Απόκριες 2020: Η Ξάνθη είναι έτοιμη να υποδεχθεί περισσότερους από 100.000 επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας & όχι μόνο

19 Φεβρουαρίου 202009:20

Η Ξάνθη με τις λαογραφικές γιορτές, αλλά και το ξεφάντωμα του καρναβαλιού, καταφέρνει κάθε χρόνο να κυριαρχεί στη βόρεια Ελλάδα!

Διοργανώνει, το μεγαλύτερο Καρναβάλι της Βόρειας Ελλάδας και το δεύτερο μεγαλύτερο σε όλη την Ελλάδα, μετά το Καρναβάλι της Πάτρας. Επιπλέον, κάθε χρόνο κατά την περίοδο του τριωδίου διοργανώνονται δεκάδες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι έχει να επιδείξει μια σειρά εκδηλώσεων γύρω από τη μουσική, το χορό και το θέατρο, εκθέσεις με εικαστικό ή άλλο περιεχόμενο, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων και προβολές ταινιών καθώς και πολλές επιλογές για ψυχαγωγία, ξεφάντωμα και γλέντι. 

Η φήμη μάλιστα του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού έχει περάσει τα τελευταία χρόνια τα σύνορα της Ελλάδας και έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό και αγαπητό στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων. Επισκέπτες από την Βουλγαρία, την Τουρκία και τη Ρουμανία, έρχονται κάθε χρόνο για να δουν από κοντά το Καρναβάλι ενώ πολλοί είναι αυτοί που συμμετέχουν στην παρέλαση.

Ταυτόχρονα, οι καρναβαλικές γιορτές τονώνουν σημαντικά την τοπική οικονομία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του χρόνου θα πρέπει να είναι πολύ τυχερός όποιος αναζητήσει και βρει κατάλυμα για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, με τους ενδιαφερόμενους τουρίστες να αναγκάζονται να κλείνουν καταλύματα σε γειτονικές πόλεις! Υψηλές είναι οι πληρότητες ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων και για το προσεχές Σαββατοκύριακο, δεδομένου ότι ο βασικός κορμός των εκδηλώσεων αρχίζει αύριο Τσικοπέμπτη.

Ήδη τα ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής έχουν πληρότητα 100%, όμως πέρα από τη μεγάλη επισκεψιμότητα, η οικονομία της πόλης κερδίζει από τη διοργάνωση σε πολλαπλά επίπεδα, καθώς η γιορτή προετοιμάζεται επί μήνες.

Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι από… παλιά…

Μέχρι και την δεκαετία του 1950 οι αποκριάτικες εκδηλώσεις που διοργανώνονταν στην Ξάνθη είχαν κυρίως λαογραφικό χαρακτήρα, με έντονα προβεβλημένα τα παραδοσιακά θρακιώτικα στοιχεία. Συμμετείχαν κυρίως χορευτικά συγκροτήματα και όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι των τριών νομών της Θράκης και κάποιοι γειτονικών περιοχών. Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 ορισμένοι Ξανθιώτες με φαντασία, διάθεση και τόλμη προώθησαν την ιδέα των λαϊκών γιορτών κατά την περίοδο της Αποκριάς. Λίγο αργότερα, το 1966 για πρώτη φορά οργανώθηκαν στη Ξάνθη οι Αποκριάτικες Θρακικές Γιορτές.

Μάλιστα, ανατρέχοντας στις σελίδες της ιστορίας του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού, μαθαίνουμε πως τα πρώτα χρόνια, οι γειτονικές πόλεις ήθελαν πάση θυσία να πάρουν το Καρναβάλι στην πόλη τους. Αυτό δεν επιτεύχθηκε, καθώς, ο θεσμός είχε εδραιωθεί και οι τοπικοί άρχοντες και οι επαγγελματίες έκαναν το παν για να το διατηρήσουν.

Σήμερα, οι εκδηλώσεις της Ξάνθης αποτελούν πλέον το «αντίπαλο δέος» για το καρναβάλι της Πάτρας, με τους διοργανωτές για ακόμα μια χρονιά να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι τόσο για την επιτυχία της μεγάλης αποκριάτικης γιορτής, όσο και για την προσέλκυση περισσοτέρων από 100.000 επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, με πλούσιο πρόγραμμα δράσεων παραδοσιακών και σύγχρονων εκδηλώσεων.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr