plesias tee dimotiko

Αντιδρούν οι Μηχανικοί στο μνημόνιο μεταξύ Δήμου και ΔΠΘ

19 Ιουλίου 201113:48

plesias tee dimotikoTην αντίδραση των ιδιωτών μελετητών της Ξάνθης προκαλεί το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Δήμου Ξάνθης και Πολυτεχνικής Σχολής για την εκπόνηση μελετών, που προωθείται προς υπογραφήκαι απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο στη συζήτηση του σχετικού θέματος.

Α. Πλέσιας: «Ψυχή και διάθεση» χρειάζεται για καλή συνεργασία

Σύμφωνα με τον Αργύρη Πλέσια, Πρόεδρο του ΤΕΕ, που παρέστη το ΔΠΘ δεν παρέχει έργα και υπηρεσίες αλλά ότι εμπίπτει στο ζήτημα της εκπαίδευσης και της έρευνας, διευκρινίζοντας ότι το πρίσμα δεν είναι συντεχνιακό. Παράλληλα, μεταξύ άλλων, εξέφρασε αντιρρήσεις για το ζήτημα της δημιουργίας ομάδας παρακολούθησης, κάνοντας λόγο για σημαντικές ασάφειες που πρέπει να διευκρινιστούν πριν οποιαδήποτε υπογραφή.

«Ψυχή και διάθεση» και όχι έγγραφο είναι αυτό που χρειάζεται για τη συνεργασία Δήμου και Πολυτεχνείου, εμμένοντας αυστηρά στο ερευνητικό αντικείμενο.

Η απάντηση των πανεπιστημιακών

Από τον  Κ. Μπότσαρη, Αν. Καθηγητή στο Δημοκρίτειο, αναφέρθηκε  ότι η πρόθεση ανάμεσα στο Δήμο και την Πολυτεχνική πάντοτε υπήρχε αλλά ποτέ δεν προχώρησε. Αντέτεινε στην τοποθέτηση του Αργύρη Πλέσια ότι, εκτός από «ψυχή»,  χρειάζεται και ένα απαραίτητο έγγραφο. Έκανε λόγο για ανάγκη επαφής μεταξύ Δήμου και Παντεπιστημίου, όπου το Δημοκρίτειο θα ασχολείται με την έρευνα και θα τροφοδοτεί το Δήμο.

“Ουδέποτε υπήρχε στις σκέψεις για παραγκωνισμό των μελετητών ή αδιαφανείς διαδικασίες. Η φράση «μελέτη και ιεράρχηση» που περιλαμβάνεται στο σχετικό μνημόνιο δεν αφορά στη  στενή έννοιa του όρου «μελέτη». Είναι ένα δισέλιδο που επισημοποιεί την καλή πρόθεση μεταξύ Δημου και Πανεπιστημίου και υπάρχει και αλλού”, ανέφερε ο Κ. Μπότσαρης.

Χ. Μούρκας: Βάσιμα τα παράπονα των Μηχανικών

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Χρήστο Μούρκα, τα αιτήματα των ιδιωτών έχουν βάση και θα ληφθούν σοβαρά υπόψη.  Επεσήμανε πάντως τη σημασία που αποδίδει ο Δήμος στην υπογραφή του σχετικού μνημονίου και την ανάγκη να ενθαρυνθεί η συνεργασία με την Πολυτεχνική Σχολή, που ουσιαστικά μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε ποτέ. Δεν έκρυψε βέβαια, ότι στις προθέσεις του Δήμου ήταν και η εκπόνηση κάποιων μελετών λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, όμως στο πλαίσιο που διαμορφώνεται, υπάρχει βούληση για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

Για προχειρότητα έκανε λόγο, εμμέσως πλην σαφώς, ο Δημήτρης Μπένης από την παράταξη της πλειοψηφίας, προκαλώντας ερωτήσεις από την αντιπολίτευση, ενώ ανέφερε ότι η υπόθεση είναι αρκετά σημαντική και δεν πρέπει να εξαντληθεί στο αρχικό κείμενο.

Που βρίσκεται η χρυσή τομή;

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς αλλά και του Πανεπιστημίου το σχετικό μνημόνιο  πρέπει να σχηματοποιεί την ανάγκη για  ένα κείμενο συνεργασίας με την παροχή τεχνογνωσίας, την αξιοποίηση των φοιτητών σε εργγασίες καταγραφής και στατιστικής, που θα αξιοποιούνται και, τέλος, ο Δήμος να είναι εταίρος του Πανεπιστημίου σε δράσεις καινοτόμες, ώστε να διεκδικεί κεφάλαια από προγράμματα.  Αυτό που αναφέρεται είναι ότι το ΔΠΘ δεν  πρέπει να υποκαθιστά τον τεχνικό κόσμο της αγοράς αλλά να προωθεί, μέσω της έρευνας, δράσεις για γενική  εφαρμογή και αξιοποίηση της ευρωπαϊκής εμπειρίας και να είναι σύμβουλος του Δήμου σε θέματα στρατηγικής.

Διαπαραταξιακή Επιτροπή για τη διαμόρφωση του κειμένου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να γίνει μια αναλυτική επεξεργασία του κειμένου που πρόκειται να εξουσιοδοτηθεί ο Δήμαρχος να υπογράψει, ώστε να μην δημιουργήσει προβλήματα από τις διατυπώσεις του. Για τη σχετική επεξεργασία συστήθηκε διαπαραταξιακή επιτροπή όπου, πλην του Δήμου και των ανθρώπων του ΔΠΘ, θα συμμετάσχουν στελέχη του ΤΕΕ.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr