβάλα-Ξάνθη  10.000.000 9.000.000
Σταφύλια Καβάλα 1.200.000 960.000
Ρόδια Ξάνθη 280.000 224.000
Καπνά Ξάνθη 420.000 1.260.000
Κεράσια Κομοτηνή 430.000 559.000
Σύνολο 12.330.000 12.003.000

O νέος Περιφερειάρχης Γ. Παυλίδης, επισημαίνει:
“Με ιδιαίτερη  ανησυχία παρακολουθούμε, όπως και  ο αγροτικός κόσμος τις εξελίξεις σχετικά με το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων. Πρόκειται για σημαντικό πλήγμα και για την περιφέρειά μας αφού η ρωσική αγορά απορροφά  σημαντικές ποσότητες συγκεκριμένων  προϊόντων της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, με σημαντικές παράπλευρες απώλειες  σε εταιρείες συσκευασίας, μεταφοράς κτλ”
“Πρέπει να επισημανθεί η σπουδαιότητα της συγκεκριμένης αγοράς για την εξέλιξη του ακτινιδίου στην περιοχή της Καβάλας και της Ξάνθης, καθώς από αυτήν θα εξαρτηθεί η αυξομείωση της καλλιεργούμενης έκτασης, μια και η Ρωσία απορροφά πολύ σημαντικό ποσοστό της παραγωγής. Επίσης, δεν πρέπει να μας διαφεύγει οτι λόγω των αυξημένων γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτεί η Ρωσία (με βάση τις διατάξεις του ΕΠΠΟ) ένας σημαντικός όγκος προϊόντος διατίθεται στην Ρώσικη αγορά μέσω της Ουκρανίας. Θα πρέπει να εστιάσουμε άμεσα στην εξαγωγή του ακτινιδίου, καθώς η έναρξη συγκομιδής για τα Hayward θα είναι γύρω στις 10-12 Οκτωβρίου, ενώ τα Green Light ως πρώιμα θα ξεκινήσουν μέσα Σεπτεμβρίου” τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση ενώ παράλληλα επισημαίνεται πως “έχει ιδιαίτερη σημασία για την Περιφέρειά μας ότι το κρασι και το λάδι που εξάγονται  επίσης στην Ρωσία, εξαιρούνται του εμπάργκο. Προσοχή πρέπει να δοθεί στην καλλιέργεια του ροδιού στην Ξάνθη, όπου περίπου το 1/3 της παραγωγής κατευθύνεται σε αυτήν την αγορά και η παραγωγή αυξάνεται κάθε χρόνο. Σημειώνουμε ότι ορισμένα απ αυτά αποτελούν για παραγωγούς μας  μονοκαλλιέργειες, με αποτέλεσμα η ζημία για τις οικιακές τους οικονομίες να είναι καταστρεπτικές. Παρακαλούμε να ληφθεί η ανάλογη πρόνοια και για τα προϊόντα της περιοχής ώστε να αποφευχθούν ζημίες και να προβλεφθούν , σε αρνητική εξέλιξη, οι ανάλογες  αποζημιώσεις”.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr